ZiarulRing

25-apr.2024

ULTIMA ORĂ

EVENIMENT

Unde se câștigă cel mai mult? Pe ce loc se plasează România

Salariile medii anuale nete au crescut ușor de-a lungul anilor, atât în Uniunea Europeană per ansamblu, cât și în zona euro.

Avatar

Publicat

pe

Salariile medii anuale nete au crescut ușor de-a lungul anilor, atât în Uniunea Europeană per ansamblu, cât și în zona euro. Problema este că majorările nu au fost atât de mari pe cât s-au așteptat europenii. Întrebarea este unde se află România în acest clasament? Nu în topul cele mai mari creșteri, ci pe la sfârșit, alături de țările din regiune.

De ce avem o problemă, aici, în Sud-Estul Europei? Pentru că nivelul de educație este scăzut, avem o sărăcie cronică, iar accesul cursuri de formare profesională sponsorizate de angajator este în continuare scăzut. Toate acestea au dus la scăderea salariilor.

Cifrele Eurostat prezentate de Economedia.ro arată că cele mai mari salarii medii anuale sunt în Elveția, unde în 12 luni angajații câștigă peste 106 mii de euro, adică vreo 8.900 de euro pe lună. Topul este completat de Islanda, Luxemburg și Belgia. În țara unde se află cele mai importante instituții europene se câștigă într-un an aproximativ 70 de mii de euro, adică aproape 6 mii de euro în fiecare lună.

Cum de câștigă angajații din Islanda aproape 7 mii de euro lunar? Mica țară insulară are o inflație mare tot timpul, iar lucrătorii cer mereu salarii mai mari. În plus, beneficiile din perioada pandemică au fost păstrate, iar la toate astea se adaugă și faptul că peste 90% din forța de muncă face parte dintr-un sindicat, deci sunt niște lideri care negociază pentru angajați.

În Luxemburg angajații cei mai bine plătiți sunt din sectoarele financiar și bancar, iar companiile pun mare accent pe nivelul de educație și pe vechimea în muncă. La fiecare doi ani salariul social minim este actualizat în funcție de salariul mediu și se ține cont și de inflație.

Unde se afla România? Nu chiar la coada clasamentului, dar suntem la sfârșit, alături de bulgari. În țara noastră salariul mediu anual în 2022 a depășit 14 mii de euro. Adică aproape 1.200 de euro în fiecare lună. Bulgarii câștigă în medie aproximativ 1076 de euro pe luna, iar polonezii puțin peste 1.500 de euro lunar.

Advertisement

De ce lucrurile avansează atât de greu la noi? Sindicatele în general promit multe și când se așează la masa negocierilor încep să cedeze, iar în România unii politicieni critică multinaționalele, așa că românii sunt cumva reticenți să lucreze pentru angajatori străini. Ca să nu mai vorbim despre predictibilitatea din domeniul fiscal. Economia noastră încă nu a ajuns la maturitate, deci oportunitățile sunt reduse pentru lucrători.

În ceea ce privește sectoarele cu cele mai bănoase salarii, în top 3 se află finanțele, sectorul asigurărilor și domeniul energetic. La polul opus vedem că se află industria ospitalității, iar în construcții, deși e un sector care merge destul de bine, salariile nu sunt așa mari.

În privința costului mediu pe oră, în Uniunea Europeană per ansamblu, discutăm despre 30,5 euro pentru fiecare oră lucrată, iar în Romania e aproximativ 7 euro pe oră.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *