18°

București

ULTIMA ORA

Centrul Vechi, "luminat" de prezenţa unei ceainării umanitare


Paradoxul "Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită" este infirmat, în totalitate, de activitatea Asociaţiei Merci Charity Boutique, loc unde vizitatorii pot avea surpriza de a găsi un spaţiu multifuncţional: o ceainărie culturală caritabilă, un anticariat cu decoraţiuni şi un magazin cu haine şi accesorii.
Un radio vechi, un fotoliu Ludovic al XIV-lea, un ceas făcut dintr-un disc de vinil, cărţi, tablouri diverse, un pick-up din anii ’60, haine variate şi multe alte lucruri aranjate cu gust în două încăperi ale unui imobil din strada Smârdan nr. 13. Pare un decor de film sau un magazin de tip Consignaţia, de care era plin Centrul Vechi acum 30 de ani. Nu este însă aşa ceva, ci o ceainărie mai specială. La Merci Charity Boutique, oricine poate veni să bea un ceai şi să facă prin acest gest o donaţie. Amfitrioanele Daniela Staicu şi Alina Ţiplea ne-au explicat rostul acestui loc mai mult decât original. "Oricine poate veni aici, fie că participă la un eveniment, fie că vine, pur şi simplu, cu prietenii la un ceai. Prin vizita lor fac, într-un final, şi o faptă bună", ne-a spus Alina Ţiplea, a cărei funcţie de "om bun executiv" este cât se poate de originală.
Totul este pe bază de voluntariat
Extinzând mai mult ideea pentru care a fost conceput acest loc, Alina Ţiplea ne-a explicat, în continuare, unde se îndreaptă fondurile astfel obţinute şi cum se pot face donaţii. "Suntem o asociaţie non-profit care se numeşte Merci Charity Boutique. Funcţionăm pe bază de voluntariat. Toţi banii pe care îi strângem aici merg către cazuri medicale sau sociale. Noi colaborăm în principal cu Institutul de Oncologie Bucureşti, dar sunt şi alte cazuri medicale care vin către noi. Oricine poate să doneze orice, obiecte, alimente, cărţi, taboluri, piese de mobilier etc. Unele au o sugestie de preţ, altele nu, deci fiecare poate dona cât doreşte", ne-a mai spus "omul bun executiv".
"Zâna Merciluţă" vine la copiii bolnavi
Daniela Staicu are funcţia de "om bun responsabil" şi coordonează proiectul "Zâna Merciluţă", despre care se poate spune că există mulţumită unei finanţări obţinute prin programul "Voluntar de Profesie" al Fundaţiei Vodafone România. "Este un proiect prin care asigurăm tratament stomatologic gratuit copiilor de la Institutul Oncologic Bucureşti şi nu numai, în sensul în care urmează să facem un parteneriat şi cu Spitalul «Marie Curie», şi cu un spital din Iaşi. Proiectul se extinde şi la alte cazuri sociale, copii din familii sărace, care nu beneficiază în niciun fel de asistenţă stomatologică. Am făcut acest lucru printr-un parteneriat cu două cabinete din Bucureşti, Splendente Cabinet Stomatologic şi Sanacas Dent, care asigură pro bono acest tratament", ne-a declarat "omul bun responsabil".
"Noi propunem pentru un ceai o donaţie de 8,5 lei. Cei care vin aici şi beau un ceai, dacă lasă o donaţie de 10 lei, să zicem, atunci chitanţa este făcută pe suma asta." - Alina Ţiplea
"O faptă bună poate însemna şi completarea formularului prin care orice angajat poate redirecţiona 2% din impozitul pe venit către asociaţie." - Alina Ţiplea
FOTO: ADRIAN MARTALOGU

Ti-a placut?

2252

afisari