18°

București

ULTIMA ORA

Laserul de la Măgurele, la jumătatea drumului dintre vis şi realitate


La Măgurele, lucrările pentru construirea clădirii ce va găzdui cel mai mare laser din lume sunt în toi. În câteva luni, aici va începe instalarea echipamentelor care vor transforma institutul într-unul dintre cele mai importante centre de cercetare din lume.
În urmă cu aproape trei ani, pe platforma de la Măgurele, la Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), începeau primele lucrări la ceea ce urmează să fie unul dintre noii poli ai cercetării din lume, proiectul ELI-NP, care va găzdui cel mai mare laser creat vreodată. Aşa cum spune chiar directorul IFIN-HH, Nicolae Zamfir, decembrie este o lună importantă în calendarul lucrărilor, marcând jumătatea drumului. Tot în această lună, postul TV Digi World lansează un documentar dedicat proiectului, denumit “Frontierele Luminii”, prin intermediul căruia telespectatorii pot descoperi povestea laserului de la Măgurele. Acesta va putea fi urmărit, în premieră, pe 18 decembrie începând cu ora 20.00.


Patru clădiri într-una singură
Reprezentanţii postului au realizat o proiecţie specială a documentarului, la Măgurele, chiar în viitoarea cameră de comandă a clădirii, de unde vor fi coordonate toate experimentele cu cel mai mare laser creat vreodată, unde, printre invitaţi, s-au numărat şi cercetători ai institutului, implicaţi în proiectul ELI-NP. “În decembrie 2015 suntem exact la mijloc. Este unul dintre motivele pentru care această întâlnire este simbolică. Suntem exact la mijlocul implementării”, a spus, înainte de începerea proiecţiei, Nicolae Zamfir, directorul institutului. El a continuat cu o prezentare a clădirii: “Sunt, de fapt, patru clădiri într-una singură. Aici e clădirea laser, de 2.000 de metri pătraţi, care permite ca o rază de lumină să fie manipulată până la 10% din puterea soarelui. A doua parte este pentru fasciculul Gamma. Între cele două sunt cei 7.000 de metri pătraţi pentru experimente. A patra componentă este pentru workshopuri şi laboratoare”.
„Podeaua nu are voie să se mişte mai mult de un micron”
Proiecţia a fost urmată de un tur parţial al clădirii, printre schele şi constructori care munceau din greu, început, bineînţeles, din camera care va găzdui cele două lasere de 10 petawatti, care vor forma cel mai mare laser din lume: o sală imensă, cu mai multe uşi de acces şi cu două găuri în pereţi, menite să permită laserelor accesul în camera următoare. La ora actuală, este încă un şantier în lucru, însă peste doar trei luni, speră cei de aici, se va începe montarea echipamentelor. “Laserele sunt foarte sensibile la vibraţii, iar noi avem o podea falsă, antivibrantă, pe care vor fi montate aparatele, iar tot ceea ce se mişcă în jurul lor trebuie să fie decuplat de laser ca să nu se inducă vibraţii în echipamente. La Măgurele vrem să punem încă o cărămidă în zidul ştiinţei.”, ne-a explicat Călin Alexandru Ur, cercetător ştiinţific la ELI-NP. A urmat zona rezervată experimentelor, o cameră spaţioasă din a cărei podea se înalţă macarale uriaşe ce vor fi folosite pentru pregătirea experimentelor, a căror bază se află în subsolul clădirii, tot pentru a evita vibraţiile, care pot distruge echipamentele. „Podeaua nu are voie să se mişte mai mult de un micron”, ne-a explicat unul dintre cercetători. Turul s-a încheiat în zona destinată experimentelor, unde, la fel, cercetătorii ne-au invitat să ne imaginăm cum vor arăta posturile de lucru ale sutelor de persoane care vor face experimente zi de zi.

Ti-a placut?

1873

afisari