18°

București

ULTIMA ORA

Pubelele subterane implementate în sectorul 3, o soluţie inteligentă pentru întreaga Capitală


Containerele îngropate au fost folosite pentru prima oară în România în anul 2013 de Primăria Sectorului 3. Soluţia lui Robert Negoiţă s-a dovedit încă de la început una foarte bună atât pentru oameni, cât mai ales pentru mediu, fapt pentru care Primăria Capitalei a hotărât să o introducă în strategia de salubrizare a oraşului.

În urmă cu trei ani, primăria condusă de Robert Negoiţă implementa, la nivelul sectorului 3, un sistem nou în România de depozitare subterană a deşeurilor. Mai exact, multe pubele clasice au fost înlocuite cu containere îngropate, aducând un design nou, integrat în peisajul urban al sectorului 3. Costurile de mentenanţă sunt mai mici deoarece containerele, fiind amplasate în subteran, sunt protejate de intemperii şi de riscul incendierii. Întrucât utilitatea pubelelor îngropate s-a dovedit atât de eficientă, soluţia folosită de Robert Negoiţă pentru a îngropa mirosurile urâte a fost preluată şi de reprezentanţii Primăriei Capitalei. Aceştia au adoptat programul-pilot implementat de Primăria Sectorului 3 şi l-au adăugat în strategia de salubrizare a Bucureştiului. „Pentru că suntem în permanenţă preocupaţi de îmbunătăţirea calităţii vieţii şi de menţinerea curăţeniei în sector, ne-am orientat spre sisteme moderne de colectare a deşeurilor care funcţionează deja în marile capitale europene. Suntem singurul sector din Bucureşti care dezvoltă astfel de programe şi am constatat cu satisfacţie că Primăria Generală a introdus aceste măsuri în strategia de salubrizare a Capitalei“, a declarat primarul sectorului 3, Robert Sorin Negoiţă.

Încă 100 de pubele îngropate vor fi instalate anul acesta
Sistemul pentru colectarea selectivă a deşeurilor menajere şi asimilabile constă în amplasarea de containere în subteran, aducând un design nou, integrat în peisajul urban. Recipientele sunt amplasate pe o platformă care se ridică la suprafaţă în momentul golirii lor. Astfel, se evită împrăştierea gunoiului de către oameni sau animale şi răspândirea mirosurilor neplăcute. De asemenea, sistemul este ideal şi pentru colectarea selectivă a deşeurilor reciclabile (hârtie, plastic sau sticlă). Monitorizarea containerelor se realizează cu ajutorul unor dispozitive de verificare a volumului de umplere, astfel obţinându-se o mai bună centralizare a datelor şi o colectare mai eficientă a deşeurilor. Până acum, Primăria Sectorului 3 a instalat 200 de astfel de platforme cu pubele subterane, urmând să li se adauge în acest an alte 100 de platforme. Totodată, pubelele deja instalate au intrat într-un proces de salubrizare în care vor fi spălate şi recolantate. Sisteme asemănătoare există şi în alte state din Europa, precum Germania sau Danemarca.


Măsuri pentru atingerea ţintelor de reciclare
Sectorul 3 este un exemplu de bune practici la nivel naţional și în ceea ce privește colectarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice de mici dimensiuni. Astfel, la sfârșitul anului au fost amenajate 15 puncte de colectare în cadrul proiectului „Dezvoltarea unui sistem de colectare stradal DEEE în sectorul 3“. Toate aceste măsuri implementate de Primăria Sectorului 3 vor duce la atingerea ţintelor de reciclare și depozitare a deșeurilor, asumate de România în conformitate cu cerinţele UE.

Ti-a placut?

14938

afisari