18°

București

ULTIMA ORA

Reabilitarea termică, un proiect de succes în sectorul 3. Cum a redus Robert Negoiţă cu 40% facturile la întreţinere ale cetăţenilor


În doar un mandat, primarul sectorului 3 a reuşit să reabiliteze un număr-record de blocuri, mult mai multe decât au reuşit alţi edili ai Capitalei în două sau chiar trei mandate. Reabilitarea termică a fost unul dintre principalele obiective ale primarului Robert Negoiţă, aceasta fiind extrem de necesară locuitorilor din sectorul 3. Acum, locatarii blocurilor anvelopate achită cu 40% mai puţin la factura de căldură, crescându-le astfel, cu un cost mult mai redus, confortul termic.
Blocurile construite înainte de 1990 au mari probleme atunci când vine vorba de eficienţă energetică. Astfel, căldura se pierde foarte uşor, fapt ce determină locatarii să consume mai multă căldură, ce implică automat costuri mai mari. În acest sens, în ultimii ani, bucureştenii şi-au  dorit reabilitarea imobilelor pentru a limita pierderile de căldură. Au apelat astfel la administraţiile de care aparţin, iar dacă nu au găsit înţelegere, s-au apucat să-şi reabiliteze apartamentele individual. În campania electorală din 2012, principala promisiune a candidaţilor la funcţia de primar a fost reabilitarea termică. În vara acestui an, mandatele edililor obţinute în 2012 se termină, iar promisiunile de atunci nu se regăsesc în realitatea de astăzi. Cu o singură excepţie notabilă: în sectorul 3, primarul Robert Negoiţă a reuşit să reabiliteze până acum nu mai puţin de 404 blocuri, în timp ce alte 261 sunt finalizate în proporţie de 90% şi urmează să fie recepţionate, de îndată ce vremea va permite reluarea lucrărilor. Pe lângă imobilele reabilitate sau cele în curs de finalizare, Primăria Sectorului 3 va depune dosare pentru reabilitarea termică pe fonduri europene pentru 493 de blocuri în acest an.


Lider la reabilitare în acest mandat
În sectorul 1, potrivit datelor disponibile la jumătatea anului trecut, primarul anvelopase un număr de aproximativ 300 de blocuri şi anunţa că doreşte să finalizeze alte 50 până la finalul lui 2015. În ultimul anunţ făcut de Primăria Sectorului 2, Neculai Onţanu susţinea că a încheiat reabilitarea a 362 de blocuri, totalizând peste 21.000 de apartamente. În sectorul 4, din 2012 şi până în prezent, au fost reabilitate 117 imobile. Totodată, spre sfârşitul anului trecut, primăria anunţa că doreşte să înceapă lucrările la alte 150 de blocuri. În sectorul 5, situaţia anvelopării blocurilor rămâne un adevărat mister. Din 2012 şi până în prezent, Primăria Ssectorului 5 nu a emis nicio statistică a lucrărilor de reabilitare. Totuşi, unele contracte încheiate cu firme din domeniu au făcut subiectul unor scandaluri de corupţie. În sectorul condus de liberalul Rareş Mănescu, până la jumătatea anului trecut au fost anvelopate un număr de 224 de imobile. Astfel, cu cele peste 404 blocuri reabilitate termic şi cu cele 261 finalizate în proporţie de aproape 90%, primarul sectorului 3, Robert Sorin Negoiţă, se poate mândri cu faptul că a făcut cele mai mari progrese în acest domeniu din 2012 încoace.


Cum au scăzut preţurile
Reabilitarea termică a blocurilor din sectorul 3 a redus facturile la încălzire cu aproximativ 40%. Din 2012 până în prezent, reabilitarea celor 404 blocuri a dus la creşterea confortului termic al locatarilor din peste 30.000 de apartamente. Astfel, dacă înainte proprietarul unei garsoniere trebuia să scoată din buzunar în jur de 160 de lei, după reabilitarea termică, factura lunară medie a scăzut la aproximativ 100 de lei. Proprietarii apartamentelor de două camere, care plăteau în lunile de iarnă aproximativ 260 de lei, după reabilitare au plătit, în medie, doar 170 de lei. În cazul apartamentelor de trei camere, unde facturile medii pe timp de iarnă se ridicau la aproximativ 320 de lei, după finalizarea lucrărilor de anvelopare termică a blocurilor au scăzut la 220 de lei. De asemenea, proprietarii apartamentelor cu patru camere plătesc în prezent, în medie, 280 de lei, în loc de 420 de lei înainte de reabilitare.
O prioritate şi pentru viitor
Robert Negoiţă nu are de gând să se oprească aici cu reabilitările. Scopul edilului sectorului 3 este reabilitarea întregului sector, astfel încât toţi cetăţenii să beneficieze de avantajele anvelopării. În acest sens, Robert Negoiţă a reuşit să atragă, până în acest moment, 85% din fondurile oferite de Uniunea Europeană pentru reabilitări pentru întreaga ţară. „Avantajele reabilitării termice a blocurilor sunt multiple. Pe lângă facturile mai mici la încălzire în lunile de iarnă, şi vara scad facturile la energia electrică, deoarece folosim aerul condiţionat mai puţin. Reabilitarea termică a blocurilor din sectorul 3 a fost una dintre priorităţile mandatului meu de primar şi aşa va rămâne şi pe viitor. Într-un interval foarte scurt am devenit campioni la reabilitare. Aşa am reuşit să obţinem 85% din fondurile europene pe acest domeniu alocate României până în prezent”, a declarat primarul sectorului 3.

Ti-a placut?

5382

afisari