18°

București

ULTIMA ORA

UBER declara: Modificarea Legii taximetriei nu ne va afecta


În urma protestului de astăzi, reprezentanţii COTAR au ajuns la un acord cu guvernul, în urma căruia se va modifica Legea taximetriei. Reprezentanţii COTAR susţin că, în urma acestei modificări, şoferii Uber sau cei care practică transport de neautorizat de persoane vor putea fi amendaţi de poliţişti. Cei de la Uber susţin însă că schimbarea acestei legi nu le va afecta activitatatea şi că, la rândul lor, se află în discuţii cu guvernul, pentru a crea un cadru legislativ care să definească serviciile noi.

Mii de taximetrişti au sosit în Piaţa Victoriei încă de la prima oră, însă au plecat în jurul prânzului, după ce au anunţat că au ajuns la o înţelegere cu guvernul. „Se scoate din lege sintagma «în mod permanent» şi în «mod repetat» pentru că poliţiştii pe stradă nu pot să-i amendeze, nu pot să le ia plăcuţele de înmatriculare pe şase luni «piraţilor» sau să le dea amenzile maxime, nu cum prevede legea acum. Trebuie să prindă hoţul şi să-i spună: «Pleacă, că te mai prind odată» (...) Sub nicio formă nu pot să zic că Uber va fi interzis sau vreo altă activitate de transport, însă toată lumea care va face transport de persoane, indiferent cum, va fi atorizat, altfel nu îl va putea face. Nu poţi să faci transport virtual. Închid ochii şi mă trezesc la Constanţa”, a declarat preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Vasile Ştefănescu.

Contactaţi de ziarulring.ro, reprezentanţii Uber ne-au declarat că, la rândul lor, se află în discuţii cu guvernul, pentru crearea unui cadru legislativ care să definească serviciile precum Uber. „Suntem şi noi în dialog cu guvernul, însă nu suntem la fel de vocali precum prietenii noştri de la COTAR. Acel paragraf de care se vorbeşte că ar fi modificat pe noi nici nu ne-a ajutat şi nici nu ne-a încurcat până acum. Nu ne-am folosit de el pentru a ne desfăşura businessul. Sunt şoferi parteneri care au fost amendaţi. Toate amenzile au fost contestate şi bună parte au fost şi anulate în instanţă tocmai pentru că legea despre care e vorba nu ne defineşte. Uber nu este definit în momentul de faţă de acea lege. Sunt multe ţări care au definit până acum serviciile ca Uber, dar în nici-o ţară nu a fost definit sub Legea taximetriei”, ne-a declarat Alexandra Corolea, purtător de cuvânt al Uber pentru zona Balcani. „N-am ajuns să discutăm concret despre cum am putea să facem cadrul legal, dar e un dialog deschis cu cei din guvern, parlament şi autorităţile locale”, a mai continuat reprezentanta Uber.

Întrebată cum va fi afectat serviciul de modificarea Legii 38/2003, Alexandra Corolea ne-a răspuns: „Nu ne va afecta pentru că nu ne-am folosit niciodată de această portiţă. Noi nici nu am considerat-o ca fiind o portiţă. Poziţia noastră rămâne fermă şi constantă. Uber nu este un serviciu de taxi, este cu totul altceva, Uber şi taxi sunt servicii complementare, iar legea despre care este vorba, cu sau fără acel paragraf, nu ne defineşte”.

Ti-a placut?

4446

afisari