18°

București

ULTIMA ORA

Sectorul 3, comunitatea cu cea mai rapidă creştere a eficienţei energetice. Peste 650 de blocuri, reabilitate de primarul Robert Negoiţă


În 2012, situaţia anvelopării blocurilor din Capitală era dezastruoasă în majoritatea sectoarelor. Extremele erau definite de sectoarele 1 şi 3, cu 300, respectiv... 30 de blocuri. După patru ani, situaţia s-a schimbat considerabil în clasamentul blocurilor reabilitate, primăria condusă de Robert Negoiţă fiind lider în acest moment, ajungând la peste 400 de blocuri anvelopate, informează antena3.ro.

Încă de la începutul mandatului, o prioritate pentru edilul Robert Negoiţă a fost reabilitarea blocurilor din sectorul 3, extrem de necesară locuitorilor. Blocurile construite înainte de 1990 au mari probleme atunci când vine vorba de eficienţă energetică. Căldura se pierde foarte uşor, fapt ce-i determină pe locatari să consume mai mult agent termic şi, automat, costurile să fie mai mari. În acest sens, în ultimii ani, bucureştenii au solicitat reabilitarea imobilelor pentru a limita pierderile de căldură. Au apelat la administraţiile de care aparţin, iar dacă nu au găsit înţelegere, s-au apucat să-şi reabiliteze individual apartamentele. În campania electorală din 2012, principala promisiune a candidaţilor la funcţia de primar a fost reabilitarea termică. În vară, mandatele obţinute în 2012 se încheie, iar promisiunile de atunci nu se regăsesc în realitatea de astăzi. Cu o singură excepţie notabilă: în sectorul 3, primarul Robert Negoiţă a reuşit să anvelopeze nu mai puţin de 404 blocuri, în timp ce alte 261 sunt finalizate în proporţie de 90% şi urmează să fie recepţionate. Practic, în acest moment, în sectorul 3 sunt reabilitate peste 650 de blocuri.

Urmează alte 493 de blocuri

Robert Negoiţă nu are de gând să se oprească aici cu anvelopările. Scopul edilului este reabilitarea în întregul sector, astfel încât toţi cetăţenii să beneficieze de avantaje. În acest sens, Robert Negoiţă a reuşit să atragă, până în acest moment, 85% din fondurile oferite de Uniunea Europeană pentru reabilitări pentru întreaga ţară. Pe lângă imobilele reabilitate sau cele în curs de finalizare, Primăria Sectorului 3 va depune dosare pentru anveloparea, anul acesta, pe fonduri europene, a 493 de blocuri.

Factura la căldură, de la 420 de lei la 280 de lei

Locatarii din blocurile reabilitate au simţit în iarna aceasta beneficiile. Au constatat cu surprindere că, faţă de anii trecuţi, factura la căldură a scăzut cu până la 40%: dacă înainte proprietarul unei garsoniere trebuia să scoată din buzunar în jur de 160 de lei, după reabilitarea termică, factura lunară medie la căldură a scăzut la aproximativ 100 de lei. Proprietarii apartamentelor de două camere, care plăteau în lunile de iarnă aproximativ 260 de lei, după reabilitare au plătit, în medie, doar 170 de lei. În cazul apartamentelor de trei camere, unde facturile medii pe timp de iarnă se ridicau la aproximativ 320 de lei, după finalizarea lucrărilor de anvelopare termică au scăzut la 220 de lei. Iar proprietarii apartamentelor cu patru camere plătesc în prezent, în medie, 280 de lei în loc de 420 de lei înainte de reabilitare.

Ti-a placut?

1746

afisari