18°

București

ULTIMA ORA

Va deveni unul dintre cele mai moderne centre culturale din țară. Cinematograful Gloria, reabilitat de Primăria Sectorului 3


În acest an va fi gata un alt simbol cultural al sectorului 3 - fostul cinematograf Gloria, care a intrat, anul trecut, în administrarea Primăriei Sectorului 3. Edilul Robert Negoiță spune că aici, în afară de proiecții cinematografice, vor avea loc evenimente culturale, teatrale sau expoziții. În prezent, pe șantier se lucrează de zor și promisiunile prind contur.

Primăria Sectorului 3 a semnat cu RADEF România Film, în vara anului 2015, un protocol de preluare în administrare şi reincludere în circuitul cultural a vechiului cinematograf Gloria, din cartierul Titan. Edilul Robert Sorin Negoiţă vorbea încă de atunci despre radicala transformare a întregului spaţiu, care va deveni unul dintre cele mai moderne centre culturale din România. Viziunea autorităţilor locale depăşeşte vechea destinaţie, mergându-se pe ideea că, în acest loc, arta imaginii va fi întregită cu spectacole de teatru şi diverse evenimente artistice şi educative. „Ne-am dorit foarte mult să preluăm acest spaţiu. Vreau să mulţumesc Ministerului Culturii că s-a implicat în această problemă, cu toate greutăţile întâmpinate”, spunea atunci primarul. La rândul său, secretarul de stat de la acea vreme din Ministerul Culturii, Bogdan Stanoevici, a remarcat insistenţa cu care autorităţile locale au dorit preluarea acestei clădiri pentru a o readuce la statutul de altădată.

Clădirea, reabilitată complet

Etapa actelor fiind rezolvată, Primăria Sectorului 3 a trecut imediat la fapte, în sensul deschiderii şantierului pentru refacerea întregii clădiri. Efortul a fost uriaş, iar asta demonstrează încă o dată dorinţa de reamenajare a unei clădiri care ajunsese într-un stadiu avansat de degradare. A fost nevoie de consolidarea acoperişului, asigurarea unei bune hidroizolaţii a terasei, refacerea pardoselilor, placarea treptelor, tratamente fonoizolante, fonoabsorbante şi acustice. S-au refăcut instalaţiile electrice, termice, de ventilaţie şi s-au reamenajat grupurile sanitare. La fel de important în economia acestei transformări este sistemul de sonorizare. Şi, nu în ultimul rând, supravegherea video a întregului ansamblu.

Integrată în peisajul urban

Clădirea va face parte dintr-un ansamblu arhitectural care va cuprinde şi zona din imediata vecinătate. Au fost demarate lucrări pentru amenajarea unei pieţe urbane în faţa cinematografului, cu o fântână arteziană, un amfiteatru, pergole şi o serie de alte elemente tipice mobilierului urban. Tot proiectul va fi finalizat în acest an.

Ti-a placut?

3387

afisari