18°

București

ULTIMA ORA

Cinnabon – melcişori cu scorţişoară


Este o prăjitură demenţială, pentru care merită să renunţăm câteva clipe la gândul cu “aoleo, multe calorii” sau că “ mamăăă, o să mă îngraş rău de la asta” . Merită să ne răsfăţăm din când în când cu o minunăţie de CINNABON pentru gustul lui dulce şi aroma bestială de scorţişoară.

Mehrzad Moghazehi este un bucătar de origine iraniană. A participat la prima ediţie „MasterChef”, iar pentru mai multe reţete, vă aşteaptă pe www.retetedetop.ro.

Pentru această reţetă aveţi nevoie de următoarele ingrediente: drojdie uscată activă, 240 ml lapte cald, 95 g zahăr, 80 g unt moale, 1 linguriţă rasă de sare, 2 ouă, 400-450 g făină (000 sau 650). Pentru umplutură: 200 g zahăr brun, 2 ½ linguri rase scorţişoară, 80 g unt moale şi 3 linguri rase făină. Pentru glazură: 90 g unt, 195 g zahăr pudră, 90 g cremă de brânză (Philladelphia), ½ linguriţă vanilină, un praf de sare.
MOD DE PREPARARE:
Se dizolvă drojdia în laptele cald, într-un vas mare. Se adaugă zahărul, untul moale (nu topit), sarea, ouăle şi 300 g făină. Se amestecă bine. Se frământă aluatul adăugând făina rămasă puţin câte puţin. În funcţie de făină, de prospeţimea ei şi de gradul de umiditate, e posibil să foloseşti toată făina, sau mai puţin. Aluatul trebuie să fie elastic şi uşor lipicios, dar să se desprindă de pe mâini. Apoi, se unge un vas cu ulei şi se pune aluatul la crescut (întreaga suprafaţă a aluatului trebuie unsă cu o peliculă fină de ulei, pentru a nu se usca). Se acoperă vasul cu un ştergar şi se lasă într-o zonă ferită de aer rece (atenţie! - nu lângă aragaz!!) cam o oră sau până când aluatul îşi dublează volumul. Când este gata, aluatul se transferă pe masa de lucru peste care se presară puţină făină. Se întinde cu ajutorul sucitorului astfel încât să se obţină un dreptunghi cu lungimea de 54 cm şi lăţimea de 40 cm. Ar trebui ca foaia să aibă o grosime de puţin peste jumătate de cm. Tot acum este bine să se încingă cuptorul, setând-ul la 200 grade Celsius.
Pentru a face umplutura, se amestecă zahărul brun, făina şi scorţişoara. Untul lăsat să se înmoaie la temperatura camerei se întinde cu o lingură peste toată foaia de aluat. Deasupra se presară mixtura de zahăr, făină şi scorţişoară, având grijă ca stratul să fie cât se poate de uniform. Se rulează aluatul cu grijă pornind cu latura lungă a dreptunghiului. Cu ajutorul unei bucăţi de aţă, se taie ruloul obţinut în bucăţi late de 4-5 cm. Cum se taie ruloul folosind aţa? Se trece aţa pe sub rulou, se fixează în locul în care se doreşte tăietura, după care se încrucişează capetele pe deasupra, trăgând ca şi cum s-ar face un nod. Melcişorii obţinuţi se pun într-o tavă unsă cu ulei, la câţiva cm distanţă unul de celălalt, şi se dau la cuptor pentru aprox. 10 minute sau până când marginile încep să se rumenească uşor. În timp ce rulourile sunt în cuptor, se prepară glazura. Amestecăm toate ingredientele şi le batem bine cu un mixer, până se obţine o cremă uşoară şi pufoasă. Când rulourile sunt gata, se acoperă generos cu glazura preparată cu ajutorul unei linguri. Fiind fierbinţi, ele vor face ca glazura să se topească şi să pătrundă peste tot. Rulourile se servesc calde.

Culinar
„Un om care înainte de prânz pare un fatalist pesimist se poate dovedi după acesta un optimist încrezător în libertatea de alegere.“, Aldous Huxley

Ti-a placut?

4577

afisari