18°

București

ULTIMA ORA

DE CE AU BĂTUT CLOPOTELE CULTURII la Mogoşoaia? Află ce înaltă faţă bisericească a primit, alături de Rebengiuc şi Pintilie, PREMIUL „BRÂNCOVEANU”


Festin domnesc la Palatul Brâncovenilor de la Mogoşoaia! Covor roşu, imens, şerpuind labirintic printre dantelele arhitecturale ale aşezămintelor boiereşti, unice în felul lor, din curtea palatului. În lumina unui memorabil apus de soare de sfârşit de septembrie. Din loc în loc, de-a stânga şi de-a dreapta, cai şi cavaleri. Lume bună. Ba chiar şi înalte feţe bisericeşti. Foarte înalte. Şi toate acestea pentru că, aseară, avea să aibe loc cea de-a treia ediţie a Premiilor „Constantin Brâncoveanu”. Un strălucitor omagiu adus marelui domnitor Constantin Brâncoveanu cel Sfânt.

Anunţată pentru ora 19.00, gala a început în jurul orei 20.00, după ce imensa sală improvizată sub un uriaş cort de campanie s-a umplut treptat, treptat. Oaspeţii, majoritatea la patru ace, au ajuns cu greu, dar au ajuns. E un infern, se ştie, să străbaţi Bucureştii în partea a doua a după-amiezii, spre seară. Bară la bară. Până la urmă, şi noi am ajuns acolo. Pentru că ziarulring.ro a fost unul dintre partenerii media ai evenimentului. Şi ce am văzut... ne-a plăcut. Pentru că, veţi vedea, atâta densitate de cultură, atent rafinată, pe metru pătrat, mai rar. De la juriu la nominalizaţi şi, evident, la premianţi, oameni de top, unul şi unul.

Premiu special pentru un ambasador reliogios de rang înalt

Gala propriu-zisă a început cu o transmisie duplex, de pe scenă şi din Sala Scoarţelor, aflată în Palatul Mogoşoaia, acolo unde juriul, după deliberări, semna ultimele diplome ale celor aleşi să fie premiaţi. După invitarea juriului în sală, prezentatoarea Melania Medeleanu a anunţat decernarea unui prim premiu, un premiu special acordat partriarhului Antiohiei, Preafericitul Ioan al X-lea, prezent în persoană pe scenă, unde a ţinut un discurs memorabil, aproape politic. Oricum, intens diplomatic. Teologico-diplomatic. Despre relaţiile vechi (aproape străvechi) ale ţinuturilor româneşti cu cele din Orientul Apropiat, Levantul cum i s-a mai spus şi încă i se mai spune (Antiohia, Palestina, Siria, miticul Liban), despre firul roşu al acestor relaţii care a fost domnitorul-martir Constantin Brâncoveanu. Şi despre suferinţă. Despre suferinţa poporului sirian, mai ales suferinţa copiilor, victime nevinovate ale unui război nedrept, absurd, care nu e al lor. Un adevărat îndemn la pace, discursul Preafericutului Ioan al X-lea, sosit în ţară şi pentru a sărbători împlinirea a nouă ani de la înscăunarea patriarhului Daniel, este unul de pus în altar. Un altar al luptei pentru bunăstarea şi pacea lumii.

Şapte premii pentru şapte personalităţi de marcă

Au urmat premiile propriu-zise. Şapte la număr. Primul a fost pentru Istorie, acordat profesorului Ioan Bulei, pentru întreaga activitate, dar în special pentru cartea despre regina Maria. Al doilea premiu, pentru Arte Plastice, a fost acordat extraordinarului, fabulosului pictor Vladimir Zamfirescu, elev al lui Baba, în felul său, un adevărat Rembrandt al României. Premiul al treilea, pentru Cultură, a fost acordat poetei Ileana Mălăncioiu. Al patrulea premiu, pentru Muzică, înmânat de Grigore Leşe (care a şi cântat, în bine-cunoscutul său costum tradiţional) maestrului Valentin Gheorghiu, ales dintr-o pleiadă de mari artişti-muzicieni precum Angela Gheorghiu, Cristian Mandeal şi mulţi alţii. Al cincilea premiu a fost cel pentru Arhitectură, acordat prof. univ. Romeo Belea, arhitectul Teatrului Naţional Bucureşti şi al multor alte extraordinare săli de spectacol din Bucureşti şi nu numai. Al şaselea premiu, pentru Teatru, a fost înmânat de scriitorul şi dramaturgul D.R. Popescu inegalabilului actor Victor Rebengiuc. Şi, în fine, al şaptelea premiu (dar, veţi vedea, nu ultimul) a fost acordat pentru Film regizorului Lucian Pintilie.

Alte premii speciale, promisiuni şi... voie bună

Au mai fost acordate şi alte două premii speciale: unul, primit de o elevă (cu codiţe), Emilia Dumitru, din comuna Brâncoveni, şi un al doilea, acordat compozitorului basarabean Eugen Doga. A urmat un frumos moment artistic. Muzică bună, cu arii de operă, în interpretarea prim-solistei Operei din Sofia, Radostina Nikolaeva, acompaniată de pianistul Alexandru Petrovici. Festivitatea s-a încheiat cu o poză de grup, cu promisiunea continuării acestor gale făcută de organizatorul şi sponsorul evenimentului, româno-sirianul Nawaf Salameh, preşedintele Fundaţiei Alexandrion Group, şi cu o binemeritată socializare a invitaţilor şi premianţilor la un pahar de vin, coniac sau... apă minerală, garnisite cu mâncăruri şi dulciuri alese. Un adevărat festin.

Ti-a placut?

2776

afisari