18°

București

ULTIMA ORA

Mick Davis, regizorul filmului despre Brâncuşi: Proprietarul ar intra în istorie dacă ar dona „Cuminţenia Pământului” statului român


La începutul săptămânii, regizorul scoţian Mick Davis a anunţat că va realiza un film despre viaţa lui Constantin Brâncuşi, în care rolul marelui artist va fi interpretat de Andy Garcia. Reporterii ziarulring.ro au stat de vorbă cu renumitul regizor pentru a afla mai multe detalii despre filmul „The Sculptor”, dar şi despre noua sa piesă, care îl va avea ca personaj central tot pe Constantin Brâncuşi şi care va fi pusă în scenă la Teatrul Metropolis din Bucureşti.


Ce v-a determinat să faceţi un film şi o piesă de teatru despre Constantin Brâncuşi?

Brâncuşi se regăsea şi în scenariul original al fimului „Modigliani”, din 1994. Dar erau prea multe nume mari, iar conflictul dintre Modigliani şi Brâncuşi l-ar fi eclipsat pe cel dintre Modigliani şi Picasso. Dar nu am uitat niciodată povestea acestui geniu din România, care nu a făcut niciun compromis şi care a avut curajul să plece de lângă Rodin. În ceea ce priveşte piesa, nu m-am gândit la această posibilitate decât după ce am făcut „Paganini” şi m-am îndrăgostit de magia teatrului. Atunci m-am gândit ce pot face în continuare, din moment ce eram la Bucureşti, într-un teatru minunat, Metropolis, şi aşa am început să mă gândesc la povestea lui Brâncuşi.

Care credeţi că este cel mai interesant aspect al vieţii lui Brâncuşi care face ca povestea lui să fie demnă atât de marele ecran, cât şi de scenă?

Nu vreau să dau detalii despre povestea mea, dar vreau să spun că relaţiile sale cu americani importanţi, cum ar fi Rockefeller şi Guggenheim, sunt intrigante. Nu mai vorbesc de personalitatea sa, de faptul că nu făcea compromisuri, de şarmul irezistibil şi de umorul său, care mie îmi aduc aminte de Charlie Chaplin în „Puştiul”.

Aţi anunţat că Andy Garcia îl va interpreta pe Brâncuşi în filmul „The Sculptor”. De ce l-aţi ales pe el?

Trebuie să fiu sincer faţă de Andy, dar şi de ceilalţi actori pe care îi voi coopta în acest proiect, până în acest moment n-a fost semnat niciun contract, deci nimic nu este bătut în cuie. Andy a citit scenariul şi s-a îndrăgostit de el. Este cea mai bună scriitură a mea din ultimul timp.

V-aţi decis cine îl va interpreta pe Brâncuşi în piesa de la Teatrul Metropolis?

Nu ştiu încă pe cine voi distribui în piesa „The Sculptor”, dar vreau să invit câţiva actori să vorbim despre Brâncuşi şi o să văd cine rezonează cel mai bine cu personajul.

Pe care parte a vieţii lui Brâncuşi se vor axa cele două producţii?

Piesa se va focusa pe ultima parte a vieţii sale, la Paris. Acţiunea filmului se va petrece la sfârşitul anilor ’40.

Aveţi stabilită dată de lansare pentru cele două? Care este calendarul de producţie?

Vreau să încep audiţiile pentru piesă în octombrie, când mă voi întoarce în România. Lansarea filmului este imprevizibilă, dar sper să ajungă în cinematografe în ultima parte a lui 2017.

La ora actuală, în România s-a creat o adevărată controversă în jurul lucrării „Cuminţenia Pământului” a lui Brâncuşi. Proprietarul vrea să o vândă pentru suma de 11 milioane de euro, iar statul român are drept de preempţiune. Credeţi că opera lui Brâncuşi a ajuns la această valoare sau preţul este umflat?

Arta este subiectivă. Unii şi-ar vinde un rinichi pentru un Van Gogh, iar alţii ar folosi tabloul său pe post de tavă. În ceea ce priveşte lucrarea lui Brâncuşi, poate proprietarul mă va crede nebun, dar cred că va intra în istorie dacă ar dona lucrarea statului român, cu condiţia ca aceasta să nu poată fi vândută mai departe.

Care credeţi că este cea mai importantă lucrare a lui Brâncuşi?

Toate sunt, dar eu iubesc lucrările sale în bronz. Dar cred că toate sunt superbe.

Aceasta va fi cea de-a doua piesă de teatru pe care o produceţi în România. Ce v-a determinat să vă întoarceţi? Mai aveţi şi alte planuri pentru România?

Cred că după Brâncuşi, România se va sătura de Mick Davis. Probabil că mă voi duce să fac CSI Puerto Rico sau ceva la fel de nebun.

Ti-a placut?

5026

afisari