18°

București

ULTIMA ORA

Un caz literar extrem de ciudat: Moartea şi învierea poetului Dimitrie Stelaru


Scriitor discret şi cu o biografie fragmentată, Dimitrie Stelaru ne-a provocat curiozitatea şi ne-a determinat să facem, pentru prima dată de când realizăm reportajele "ring", un drum în afara Bucureştiului.
Aproape ignorat în timpul vieţii, idealizat după moarte, poetul Dimitrie Stelaru are una dintre acele biografii care duc spre un fel de paradoxală discreţie spectaculară. Am pornit cu un bagaj sărac şi incert de informaţii în căutarea urmelor pe care le-a lăsat în această lume. Puse cap la cap, acestea duceau, invariabil, către Buftea, localitatea unde se presupunea, de altfel, că a şi încetat din viaţă. Am mers însă mai întâi undeva pe Calea Vitan, în sectorul 3, în apropiere de Mall Vitan, unde am găsit o mică alee cu numele poetului. Nimeni nu ne-a putut spune dacă are vreo legătură cu existenţa lui Dimitrie Stelaru. Astfel, am hotărât să facem câţiva "paşi" în afara Bucureştiului.
Drumul spre Buftea
Imediat ce am ieşit din Capitală spre Târgovişte, peisajul s-a schimbat brusc, devenind un melanj balcanic de rural cu accente urbane. Doar tumultul autostrăzii, întrerupt oarecum de trecerea prin Mogoşoaia, mai păstra ceva din efervescenţa traficului citadin. Îndrumaţi de Alina Burtescu, de la Centrul Cultural Buftea, am descins direct la Liceul "Dumitru Dumitrescu", unde am cunoscut-o pe profesoara de literatură Cornelia Măcelaru. Domnia sa ne-a dat prima informaţie cu adevărat preţioasă. "Dimitrie Stelaru i-a fost mentor bibliotecarului Dumitru Drăgan, care a lucrat o viaţă întreagă la Biblioteca Orăşenească Buftea. Pe vremea aceea, unele proprietăţi confiscate de regim au fost preluate de Ministerul Culturii şi transformate în case de creaţie. Dimitrie Stelaru a locuit aici, în Buftea, într-o astfel de locuinţă. Eu locuiam vizavi de această casă, care încă există", ne-a spus doamna Măcelaru.
Casa în care a locuit poetul
Am găsit un conac cu pridvor tipic românesc, în faţa căruia se desfăşoară o curte generoasă prin care aleargă doi dulăi foarte "sensibili" la apropierea noastră. Acoperişul de ţiglă pare neîngrijit şi pe alocuri cu părţi lipsă, ceea ce trădează cumva faptul că aici nu mai locuieşte nimeni de ceva vreme. Ne dorim să aflăm mai multe şi plecăm, îndrumaţi de doamna profesoară, către casa fostului bibliotecar din Buftea, de pe Aleea Viilor. Suntem întâmpinaţi de fiul acestuia, Mircea Drăgan, şi de soţie, Ştefania Drăgan. Domnul Drăgan este bolnav şi nu poate vorbi cu noi, dar şi aşa aflăm în continuare lucruri interesante.
Poveşti, poveşti…
"Este şi o stradă în Buftea care-i poartă numele. Eu am aflat mai multe lucruri despre Dimitrie Stelaru de la tatăl meu. Aveam şapte sau opt ani pe vremea când a locuit aici. Nu a stat prea mult, cam în jur de doi ani. Tata fiind directorul bibliotecii, era normal ca Stelaru să se ducă la el. Stăteau acolo, scriau, discutau, erau foarte buni prieteni. Dimitrie Stelaru era cam în stilul lui Nichita Stănescu din punct de vedere comportamental. Vorbea numai în parabole şi metafore, era un visător", şi-a început povestea Mircea Drăgan.

Adevărata moarte l-a găsit… în Berceni
Nu au fost singurele elemente din viaţa poetului pe care le-am reconstituit din spusele fiului fostului bibliotecar din Buftea. "Stelaru bea mult. Avea mereu la el o sticluţă dintr-aceea plată şi un pic curbată, plină cu whisky. A locuit în foarte multe locuri, de altfel a schimbat şi în Buftea vreo trei locuinţe. A avut o fată şi un băiat, Eumene şi Eunor. Fata, Eumene, era dintr-o căsătorie anterioară a soţiei. Băiatului îi spuneam Norişor. Când era Norişor mic, îl plimbam cu căruciorul pe aici. După ce s-au mutat în Bucureşţi, am fost şi i-am vizitat. A locuit undeva în Berceni. De altfel, Stelaru a murit la Bucureşti, nu în Buftea", ne-a povestit Mircea Drăgan.
O fantomă pe străzile Bucureştiului
Unde a locuit Dimitrie Stelaru în Berceni a rămas, deocamdată, o necunoscută pentru noi şi, eventual, o provocare pentru viitor. Reluăm însă o istorie fabuloasă prin intermediul interviului pe care Adrian Păunescu i l-a luat lui Stelaru pentru revista “Flacăra" în 1968. Pe lângă faptul că Păunescu a rămas impresionat de Stelaru şi le-a vorbit după aceea tot timpul studenţilor săi despre el, marele poet i-a relatat "bardului", în timpul interviului, cum şi-a înscenat propria moarte în anii ’50. Motivul pentru care Stelaru a făcut acest lucru a fost unul cât se poate de real: a vrut să verifice reacţia duşmanilor săi, dar mai ales pe cea a prietenilor. Cel care l-a dat de gol a fost poetul şi marele actor Emil Botta, care l-a văzut într-o zi întâmplător pe stradă. Ulterior, presa de la acea vreme s-a întrebat nedumerită "de ce a murit şi a înviat poetul Dimitrie Stelaru".
"Stelaru avea mereu buzunarele pline cu foi volante, manuscrise cu poeziile pe care le scria." - MIRCEA DRĂGAN
"M-am văzut târându-mă, încâlcindu-mă, coborând
Imens, ca rădăcinile unui arbore din cer."
- DIMITRIE STELARU

Ti-a placut?

2789

afisari