18°

București

ULTIMA ORA

Luptă crâncenă


După etapa a doua din play-off, s-au strâns şi mai mult rândurile. Primele cinci echipe din clasamentul actual, dar să nu o neglijăm nici pe ASA Tg. Mureş, pot „ţopăi” de pe un loc pe altul, inclusiv pe cel de lider, de la o etapă la alta, în funcţie de rezultate. Runda cu numărul 3 ne propune trei partide în care, cel puţin teoretic, orice rezultat este posibil. În funcţie de aceste rezultate corelate, de la locul 1 până la 5, pe aceleaşi poziţii sau pe poziţii diferite o putem întâlni pe oricare dintre combatante. De aceea, cred că ar trebui să ignorăm orice declaraţie care emană de la cele cinci grupări, deoarece acestea au doar un scop strategic. Iată, în continuare, de ce spun aceasta.

Prima partidă va fi cea dintre Astra şi ASA Tg. Mureş. De mai mult timp, Şumudică repetă cu multă insistenţă că acest joc îl interesează cel mai mult, şi nu meciul cu Steaua. Păi, aceasta înseamnă, cu subiect şi predicat, că doreşte menţinerea şi poate conservarea poziţiei de lider al grupului play-off. În acest context, este clar că ultima declaraţie - „Nu vom lua campionatul, simt eu, favorită este Steaua…” - este rostită fără argumente şi convingere, fiind o opinie cu un conţinut strategic. Pe de altă parte, sunt convins că târgmureşenii nu se deplasează la Giurgiu doar pentru a face prezenţa. Ei au încă în suflet „dorul de revanşă” şi se gândesc că, anul trecut, „astralii” i-au împiedicat în lupta pentru titlu. Cei de la ASA, indiferent de problemele cu care se confruntă (s-a constatat acest aspect şi la partida anterioară cu Dinamo), vor căuta să ia puncte de la giurgiuveni, declarând în mod direct această preocupare. În acest caz s-ar putea confirma previziunea antrenorului de la Dunăre, Astra putând coborî chiar pe locul 3, în funcţie de celelalte două rezultate. Iată de ce acest joc este deosebit de important, pronosticul trebuind să aibă trei semne (1x2).

Al doilea meci se dispută la Ovidiu. Viitorul se pregăteşte să o întâmpine pe Steaua pentru joc, dar se zice nu şi pentru victorie. Nu mă alătur celor care susţin că dobrogenii suferă de sindromul stelist, dar, văzând ceea ce se întâmplă şi, mai ales, luând în calcul rezultatele anterioare, parcă îmi vine să înclin spre acest deznodământ… Viitorul, dacă va fi înfrântă şi în acest joc, se va îndepărta şi mai mult de primele trei locuri, iar Şumudică îşi vede confirmat pronosticul privind favorita la titlu.

În circumstanţele menţionate, în care Viitorul are „probleme de lot şi stare psihică”, se poate anticipa o victorie „roş-albastră” lejeră. Ce ar fi ca „înălţimea regelui” să infirme opinia cârcotaşilor!? Aceasta ar reprezenta o încredere şi mai mare în spiritul fairplay!

Duminică se joacă al treilea joc. Dinamo nu se gândeşte decât la victorie. Mircea Rednic a precizat dorinţa de a acumula şase puncte din următoarele două partide de acasă cu Pandurii şi cu Astra. În susţinerea punctului de vedere al „Puriului”, cel puţin pentru jocul cu gorjenii, operează şi faptul că, în acest sezon, 2015/2016, „câinii” le-au arătat, prin joc şi rezultate, „pandurilor” cine este şeful. Ultima partidă şi poate chiar ultimele două ale gorjenilor arată că nu sunt într-o formă demnă de invidiat. Am inclus şi jocul de la Tg. Mureş în această categorie, deoarece victoria cu doar 2-0, într-un joc în care au avut chiar patru jucători în plus faţă de adversari, nu este concludentă. Totuşi, „câinii” sper că au înţeles ambiţiile celor şase combatante şi îşi vor lua toate măsurile pentru a dobândi victoria ce îi poate duce până pe prima poziţie.

În play-out se vor disputa patru partide care, la prima vedere, apar favorabile gazdelor. La Iaşi, CSMS va dori să îşi consolideze poziţia de lider al celor care luptă pentru a rămâne în prima ligă. Moldovenii se gândesc, chiar dacă nu declară, ca după poziţia de lider să aibă acces la un loc în Europa League, în contextul în care Pandurii nu vor obţine avizul comisiei de licenţiere. La Botoşani,gazdele doresc să adune trei puncte, dar se vor lovi de creşterea formei celor din Chiajna, care nu cred în „concordie”.

CSU Craiova şi CFR Cluj sunt favorite clare în disputele cu ACS Poli, respectiv Petrolul. Nu ar fi exclus ca vizitatoarele să încerce, in extremis, obţinerea de puncte necesare supravieţuirii. În play-out sesizăm că primele patru clasate primesc vizita celor care încheie plutonul. Vom vedea ce ne poate oferi lupta crâncenă de pe dreptunghiul verde.

În final, doar o apreciere privind ultimele decizii ale Comitetului Executiv al FRF. A restructurat din nou competiţiile interne pentru a oferi patru zile în plus echipei naţionale. Decizia nu este criticabilă, dar ne întrebăm: nu se putea hotărî de la început această planificare, în contextul în care nu a apărut niciun element suplimentar? Întrebarea rămâne retorică...

Ti-a placut?

1822

afisari