18°

București

ULTIMA ORA

Au PROMIS o Românie curată, dar TOLEREAZĂ JAFUL din ENERGIE! Noul director CEO vrea să CONTINUE SPONSORIZAREA ILEGALĂ din BANI PUBLICI! Cioloș ȘTIE?


În ciuda faptului că finanţarea echipei de fotbal Pandurii Târgu Jiu de către Complexul Energetic Oltenia (CEO) este ilegală pentru că societatea cu capital de stat înregistrează pierderi enorme, noul director, recent numit, spune că se gândeşte să sponsorizeze în continuare echipa. Asta în condiţiile în care Dacian Cioloş, prim-ministrul tehnocrat, anunţase cu surle şi trâmbiţe schimbări majore de oameni şi mentalitate la nivelul tuturor societăţilor şi instituţiilor statului. Numai că, la vremuri noi, oamenii sunt tot vechi.
În acest moment, conform informaţiilor afişate pe site-ul oficial al echipei de fotbal Pandurii Tg. Jiu, echipa este finanţată de Complexul Energetic Oltenia, Primăria Tg. Jiu, Consiliul Judeţean Gorj şi o firmă privată de echipamente sportive. Şi, cu toate că, în principiu, este lăudabil să sprijini activităţi sportive pentru comunitate din banii contribuabililor, să finanţezi o echipă de fotbal când ai datorii cumulate de sute de milioane de euro nu este deloc în regulă. Mai mult, Complexul Energetic Oltenia a avut în 2014, potrivit propriului bilanţ fiscal depus la Ministerul Finanţelor Publice, datorii cumulate de aproximativ 2.889.749.701 de lei, iar societatea a încheiat anul cu pierderi de 693.635.725 de lei. În acest caz, sponsorizările sau finanţările unor activităţi în afara întreprinderii sunt ilegale, conform legilor din România.
„Este foarte grav, ANAF-ul să meargă să facă o analiză”
Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru al finanţelor, a explicat pe larg situaţia, în exclusivitate pentru „ring”: „Când e vorba de sponsorizări, vorbim despre profit. Când ai profit, poţi sponsoriza. Dacă ai pierderi, nu poţi sponsoriza, pentru că deducerea sponsorizării se face din impozitul pe profit. Nu poţi să finanţezi o activitate sportivă dacă eşti companie de stat, asimilându-te cu instituţiile publice, în sensul în care capitalul de stat este asimilat cu banii publici. Este foarte grav, dacă înregistrezi pierderi, să finanţezi alte activităţi în afara companiei. Mai grav e ca unii reprezentanţi ai companiei să se regăsească în consiliul de conducere al cluburilor sportive sponsorizate. Vorbim şi de incompatibilitate, şi de conflict de interese. De exemplu, Condescu, fostul lider de sindicat (n.r. - şi preşedinte, până anul trecut, al clubului de fotbal), negocia cu conducerea condiţiile salariale, şi activa şi la clubul de fotbal. Putem spune aşa, la limita conflictului, că nu îi scotea pe oameni în stradă, dar negocia şi pentru club, de unde îşi primea şi salariul. Este posibil să se întâmple şi lucruri de genul acesta, să se amestece. Nu este normal şi ştiu foarte bine acest lucru de când eram ministru al finanţelor. Se purtau negocieri cu Fondul Monetar Internaţional pentru aplicarea reformelor structurale pentru ca aceste companii să iasă pe profit şi ele finanţau şi, respectiv, finanţează alte activităţi. Companiile trebuie restructurate şi aduse pe profit, iar ele fac cheltuieli în afara societăţii care nu se justifică din punct de vedere economic. Lăsăm la o parte faptul că e vorba de activităţi sportive pentru comunitate, dar acele companii trebuie aduse pe profit pentru că ne creează mari probleme. Chiar şi ministrul actual al finanţelor a spus că, dacă nu implementăm reforme structurale la companiile de stat, vom avea probleme cu deficitul bugetar, întrucât acesta este influenţat şi de pierderile companiilor finanţate de la buget. Acestea, pe de o parte, cer bani de la buget şi îngăduinţă să nu îşi plătească obligaţiile, iar pe de altă parte finanţează activităţi în afara întreprinderii. Îşi majorează şi datoriile, şi pierderile. Ar trebui ca ANAF-ul să meargă şi să facă o analiză pentru a vedea de ce aceste companii nu îşi pot plăti datoriile şi obligaţiile la buget”.


„Intrăm sub incidenţa legii penale”
Am vorbit şi cu un alt specialist, avocatul Daniel Fenechiu: „Nu este legal ce se întâmplă. O societate pe pierdere - fără ca legea să facă neapărat o distincţie între cele cu capital de stat sau privat - nu poate să finanţeze o echipă de fotbal. Mai mult, în cazul celor de stat, unde există nişte reguli de disciplină financiară, Curtea de Conturi a constatat, în mai multe cazuri, că este nelegală finanţarea de către o societate de stat pe pierdere a unor activităţi de acest gen. Scopul unei societăţi comerciale este să obţină profit pentru acţionari. Acolo, acţionar este statul român. Când tu eşti pe pierdere şi sponsorizezi, nu faci decât să majorezi în mod deliberat pierderea. Din punctul meu de vedere, suntem chiar într-o zonă în care intrăm sub incidenţa legii penale”.
„Clubul Pandurii a mâncat între patru şi şapte milioane de euro anual”
Unul dintre liderii de sindicat ai Complexului Energetic Oltenia, Constantin Creţan, este extrem de tranşant. „De 15 ani spun că nu este posibil să dăm bani la sport în condiţiile în care se află societatea. Nimeni nu vrea să mă creadă şi să mă înţeleagă, nimeni nu vrea să audă! Desfiinţăm locuri de muncă, facem disponibilizări, închidem unităţi, iar noi finanţăm sportul. E o mare prostie, nu este corect şi cinstit! De-a lungul anilor, am sesizat multe instituţii ale statului pentru că nu este posibil ca un lider de sindicat cum era Marin Condescu să obţină câte şase-şapte milioane de euro numai pentru echipa de fotbal, fără să vorbesc de alte sporturi. Milioane de euro aruncate pe fereastră, în condiţiile în care societatea are problemele pe care le are, cu pierderi şi datorii exorbitante... În ultimii 10 ani, numai clubul Pandurii a mâncat între patru şi şapte milioane de euro anual! S-au văzut afacerile murdare ale lui Marin Condescu, a spălat bani. Au mai fost şi alte echipe, dar vorbesc strict de Pandurii. Alţi bani s-au dus către Minerul Mătăsari, Minerul Rovinari; au fost echipele de handbal şi de baschet şi alte formaţii din eşaloanele secunde. Milioane de euro date la sport în condiţiile în care bieţii mineri stau pe salarii de nimic. Am făcut sesizări către Corpul de Control al premierului, am făcut sesizări către toate instituţiile abilitate, dar nu s-a luat nicio măsură. Marin Condescu era şi lider sindical al Complexului Energetic Oltenia, şi preşedinte de club la Pandurii şi a avut şi o funcţie politică, a fost ministru secretar de stat, poziţie din care trebuia să se ocupe de zonele defavorizate din România. A avut pe mână foarte multe fonduri europene pe care le-a folosit şi pe la cabanele de pe la Rânca sau de mai ştiu eu de pe unde… A făcut multe şmecherii, dar nimeni nu vrea să afle adevărul”, ne-a declarat Creţan.
Ilegalitate în formă continuată
Numit de câteva zile în funcţia de director al CEO, Laurenţiu Ciobotărică ne-a declarat că aşteaptă un audit înainte de a lua o decizie. Este îngrijorător că nici noul şef nu ştie legile şi este dispus să continue ilegalitatea. „Finanţarea către Pandurii Târgu Jiu e un subiect în analiză. Sunt multe lucruri de luat în calcul. Un lucru este cert: nu mă voi delimita de aceste activităţi. Dar nu-mi cereţi detalii, pentru că îmi este dificil acum. E adevărat că avem foarte multe lucruri foarte urgente. Îmi place fotbalul, dar nu numai, îmi place sportul în general. Nu pot să vă spun acum dacă vom continua finanţarea către Pandurii Târgu Jiu. Deocamdată trebuie să efectuăm o analiză şi abia apoi vom şti pe ce drum să o apucăm. Când o să am suficiente informaţii, voi ieşi cu un punct de vedere public”, a explicat Ciobotărică în exclusivitate pentru „ring”. La câteva ore, preşedintele clubului Pandurii, Narcis Răducan, a ieşit în faţa presei cu o declaraţie care se bate cap în cap cu rezervele pe care le-a avut directorul Ciobotărică în discuţia cu reporterii „ring”: „De dimineaţă m-am întâlnit cu noul director interimar, care m-a asigurat că este un iubitor al sportului, că este conştient de faptul că acest club este al comunităţii şi CEO a fost tot timpul alături de echipă. Sigur că trebuie o comunicare în permanenţă şi o transparenţă în tot ceea ce se întâmplă la club, şi dânsul mi-a zis să stăm liniştiţi, indiferent de tot ce se zvoneşte. Mi-a zis că va avea tot timpul preocuparea ca o parte din banii şi din câştigurile CEO să se întoarcă şi la comunitatea locală, aşa cum se întâmplă şi în alte părţi. L-am şi invitat la ultimele două meciuri şi ne-am bucura să ajungă. Ne-a solicitat o situaţie financiară a clubului, e ceva normal, e normal să fie «updatat» la zi cu tot ce s-a întâmplat la club. I-am prezentat în linii mari, dar îi vom prezenta şi în detaliu situaţia şi problemele pe care le avem”, a afirmat Răducan.


Fostul preşedinte al Pandurilor, judecat pentru prejudicierea clubului
Marin Condescu, fostul lider de sindicat al Complexului Energetic Oltenia , care până în 2014 a fost şi preşedinte al clubului de fotbal, este trimis în judecată şi a fost chiar şi reţinut pentru 24 de ore de procurori. „În sarcina inculpatului Marin Condescu s-a reţinut că, în perioada 23.03.2011-29.09.2011, în calitate de preşedinte al CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu, a semnat în fals la rubrica CESIONAR şi a uzat de un număr de trei înscrisuri denumite «Contract de cesiune creanţe», cunoscând că acestea sunt false, pe care ulterior, prin intermediul inculpatului Viorel Temelescu, le-a prezentat spre semnare factorilor de conducere din cadrul SNLO Târgu Jiu, inducându-i pe aceştia în eroare şi obţinând în acest mod un folos material injust în sumă totală de 2.503.933 lei. În sarcina aceluiaşi inculpat s-a reţinut că, în perioada 23.03.2011-29.09.2013, în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în calitate de preşedinte al CS Pandurii Lignitul Târgu-Jiu, prin folosirea unor contracte de împrumut fictive, care nu reflectă realitatea, acordate în calitate de persoană fizică către CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu şi-a însuşit personal în mod necuvenit suma de 1.551.156 lei, la care se adaugă suma transferată sistematic către o firmă din Târgu Jiu de 1.080.000 lei, prejudiciind astfel interesele clubului sportiv”, se arată în dosarul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj.
Datorii de aproape trei miliarde de lei
Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat în 2012 prin fuziunea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia şi a complexurilor energetice Rovinari, Turceni şi Craiova. Compania de stat care este principalul finanţator al clubului Pandurii Tg. Jiu a reuşit să acumuleze datorii de 2.889.749.701 de lei, conform propriului bilanţ fiscal depus la Ministerul Finanţelor Publice. Mai mult, CEO se mai poate “lăuda” şi cu patru dosare penale. Cu toate acestea, în perioada 2012-2014, CEO a finanţat Pandurii cu 5,3 milioane de euro, finanţare pe care Curtea de Conturi a declarat-o, în 2013, drept ilegală. Echipa de fotbal a mai primit în trecut alte cinci milioane de euro şi de la predecesoarea CEO, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.

Ti-a placut?

8828

afisari