18°

București

ULTIMA ORA

Bomba anului la DNA în dosarul "Coloane oficiale abuzive". Generalul Oprea riscă peste 12 ani de puşcărie


DNA pune pe tapet dosarul anului! Fostul vicepremier Gabriel Oprea este acuzat că a folosit abuziv coloanele oficiale iar sefa DNA cere Senatului, prin Parchetul General, aviz pentru punerea sub acuzare a generalului. Vor fi arestări, vor cădea capete? Rămâne de văzut.
Direcţia Naţională Anticorupţie cere aviz pentru urmărirea penală a senatorului şi fostului ministru de interne Gabriel Oprea, acuzat de abuz în serviciu, pentru folosirea excesivă a echipajelor Poliţiei Rutiere în deplasările sale. Potrivit DNA, Oprea s-ar face vinovat de abuz în serviciu, constând în folosirea resurselor umane şi materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoţirea deplasărilor efectuate în perioada în care era ministru de echipaje ale Poliţiei Rutiere. DNA spune că, “din probele administrate, rezultă că ministrul Oprea Gabriel realiza în medie aproximativ cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoţit de echipaje ale Poliţiei Rutiere. Spre exemplu, în perioada 2 ianuarie – 21 octombrie 2015, s-au realizat 1.607 misiuni de însoţire a deplasărilor efectuate de ministrul de interne pe raza municipiului Bucureşti. Numărul total al acestor misiuni este de aproximativ trei ori mai mare decât cele realizate în aceeaşi perioadă pentru însoţirea preşedintelui României şi de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptăţiţi la însoţire permanentă conform prevederilor legale”.
Cel mai negru scenariu
Am încercat să aflăm, astăzi (n.r.-luni), cât ar putea risca generalul magistrat dr. Gabriel Oprea dacă va fi pus sub acuzare, trimis în judecată şi, în cele din urmă, condamnat. Stând de vorbă cu mai mulţi jurişti de marcă, ne-am oprit la declaraţia avocatului Artin Sarchizian, care spune: “În cel mai negru scenariu, pentru cele două infracţiuni de abuz în serviciu, ţinând cont şi de aplicarea art. 132 din Legea nr. 78/2000 (n.r. - Legea anticorupţie), care sporeşte cu o treime fiecare pedeapsă, putem spune că generalul Gabriel Oprea ar putea primi un maximum de 12 ani şi 4 luni de pedeapsă”. Este foarte posibil ca, la aceşti 12 ani şi 4 luni să se mai adauge şi o treime din pedeapsa prevăzută pentru posibila ucidere din culpă a subofiţerului aflat în coloana oficială, ceea ce ar însemna că generalul Oprea ar risca... peste 15 ani de puşcărie!
Legea anticorupţie sporeşte pedepsele din codul penal
Parchetul general a comunicat astăzi (n.r.-luni) că ”în conformitate cu disp. art. 109 alin. 2 din Constituţia României, art. 12 şi art. 19 din Legea nr. 115/1999, art. 305 alin. 4 din Codul de procedură penală şi a Deciziei nr. 270/10.03.2008 a Curţii Constituţionale, adjunctul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Senatului să formuleze cererea de efectuare a urmăririi penale faţă de OPREA GABRIEL, fost viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi Ministru al Afacerilor Interne, actual membru al Senatului, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de abuz în serviciu, prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal”. Aceste detalii oferite de Procuratura generală scot în evidenţă faptele de care este acuzat generalul Oprea şi pot ajuta la calcularea unei eventuale pedepse. Concret, avocatul Artin Sarchizian explică: ”Dacă s-ar reţine ambele infracţiuni de abuz în serviciu, majorate potrivit art. 132 din Legea 78/2000 (n.r. - Legea anticorupţie), atunci, generalul Oprea ar putea risca 12 ani şi patru luni de detenţie, pedeapsa rezultantă calculându-se astfel: la cea mai mare dintre pedepse, majorată cu o treime (n.r. - 7 ani plus 2 ani şi 3 luni, adică 9 ani şi 3 luni) se adaugă încă o treime din maximumul celei de a doua pedepse, majorată şi ea cu o treime (n.r. - o treime din 9 ani şi 3 luni, respectiv 3 ani şi o lună). Calculând, vezi vedea că ca rezult o pedeapsă ipotyetică de 12 ani şi patru luni de detenţie”.  
Se consideră ”victimă... colaterală”
Senatorul Gabriel Oprea a declarat, astăzi (n.r.-luni), după anunțul DNA de solicitare a avizului pentru urmărirea sa penală, că a respectat și respectă legile acestei țări, că se consideră nevinovat și că va sprijini toate demersurile pentru aflarea adevărului, iar în egală măsură își va apăra drepturile. ''În primul rând, respect și am respectat legile României în toată activitatea mea. Mă consider nevinovat, iar acest lucru se va confirma mai devreme sau mai târziu'', a afirmat Oprea, spunând că este obligația procurorilor să verifice orice suspiciuni privind posibile încălcări ale legii. ''Am sprijinit justiția și DNA pe tot parcursul activității mele politice și le voi sprijini în continuare (...) Consider că am aceleași drepturi în fața justiției ca orice alt român. Voi sprijini demersurile pentru aflarea adevărului și nu voi îngreuna mersul anchetei. În egală măsură îmi voi apăra drepturile de cetățean'', a mai spus fostul ministru de Interne. El a subliniat că, "după cum a anunțat DNA în comunicatul de presă", beneficiază de prezumția de nevinovăție și că își va apăra drepturile ''prin toate pârghiile și mecanismele la îndemâna unui cetățean român''. Oprea a mai susținut că orice activitate politică presupune riscuri, inclusiv acela de a deveni o ''victimă colaterală'' în lupta pentru putere a unora sau altora
Preafericitul şi patriarhia au un alibi: transportul moaştelor
Pentru că, la începutul scandalului legat de coloanele oficiale ilegale, s-a vorbit că şi alţi demnitari în afară de generalul Oprea ar fi vizaţi (inclusiv patriarhul Daniel), am încercat să aflăm dacă aceste suspiciuni mai sunt valabile. Pe surse (judiciare) am aflat că, în cazul patriarhului (şi patriarhiei) nu ar fi fost încălcată legislaţia în materie, coloanele oficiale fiind folosite justificat pentru însoţirea unor delegaţii de înalţi prelaţi sau pentru transportul în siguranţă al unor moaşte.
“Mă consider nevinovat, iar acest lucru se va confirma mai devreme sau mai târziu. (...) E obligaţia profesională a procurorilor să verifice orice suspiciuni legate de posibile încălcări ale legii.” - GABRIEL OPREA, fost ministru de interne

Ti-a placut?

1395

afisari