18°

București

ULTIMA ORA

CA-N FILMELE AMERICANE: profilerii români L-AU ”CITIT” pe profesorul de la Hyperion SUSPECT DE CRIMĂ


Cazul profesorului universitar Dan Păcurariu, reţinut marţi după-amiază şi prezentat, astăzi (n.r.-miercuri), la Tribunalul Bucureşti cu propunerea de a fi arestat pentru că, în 1998, şi-ar fi omorât iubita, pe Mihaela Fulga, fosta sa studentă, este unul dintre cele mai interesante dosare cu care s-au confruntat criminaliştii şi judiciariştii bucureşteni.

Procurorul de caz în dosarul ”Fulga”, criminalistul de excepţie Adrian Ţîrlea, dar şi redutabilul Serviciu ”Omoruri”, condus la Poliţia Capitalei de comisarul-şef Radu Gavriş, merită toate felicitările pentru rezolvarea, după 18 ani, a unuia dintre cele mai problematice dosare AN postdecembriste. Veţi vedea însă că un rol-cheie în acest caz l-a avut şi un serviciu de profiling din IGP nou-înfiinţat după modelul FBI.

Verdict de analiză comportamentală: ”Predispoziţie la manifestările explozive de agresiune”

Nu ADN-ul l-a trădat pe profesorul „îndrăgostit până la crimă”, aşa cum a scris presa de astăzi (n.r.-miercuri), ci chiar profilul său psihologic. ”Noi am avut, într-adevăr, mai multe mijloace de probă care au fost administrate şi expertizate de specialişti în ultima perioadă, dar nu este vorba despre expertize ADN. Expertizele care, practic, au confirmat teoriile noastre sunt mai multe, printre acestea aflându-se inclusiv o expertiză medico-legală psihiatrică, expertiză care a confirmat predispoziţia inculpatului pentru acelaşi fel de manifestări violente pe fondul unor astfel de relaţii, a unor frustrări, a unor situaţii de genul celor reţinute de noi. De asemenea, am avut şi o analiză comportamentală efectuată de specialiştii de la Serviciul de Profiling (n.r. - Serviciul de Analiză Comportamentală din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale, după modelul FBI) din IGP, pus la punct de curând. Şi profilerii care şi-au finalizat lucrarea anul acesta, în luna martie, au tras concluzia că inculpatul (n.r. - Dan Păcurariu) are această predispoziţie de manifestări explozive de agresiune. Plus toate celelalte date şi probe, inclusiv multe declaraţii de martor, puse cap la cap au demonstrat că el a acţionat în perioada critică strict în scopul formării unui alibi pe care să-l prezinte imediat organelor de anchetă, ceea ce a şi făcut”, ne-a dezvăluit o importantă sursă din anchetă.

Citeşte aici comunicatul - Propunere de arestare preventivă - omor - PT Bucureşti

Proba-cheie, un bilet din 1995 către victimă

Practic, profilerii români au făcut analiza comportamentală a profesorului suspect de crimă pe baza probatoriului pus la dispoziţie de anchetatorii care, în 2012, au redeschis cazul cu toate motoarele turate. ”În cazul acestui proiect nou implementat în IGP, care e făcut pe un model american (n.r. - al şcolii americane FBI de profilling), s-a analizat probatoriul din dosar pentru a face un profil al autorului. Profilerii români au analizat inclusiv o scrisoare a lui din 1995, cu trei ani înainte de crimă, în care suspectul recunoştea că el, profesor la Universitatea Hyperion, a urmărit-o, a agasat-o, începând din aprilie 1994, pentru a o seduce, însă ea nu a cedat insistenţelor sale. El spune că nu-şi mai aduce aminte de acest bilet (n.r. - găsit de fratele victimei printre lucrurile acesteia), dar, probabil, credem noi, că i-a dat biletul acesta, semnat şi datat, ca să se împace, ea fiind exasperată de el încă de pe atunci. Noi chiar avem numeroşi martori în dosar care spun că ea, practic, era terorizată de el, dar nu avea ce să facă mai mult decât să-l respingă finuţ pentru că se ştia foarte bine care era poziţia lui socială, tatăl său fiind chiar rectorul Universităţii Hyperion, prima universitate privată din România, şi având numeroase legături cu persoane foarte influente (n.r. - supuse) din România. Aşadar, ea nu a făcut decât să-l respingă sistematic, dar discret, păstrând totuşi o anumită legătură cu el, poate chiar interesată, pentru că el o sprijinea în carieră. Iar ea, dacă-l respingea definitiv, nu putea decât să-şi distrugă cariera, care era la început (n.r. - ea fiind profesoară la un cunoscut liceu din Bucureşti şi printre primii trei profesori de limba chineză atestaţi din România)”, ne-a mai dezvăluit unul dintre anchetatori.

Tatăl şi-a acoperit fiul cu un... albi perfect

Un lucru foarte interesant dezvăluit de anchetatori în exclusivitate pentru „ring” se referă la faptul că tatăl suspectului, fost rector al Universităţii Hyperion, unde suspectul era profesor, iar victima a fost studentă, i-a conferit fiului său un alibi perfect. Astfel, anchetatorii spun că ”tatăl inculpatului, pe atunci rector al Universităţii Hyperion, în prezent decedat (n.r. - din 2002), s-a prezentat la faţa locului împreună cu fiul şi cu mama suspectului şi, culmea, el este cel care le-a prezentat anchetatorilor un alibi perfect. Deci inculpatul s-a prezentat în noapte respectivă la faţa locului, în timp ce se făceau cercetări, împreună cu tatăl şi cu mama sa, iar tatăl, rectorul universităţii, le-a spus anchetatorilor: «Fiul nostru a fost cu noi acasă, unde am avut o aniversare». Asta în condiţiile în care alţi martori, vecini de-ai fetei, spun că l-au văzut plecând din casa victimei în seara respectivă”. Păcat că anchetatorii de atunci, din 1998 (n.r. - fostul procuror de caz ocupă o funcţie importantă în ierarhia magistraturii din România), nu au luat în considerare declaraţia unei vecine, martor ocular, ci declarţia tatălui, rector al Universităţii Hyperion. Ar fi scăpat de dureri de cap pe multă lume. Dar poate că acesta este farmecul discret al criminalisticii: să vezi dincolo de aparenţe, să iei urma suspectului cu toată răbdarea din lume şi să pătrunzi în mintea lui rostogolind tăvălugul, bulgărele de zăpadă al probatoriului chiar pornind de la o probă aparent neînsemnată, uşoară... ca un fulg.

Obsesie la indigo: avea şi o a doua prietenă care se numea tot... Fulga

Consuma lapte Fulga care se pare că s-a găsit în frigiderul lui şi, în general, făcuse o obsesie pentru numele Fulga. La locuinţa suspectului, după 14 ani de la faptă, anchetatorii spun că au găsit ”două pliante cu Fulga şi o carte care se numea «Fulga, aventura spaţială», un calendar chinezesc din 1998 - se ştie că victima era profesoară şi traducătoare de limba chineză şi a murit în 1998 -, un bilet lăsat de victimă în care se scria: «Dan, aşteaptă-mă, vin imediat!», semnat Mihaela, i s-a mai găsit o cheie, cu privire la care s-a stabilit, printr-o constatare traseologică faptul că se potriveşte la uşa victimei, cu toate că inculpatul a declarat în faza iniţială că el nu a avbut niciodată cheie de la garsoniera victimei, iar din anchetă rezultă că ucigaşul a închis garsoaniera şi a plecat cu cheia şi s-au mai găsit foarte multe obiecte care arătau obsesia lui pentru victimă. Şi, culmea, anchetatorii spun că ”pe ultima lui prietenă, studentă, o chema tot Fulga”. Nici această năucitoare poveste nu bate filmul?!...

Ultima oră

Înainte de închiderea ediţiei, judecătorii Tribunalului Bucureşti au respins solicitarea de arestare a inculpatului Dan Păcurariu, punându-l sub control judiciar pentru 60 de zile.

Mai citeşte şi:

TULBURĂTOAREA POVESTE a unei crime pasionale: CAZUL ”MIHAELA FULGA”, rezolvat după 18 ani

”Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus, prin ordonanţa din 8 martie 2016, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea inculpatului Păcurariu Dan, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor.”, Comunicatul PTB

Ti-a placut?

2203

afisari