18°

București

ULTIMA ORA

EXCLUSIV! AM AFLAT MISTERUL oamenilor cu câini prezenţi la miting. UN LUPTĂTOR pentru drepturile animalelor RUPE TĂCEREA: „Am fost cu CÂINI ÎN PIAŢĂ PENTRU CĂ...”


De aproape o lună de zile, zeci de mii de oameni au ieşit în stradă mai ales în weekend, aşa cum anunţă şi acum că vor ieşi. În Piaţa Victoriei, bineînţeles! Să strige: Jos Guvernul! E dreptul lor. Mulţi însă, care nu au participat la proteste, s-au întrebat de ce printre miile de bucureşteni care au ieşit în stradă, foarte mulţi au fost însoţiţi de copii sau.... de câini. Au ieşit şi bârfe cum că ar fi fost plătiţi pentru fiecare câine adus la miting. Dincolo de bârfe, însă, există şi o motivaţie reală a ieşirii în stradă a iubitorilor de animale. Dar nimeni nu a stat de vorbă cu ei. Noi am reuşit să stăm de vorbă cu un cunoscut luptător pentru drepturile animalelor care, aproape seară de seară, a fost nelipsit de la proteste. Şi am aflat secretul protestatarilor cu câini din Piaţa Victoriei!

Bucuros că l-a căutat şi că îl întrebăm despre lupta lui pentru drepturile animalelor, domnul Daniel Tomescu, fost om de televiziune (a lucrat în TVR, acum fiind pensionar), are propria poveste legată de pasiunea pentru câini şi de lupta pentru drepturile celui mai vechi prieten al omului pe pământ. O poveste.. de film. Dar dincolo de povestea lui pe care vă vom spune la un moment dat este povestea ieşirii în stradă alături şi pentru animalele iubite. Şi pentru că este om de televiziune, l-am rugat să ne relateze cum s-a văzut mitingul „la firul lesei” şi, eventual, să ne dezvăluie, ce i-a mânat pe iubitorii de câini să iasă în stradă cu prietenii cei mai dragi.

 „În Piaţa Victoriei sunt cam 20-25 la sută iubitori de animale. Ne strângem ca un magnet!”

„Între protestatarii prezenţi în Piaţa Victoriei sunt cam 20-25 la sută iubitori de animale. Dovadă că mulţi dintre ei au şi venit cu câinii în piaţă. În Piaţa Victoriei. Ei nu au venit acolo neapărat pentru drepturile animalelor, dar au şi acest interes, pe lângă celălalt care este general şi care-i uneşte pe toţi: interesul că ţara nu merge cum ar trebui să meargă. (...) Vă spun că densitatea oamenilor cu câini a fost extraordinar de mare. Mai ales în duminica cu tricolorul. Cu o zi înainte a fost foarte frig, ne clănţăneau dinţii în gură şi săream în sus să ne încălzim. Iar în acea duminică, când s-a mai încălzit puţin, mi s-a părut cel mai interesant. S-a strigat: «Ucigaşilor! Nu eutanasiei! DNA, fă-ţi treaba ta!». (...) În jurul meu erau foarte mulţi cu câini. Eu nu ştiu dacă toată suprafaţa Pieţei avea această pondere, pentru că, în general,  iubitorii de animale, se strâng pe grupuri. Eram aşadar oarecum grupaţi. Noi ne întâlnim, ne strângem, în general, ca un magnet. Noi nu ne-a anunţat prin telefon: «Ne vedem în punctul cutare!». Dar, culmea, parcă le spusese cineva «Veniţi aici!»”, ne-a povestit Daniel Tomescu, vicepreşedintele Federaţiei pentru Protecţia Animalelor şi Mediului (FPAM).

 

„Noi, iubitorii de animale, am vrea să reluăm ambasa cu PSD-ALDE”

„Referindu-ne strict la noi, la iubitorii de animale, pot spune că mulţi am venit acolo şi ca să reparăm ceea ce s-a întâmplat între PSD şi noi şi să susţinem că ar trebui să se respecte protocolul mi vechi, valabil şi acum. Cândva, PSD, aflat în USL, ne-a promis că nu vor da niciodată eutanasia, că vor merge pe sterilizare şi că vor respecta întru totul protocolul încheiat. Între timp,  ne-au trădat. Am participat toţi la o mare şedinţă, unde au fost şi Irina Loghin, şi Gheorghe Zamfir, şi Mirabela Dauer, şi Mihai Constantinescu, şi regretata avocată Paula Iacob şi mulţi alţi cunoscuţi ubitori de animale. Dar, după semnarea protocolului, nu s-a întâmplat nimic. Noi, iubitorii de animale, am vrea să reluăm ambasada cu PSD-ALDE sau cu guvernul de acum pentru a ne susţine în continuare cu toate punctele semnate în protocolul valabil până în 2019. Noi dorim să fim susţinuţi, dar întrebarea este cum facem? Cum facem să reluăm acestă ambasadă?!... Pentru că noi vrem reînfiinţarea Poliţiei  Animalelor, vrem sterilizare gratuită, vrem să nu se mai audă niciodată de eutanasie. Important este ca şi PSD să vrea şi să respecte protocolul”, ne-a mai dezvăluit Daniel Tomescu.

 „S-au omorât 100.000 de câini pe timpul lui  Băsescu şi s-au omorât o altă sută de mii de câini pe timpul lui Oprescu”

Întrebat  care este misterul ieşirii în stradă al bucureştenilor cu câinii... din dotare, domnul Daniel Tomescu, vicepreşedintele Federaţiei de Protecţie a Animalelor, ne-a făcut nişte dezvăluiri de-a dreptul şocante: „Răspunsul este simplu. Au ieşit în stradă însoţiţi de prietenii lor câinii, pentru că bucureştenii au fost singurii care au început, care  au gândit, care vor să schimbe ceva în prvinţa protecţiei animalelor. Iar cei din provincie, fiind împrăştiaţi pe o suprafaţă mai mare, sunt mai greu de adunat. La noi au fost cele  mai grele prbleme cu animalele. S-au omorât 100.000 de câini pe timpul lui  Băsescu, pe timpul când era primar, şi s-au omorât o altă sută de mii de câini pe timpul lui Oprescu. (...) Aveau două metode: la Mihăileşti îi otrăveau, iar dincolo, la Bragadiru, băgau furtunul cu apă şi-i băga la curent electric.  Şi vă spun că, la animale, cea mai cumplită moarte este cea cu curent electric”.

„Promit că vor vota cu social-democraţii, dacă PSD va respecta protocolul semnat”

Şi, pentru a se înţelege foarte bine demersul lor, preşedintele FPAM încearcă să pună punctul pe „i” şi spune: Deci aici sunt probleme foarte grave. Iar iubitorii de animale când aud de PSD li se pune un nod în gât. Şi asta pentru că... au fost trădaţi. S-a semnat un protocol despre care v-am vorbit şi nu s-a  rezolvat absolut nimic. Şi, de aceea, când au fost alegeri prezidenţiale, dintre iubitorii de animale – şi suntem mulţi, credeţi-mă! - unul nu a mai vrut să voteze cu Ponta, toţi au votat cu actualul preşedinte. Iar dacă pe viitor ei se vor ţine de cuvânt şi vor respecta protocolul semnat cu noi, vor avea  numai de câştigat pentru că miile de iubitori de animale prezenţi în piaţă se vor reorienta. Şi ei şi familiile lor şi prietenii lor vor vota cu cei care-i vor sprijini”. Vicepreşedintele FPAM, Daniel Tomescu, spune că şi în duminica următoare va merge în Piaţă: „Încerc să mă duc, aşa este în planul meu. Noi iubitorii de animale trebuie să mergem în stradă pentru a demonstra că suntem uniţi şi că luptăm până la capăt pentru revendicările noastre”.  

 

Vezi aici protocolul încheiat între FPAM şi USL.

Ti-a placut?

4784

afisari