18°

București

ULTIMA ORA

Ce culori politice au propunerile "apolitice" ale lui Cioloş


Premierul desemnat a anunţat, astăzi (n.r.-duminică), lista Cabinetului său, iar unele propuneri au surprins. Cu toate că a fost prezentat drept un guvern în totalitate apolitic, o parte dintre viitorii miniştri au legături cu partidele importante.
Lista de miniştri ai Cabinetului Dacian Cioloş a fost depusă, (n.r.-duminică), la parlament, urmând ca mâine (n.r.-luni) să aibă loc o şedinţă a conducerii celor două Camere, unde se va decide calendarul audierilor miniştrilor în comisiile de specialitate. Dintre cei 21 de membri care ar putea constitui Cabinetul Cioloş, 9 ne-au atras atenţia ca fiind apropiaţi ai principalelor partide politice.
Trei propuneri, apropiate PSD
Primul nume care sare în ochi - şi cel mai uşor de asociat cu un partid politic - este cel al lui Vasile Dâncu. Propus pentru postul de vicepremier şi ministru al dezvoltării regionale şi administraţiei publice, Dâncu a fost membru PSD timp de aproape 10 ani, până în 2008, iar în Guvernul Adrian Năstase a deţinut portofoliul Informaţiilor Publice. Nu este însă singurul membru al noului guvern care pare să aibă legături cu PSD. Dan Costescu, nominalizat pentru portofoliul de la Transporturi, este în prezent director la CFR, iar la data numirii sale presa semnala că ar fi fost pus la dorinţa ministrului transporturilor de la acea vreme, pesedistul Ioan Rus. În aceeaşi situaţie se află şi Elisabeta Lipă. Preşedintă a Federaţiei de Canotaj şi a CS Dinamo Bucureşti, fosta mare canotoare este propunerea lui Dacian Cioloş pentru şefia Ministerului Tineretului şi Sportului. Cu toate că, oficial, nu are culoare politică, în trecut presa a speculat o apropiere a Elisabetei Lipă de PSD, mai ales după ce a fost numită în funcţia de consilier al ministrului internelor în mandatul pesedistului Marian Săniuţă.
Tinerii „frumoşi şi liberali” intră în guvern
Partidul Naţional Liberal este şi el reprezentat în Cabinetul Cioloş. Propunerea pentru Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor, Marius Bostan, în vârstă de 45 de ani, s-a născut în comuna Rugineşti, judeţul Vrancea, şi este, potrivit presei locale, fratele consilierului judeţean PNL Liviu Bostan. Nici propunerea pentru postul de ministru de externe nu este lipsită de încărcătură politică. Lazăr Comănescu ocupă în prezent funcţia de consilier al preşedintelui Klaus Iohannis pe probleme de politică externă, iar în 2008 a condus MAE în Cabinetul Tăriceanu.
PNŢCD, ALDE, UNPR, aceeași... reprezentare
PNŢCD
Costin Grigore Borc, propus pentru funcţiile de vicepremier şi ministru al economiei, comerţului şi turismului, a fost în perioada 1991-1994 asistent special al preşedintelui PNŢCD Corneliu Coposu, iar ulterior, între 1998 şi 1999, şeful cancelariei primului-ministru Radu Vasile.
ALDE
Achim Irimescu, propus să preia conducerea Ministerului Agriculturii, este în prezent ministru-consilier în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Bruxelles şi şeful secţiei Agricultură. El a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii între lunile mai 2012 - februarie 2014, la propunerea lui Daniel Constantin, actual copreşedinte ALDE.
UNPR
Petre Tobă, propus la MAI, este inspector general al Poliţiei Române, funcţie cu rang de secretar de stat. Tobă a fost numit în funcţie de fostul ministru de interne Gabriel Oprea. De asemenea, la începutul acestui an, a fost decorat de preşedintele Iohannis cu ordinul “Steaua României”, tot la propunerea lui Oprea, presa speculând pe marginea relaţiei strânse dintre cei doi.
Lista completă a Guvernului Cioloş
Grigore Borc – Economie, Comerţ şi Turism, Vasile Dâncu – Dezvoltare Regională şi Administraţie Publică, Lazăr Comănescu – Externe, Petre Tobă – Interne, Mihnea Motoc – Apărare, Anca Dragu Paliu – Finanţe, Achim Irimescu –Agricultură, Victor Grigorescu – Energie, Adrian Curaj –Educaţie, Vlad Alexandrescu – Cultură, Aura Răducu – Fonduri Europene, Cristina Guseth – Justiţie, Cristina Palmer – Mediu, Claudia Moarcăş – Muncă, Marius Bostan - Societatea Informaţională, Patriciu Achimaş-Cadariu – Sănătate, Elisabeta Lipă - Tineret şi Sport, Dan Costescu – Transporturi, Violeta Alexandru - Dialog Social, Dan Stoenescu – ministru delegat pentru Relaţiile cu Românii de peste Hotare, Ciprian Bucur - ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Dragoş Tudorache - şeful Cancelariei Primului-Ministru.

Ti-a placut?

3076

afisari