18°

București

ULTIMA ORA

Consumatorii NEMULŢUMIŢI, puşi să plătească TAXĂ pe reclamaţie


Începând cu acest an, românii care cumpără produse defecte prin comerţul on-line vor fi obligaţi să achite 150 de lei dacă vor să facă reclamaţie. Banii vor ajunge la mediatori, care vor prelua, astfel, atribuţiile Protecţiei Consumatorilor.
Din aprilie 2015 va intra în vigoare o directivă europeană care obligă consumatorii şi comercianţii să rezolve litigiile legate de achiziţiile on-line prin mediere. "Directiva impune statelor membre să implementeze platforma de soluţionare on-line a litigiilor - SOL. Aceasta va fi o mare bază de date la nivel european unde mediatorii se pot înscrie, ei fiind cei care vor soluţiona toate disputele dintre consumatori şi comercianţi sau producători la achiziţiile on-line. În prezent, dacă ai o nemulţumire, te duci la Protecţia Consumatorilor şi faci plângere. Din aprilie, cumpărătorii nemulţumiţi pot suna un mediator la alegere sau îl pot accesa on-line, iar mediatorii vor fi obligaţi să ia legătura cu cel reclamat şi să încerce o rezolvare amiabilă a situaţiei. Iar producătorul sau comerciantul ştie că, dacă nu va rezolva la mediator, s-ar putea duce în instanţă şi să piardă. Comisia Europeană a propus pentru România o taxă undeva între 100 şi 150 de lei pentru rezolvarea plângerilor, bani care vor ajunge la mediator. Plata o poate face consumatorul care a iniţiat procedura, dar este posibil să fie obligat şi producătorul ori comerciantul să plătească, în funcţie de cum se decide la mediere. Oricum, dacă recunoaşte că a greşit, producătorul sau comerciantul plăteşte această sumă părţii. În caz că reclamaţia se dovedeşte a fi neîntemeiată, plata către mediator va fi suportată de consumator", ne-a declarat Mugur Mitroi, membru al Consiliului de Mediere din România.


Plângerea, rezolvată în două ore
Rezolvarea reclamaţiilor prin intermediul entităţilor extrajudiciare va permite părţilor să-şi soluţioneze litigiile în mod simplu, rapid şi necostisitor în afara instanţelor, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. "Medierea este o măsură bună pentru consumatori pentru că se reduc termenele de soluţionare. Mediatorul poate rezolva plângerea în două ore", ne-a precizat Mugur Mitroi.
APC: "Este o interpretare greşită a directivei"
Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor (APC) din România, susţine că medierea nu are putere de constrângere asupra operatorului economic. "Nu are cum să-l oblige pe comerciant să îi dea satisfacţie consumatorului. Este o interpretare greşită a acelei directive europene. Centrul European al Consumatorului din România, care este găzduit de APC, a fost notificat de Comisia Europeană să se ocupe de rezolvarea pe cale amiabilă a plângerilor ce ţin de comerţul on-line pentru a nu se mai aglomera instituţiile statului cu reclamaţii", a afirmat preşedintele APC.
"Conform directivei, Protecţia Consumatorilor nu va mai avea competenţa de a soluţiona plângerile din comerţul on-line." - MUGUR MITROI, membru în Consiliul de Mediere din România
"Centrul European al Consumatorului din România se va ocupa gratis de acest lucru, nu contra cost. Mediatorii vor să preia această activitate pentru a încasa nişte bani." - COSTEL STANCIU, preşedintele APC

Ti-a placut?

2321

afisari