18°

București

ULTIMA ORA

CULISELE NEGOCIERILOR pentru aducerea în ţară a românului CONDAMNAT LA MOARTE. Av. Sarchizian: PREDAREA LUI IONUŢ GOLOGAN poate fi ...


După ce guvernul a anunţat, săptămâna trecută, că va negocia cu Malaysia încheierea unor tratate în domeniul cooperării judiciare în materie penală, cunoscutul avocat Artin Sarchizian analizează, în exclusivitate pentru “ring”, şansele de aducere în ţară a lui Ionuţ Gologan, românul condamnat definitiv la moarte.

A trecut aproape neobservat faptul că Executivul a anunţat, miercurea trecută, că intenţionează să înceapă negocieri cu Malaysia pentru a extrăda persoanele care sunt condamnate în această ţară, inclusiv pe Ionuţ Gologan, condamnat la moarte. “Guvernul a aprobat, printr-un memorandum, începerea negocierilor cu Malaysia cu privire la trei tratate care să reglementeze aspecte de cooperare judiciară în materie penală: asistenţă judiciară, transferul persoanelor condamnate şi extrădare. (...) Între România și Malaysia nu există în prezent un cadru juridic în domeniul cooperării internaționale în materie penală, discuții preliminare pe tema încheierii unor tratate bilaterale cu Malaysia fiind demarate din anul 2012. Având în vedere că, în prezent există în Malaysia cetățeni români arestați pentru trafic de droguri, iar unul dintre aceștia a fost condamnat la pedeapsa capitală, România are interes pentru dezvoltarea cooperării judiciare în materie penală cu acest stat. În anul 2013, Ministerul Justiției din România a transmis părții malaysiene că este interesat să negocieze încheierea unor tratate cu Malaysia care să reglementeze aspecte de cooperare judiciară în materie penală, îndeosebi în ceea ce privește transferul persoanelor condamnate. Ulterior, partea malaysiană a comunicat Ambasadei României adoptarea legislației necesare pentru negocierea acestui tratat, fiind astfel create premisele pentru demararea discuțiilor asupra acestui tratat deosebit de importat pentru partea română”, a anunţat Cabinetul Cioloş. Care sunt culisele acestor demersuri fără precedent, ce şanse au să fie puse în practică şi, mai ales, dacă Ionuţ Gologan ar putea să ajungă într-o închisoare din România, unde bunica lui, bătrână şi bolnavă, l-ar mai putea vedea măcar o dată, ne spune, în exclusivitate, avocatul Artin Sarchizian, preşedintele Societăţii Române pentru Drepturile Omului (SRDO), care s-a implicat foarte mult în monitorizarea şi ţinerea în atenţia publică a acestui caz-şcoală pentru România.

“Este explicabil acest plan B al autorităţilor române”

Analiza avocatului Sarchizian privind începerea negocierilor în vederea aducerii în ţară a lui Ionuţ Gologan, românul condamnat la moarte în Malaysia, este extrem de interesantă. “Nu cred că va fi un acord individual, ci un acord cadru pentru toţi cetăţenii români arestaţi în Malaysia pentru trafic de droguri. Asta bănuiesc eu. E posibil, întrucât este prioritară predarea către autorităţile române a condamnatului Ionuţ Gologan, să fi fost începută negocierea unui acord individual, urmând să fie extinsă negocierea şi pentru ceilalţi cetăţeni români arestaţi acolo. Dar o convenţie bilterală cadru, generală, nu cred că ar fi posibilă în momentul de faţă, pentru că ar fi destul de anevoioasă şi prelungită în timp. (...) Aparent, am fi putut spune că aceste negocieri trebuiau să înceapă mai de mult, pentru că erau o măsură de siguranţă. În realitate, dacă ar fi să analizăm riguros juridic, o discuţie privind predarea condamnatului către România nu se putea face decât după rămânerea definitivă a sentinţei, pentru că, altfel, ar fi fost un semn de neîncredere la adresa justiţiei din Malaysia, putând fi considerată o chestiune nelalocul ei. Aşadar, din această perspectivă, este explicabil acest plan B al autorităţilor române. De altfel, noi am mai discutat, în «ring», despre acest plan B în cazul «Gologan»”, spune avocatul Sarchizian.

“Trebuie să fim optimişti”

Ar fi posibil ca Ionuţ Gologan să ajungă repede în ţară? “Trebuie să fim optimişti şi să ne încredem în capacitatea şi posibilităţile statului român de a conduce în mod eficient aceste negocieri printr-o strategie politică şi diplomatică. Dar, dacă ar fi să ne uităm în urmă, istoria este destul de sărăcăcioasă în astfel de înţelegeri între statul malaysian şi alte state. Nu ştiu exact în ultimul timp să fi fost încheiate, dar asta nu înseamnă că nu pot fi încheiate cu statul român pe viitor. (...) Totuşi, eu sunt de părere că este un proces de durată. Nu cred că va fi o procedură de urgenţă. Poate să dureze un an sau chiar mai mult, pentru că ei sunt foarte atenţi să integreze această măsură în politica lor externă generală. Şi se creează un precedent. Este, aşadar, o decizie destul de dificilă şi pentru ei. Dar încă o dată vă spun că, în Malaysia, este un moment de reformă, premisele sunt extrem de favorabile pentru Ionuţ, iar predarea lui către autorităţile române ar însemna un moment de cotitură pentru politica penală a Malaysiei. În acest caz deja s-a ieşit din sfera justiţiei, care şi-a spus cuvântul, iar statul malaysian poate să ia decizii politice, diplomatice care să corespundă intereselor statului la un moment dat. Este clar că este o situaţie sensibilă, delicată atât pentru cei de aici, care conduc demersurile, cât şi pentru cei din Malaysia. E un moment dificic, dar, totuşi, iniţierea acestor negocieri reprezintă un semnal pozitiv şi sper să şi înceapă cât mai curând discuţiile acestea (...) Chiar am vorbit cu domnul Gologan, cu tatăl lui Ionuţ şi era optimist şi bucuros că (n.r. - în sfârşit) se întâmplă ceva în favoaare fiului său”. Aşadar se conturează un moment de cotitură. Dar... Acest moment de cotitură trebuie să se întâmple cu adevărat pentru a merita aplauze şi pentru a intra... în istorie.

“Cred că preşedintele Iohannis a avut un rol mobilizator”

Cine ar fi putut deţine rolul cel mai important în iniţierea acestui demers: Externele, Executivul în ansamblul său, preşedintele Klaus Iohannis? “Eu cred că preşedintele Iohannis a avut un rol mobilizator. Poate că nu dânsul personal s-a ocupat de toate etapele, dar un rol mobilizator consider că a avut, pentru că încă dinaintea sentinţei definitive preşedintele a declarat că se va implica personal şi chiar îmi aduc aminte că a militat pe lângă alţi şefi de state să facă lobby pentru Ionuţ. Prin urmare, cred că a contat foarte mult chiar şi exprimarea publică a preşedintelui. (...) Pe de altă parte, consider că toate au contat, chiar şi scrisorile bunicii lui Ionuţ, care au emoţionat, şi campania dvs. din «ring», şi emisiunile, şi alte organisme de presă care au luat atitudine”, a afirmat avocatul Sarchizian.

Rolul presei şi al opiniei publice în cazul Gologan

Ar fi putut aveaun un oarecare rol, poate nu unul minor, campania de presă din România, inlcusiv campania ”ring”? Avocatul Sarchizian crede că... da. ”Din câte am observat eu, şi din comentariile organizaţiilor internaţionale, statul malaysian este destul de atent la opinia publică internaţională. Şi e normal să ţină cont. Pentru că, dacă se exprimă într-un anumit fel, dacă societatea civilă, presa se exprimă şi militează într-o anumită direcţie, eu spun că toate astea sunt de natură să influenţeze decizia politică şi diplomatică a statului malaysian. E clar că nu pot face abstraţie de societatea civilă care este un actor important al cărui punct de vedere ar trebui să cântărească sau cel puţin să fie luat în considerare”, spune avocatul Sarchizian, care, de altfel, prin prezenţa în paginile ziarelor (mai ales în ”ring”) şi în emisiunile televizate ( inclusiv la ring TV), a contribuit la mobilizarea generală şi la ţinerea trează a opiniei în cazul Ionuţ Gologan, din multe puncte de vedere... UN CAZ-ŞCOALĂ PENTRU ROMÂNIA.

Mai citeşte şi:

TERIBILA DRAMĂ a românului Ionuţ Gologan. CONDAMNAT a treia oară... LA MOARTE. CE ŞANSE MAI ARE

ÎŞI STRIGĂ DISPERAREA din Malaysia. Ionuţ Gologan: M-au CONDAMNAT LA MOARTE, nu şi la o VIAŢĂ DE CÂINE

Ce reprezintă CAZUL GOLOGAN pentru MAE?! ŞEFUL DIPLOMAŢIEI i-a scris bunicii tânărului CONDAMNAT LA MOARTE în Malaysia

“În Malaysia este un moment de reformă, premisele sunt extrem de pozitive pentru Ionuţ Gologan.”, ARTIN SARCHIZIAN, preşedinte SRDO

 

 

Ti-a placut?

2437

afisari