18°

București

ULTIMA ORA

Cum văd unioniştii vizita premierului moldovean în România: "Republica Moldova, ca experiment statal, a eşuat. Unirea e fezabilă"


Pavel Filip, prim-ministrul Republicii Moldova, s-a întâlnit, astăzi (n.r.- marţi), cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu omologul său, Dacian Cioloş. România va ajuta „concret” statul de peste Prut, însă aşteaptă reforme. În timp ce proruşii protestează la Chişinău, multe voci ale societăţii civile de dincolo şi de dincoace de graniţă spun că, în contextul actual, unirea este soluţia fezabilă.
Noul premier i-a mulţumit preşedintelui României că l-a primit la Cotroceni la scurt timp de la învestirea sa, lucru care simbolizează relaţiile strânse dintre România şi Republica Moldova. „V-am spus şi cu alte ocazii că poate este guvernul ultimei şanse pentru această clasă politică, pentru că ea se face vinovată de situaţia în care s-a pomenit Republica Moldova acum”, a declarat Pavel Filip la Cotroceni. De cealaltă parte, şeful statului s-a arătat încrezător în continuarea politicii proeuropene la Chişinău. "Dumneavoastră aţi preluat un mandat greu, într-o perioadă dificilă, dar eu cred că acest mandat greu poate să fie şi foarte frumos. Aveţi o mare şansă ca, prin reforme ferme şi duse până la capăt, să redaţi Republicii Moldova stabilitatea politică, economică, financiară şi, în definitiv, să redaţi cetăţenilor Republicii Moldova sentimentele de siguranţă şi de încredere că există un guvern care se ocupă de problemele Moldovei şi ale moldovenilor", a spus Klaus Iohannis. Răspunsul lui Filip nu a întârziat: „Vom dovedi prin acţiuni că suntem porniţi pe reformele declarate''.
Împrumut de 150 de milioane de euro
În afară de cele 100 de milioane de euro care au fost trimise deja şi care sunt nerambursabile, România a decis să ajute Republica Moldova şi cu un împrumut. Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă, semnat la Chişinău pe 7 octombrie 2015, vizează o asistenţă financiară rambursabilă în sumă de până la 150 de milioane de euro. Împrumutul se acordă în maximum trei tranşe, iar scadenţa fiecăreia dintre acestea este de maximum cinci ani. ''Înainte de a livra prima tranşă, ne dorim măsuri concrete care să demonstreze dorinţa de reformă'', a precizat Dacian Cioloş, subliniind că lista acestor reforme va fi înaintată guvernului moldovean până la sfârşitul acestei săptămâni. De altfel, Cioloş a spus că analizează posibilitatea de a acorda ca ajutor „produse de primă necesitate” cetăţenilor nevoiaşi ai Republicii Moldova.


„România are de făcut o alegere grea pe termen scurt”
„ring” a stat de vorbă cu Iulia Modiga, vicepreşedintă a Platformei Unioniste Acţiunea 2012, formaţiune care susţine unirea cu România: „Pavel Filip, noul premier al Republicii Moldova, a efectuat prima sa vizită oficială la Bucureşti atât pentru a-şi întări legitimitatea la Chişinău, unde au loc manifestaţii stradale pentru declanşarea alegerilor anticipate, cât şi pentru a se asigura de sprijinul singurului stat care mai poate scoate din faliment, rapid, Republica Moldova. Însă Filip a găsit în România nu un umăr pe care să plângă, ci un umăr de care să se sprijine dacă reuşeşte să îşi urnească restul corpului. Societatea civilă consideră că Republica Moldova nu mai are nicio altă soluţie pentru ieşirea din criza profundă decât unirea cu România. Fie că vorbim despre un guvern proeuropean asupra căruia planează suspiciuni de corupţie, fie că vorbim despre instalarea la putere a altor actori politici, proruşi, Republica Moldova, ca experiment statal, a eşuat. Bucureştiul poate înainta Chişinăului oferta unirii, iar măsurile concrete care trebuie luate de urgenţă vizează înfiinţarea unui minister, a unui organism instituţional care să coordoneze politicile şi strategiile pentru Republica Moldova, consolidarea unui spaţiu informaţional comun, posturi de consilieri în Administraţia Cioloş şi Iohannis care să aibă expertiză pe zona Republicii Moldova. România are de făcut o alegere grea pe termen scurt: să crediteze un guvern condus din umbră de oligarhul Vladimir Plahotniuc sau să descurajeze acest Guvern Filip, aspect care echivalează cu azvârlirea Republicii Moldova în braţele Rusiei. Dar iată a treia cale, cea mai fezabilă: unirea.”
"România este clar alături de Republica Moldova. Noi dorim să vă sprijinim în parcursul european şi am convingerea că împreună vom găsi cele mai bune abordări.", Klaus Iohannis
"Spuneam astăzi că niciodată până acum nu am simţit în profunzime puterea proverbului «Prietenul bun la nevoie se cunoaşte». De fapt, aici este prima mea vizită deoarece contăm foarte mult pe sprijinul dumneavoastră.", Pavel Filip

Ti-a placut?

1663

afisari