18°

București

ULTIMA ORA

Cum vede strada alegerea Guvernului Cioloș: "Dintr-o Dacie veche trebuie să faci măcar un Logan"


Guvernul Cioloş a primit, astăzi (n.r.-marţi), votul de încredere al parlamentului cu 389 de voturi „pentru”, 115 „împotrivă” şi două anulate. Odată cu instalarea noului Executiv, reprezentanții societății civile îi transmit prim-ministrului Cioloș așteptările lor pentru viitorul an de guvernare.
Parlamentarii au decis, în urma consultărilor, să valideze noul guvern. Cu o largă majoritate, Dacian Cioloș și miniștrii săi au primit votul de încredere. “Nu pot decât să vă mulţumesc pentru încrederea pe care ne-aţi oferit-o, pentru mesajul pe care ni-l transmiteţi referitor la mandatul pe care îl avem pentru acest an. Consider, prin acest vot, că aţi înţeles şi aţi acceptat ceea ce ne-am propus să facem, că aţi acceptat deschiderea pe care am oferit-o pentru a face în aşa fel încât această legitimitate pe care parlamentul ales al României a transferat-o acestui guvern de tehnocraţi să se transforme în eficienţă şi în rezultate bune care să le redea cetăţenilor României încrederea că actul guvernamental este pentru români şi că acest lucru ne poate ajuta să recâştigăm încrederea în noi şi să mergem mai departe. Vrem să punem la punct un dispozitiv prin care pentru cele mai importante proiecte să avem şi consultări publice, şi dezbateri publice. Este un mecanism nou pe care vrem să-l dezvoltăm. ", a spus Cioloş, de la tribuna parlamentului, imediat după vot. El le-a mai transmis parlamentarilor că vor avea în guvern un partener permanent şi deschis.

România trebuie retehnologizată și depolitizată
Guvernul de tehnocrați a fost una dintre cererile societății civile în seria protestelor din Piața Universității imediat după demisa Guvernului Ponta, solicitare întărită și în cadrul întâlnirilor dintre reprezentanții manifestanţilor și președintele Iohannis. Pentru a vedea care este poziția străzii după învestirea noului guvern și ce așteptări au de la el, am vorbit cu unul dintre cei prezenți la consultările de la Cotroceni. “Guvernul Cioloș este unul de sorginte bruxelleză. S-au preferat oameni orientați spre Europa în dauna celor adaptați la realitățile României. Dacian Cioloș e cel mai de încredere premier din punct de vedere profesional din ultimii 26 de ani. Misiunea acestui guvern este foarte dificilă. Trebuie să retehnologizeze și să depolitizeze toate administrațiile din România. Nu numai că sunt populate doar de hoți și incompetenți, dar nici nu au foarte multă putere. Astfel, trebuie să regândim un întreg proces de reformare a statului de drept. România trebuie văzută ca o mașină. În momentul de față, noi avem o Dacie veche, și aia lipită cu scotch. Ar trebui transformată măcar într-un Logan. Degeaba pui cei mai buni piloți să o conducă dacă, la prima intersecție, se defectează”, a declarat, pentru “ring”, Liviu Mihaiu, președintele Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta.
“Strada vrea guvern de heruvimi”
Cu privire la membrii noului guvern, Liviu Mihaiu spune că societatea civilă nu va fi niciodată în totalitate mulțumită de clasa politică, doar dacă vor coborî îngeri din cer și vor începe să facă politică. “Acest guvern ar trebui să facă cea mai mare reformă administrativă din câte au existat vreodată. Strada vrea, dacă se poate, un guvern de heruvimi. Vrea să coboare îngerii din cer și să guverneze. Dacă faceți bilanțul cererilor celor din piață, o să vedeți că noul guvern și-a asumat circa 75-80% din acestea, ceea ce a mulțumit în mare parte piața. Bine, în totalitate, nu va fi niciodată mulțumită, dar este totuși un pas”, spune Liviu Mihaiu.
Iohannis, lobby pentru lucrul în echipă
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi (n.r.-marţi) , că este important ca deciziile şi opţiunile pentru viitor să nu fie gândite numai la Cotroceni sau la guvern, ci şi la nivelul societăţii civile. "Imaginea şi forţa României puternice sunt şi vor fi generate de performaţa sistemului nostru educaţional. Este important ca deciziile şi opţiunile pentru viitor să nu fie gândite numai la Cotroceni sau la guvern, de aceea le vom prelua din societate, de la ONG-uri şi experţi, şcoli şi universităţi, profesori şi elevi, părinţi şi angajatori, de la cetăţeni, pur şi simplu", a declarat Klaus Iohannis.

Ti-a placut?

829

afisari