18°

București

ULTIMA ORA

CUTIA PANDOREI, DESCHISĂ! Profesorul Butoi rupe tăcerea: ”În cazul Marta, făptuitorii SE VOR DA ÎN PRIMIRE ÎNTRE EI. Vom afla şi de ALTE MORŢI SUSPECTE”


Mulţi şi-au dat cu părerea, în zilele din urmă, cu privire la dispariţia suspectă şi posibila asasinare a lui Codruţ Marta, mai ales după şocantele denunţuri făcute de ex-nora fostului şef al SRI Vigil Măgureanu. O singură personalitate marcantă a criminalisticii româneşti – prof. univ. dr. Tudorel Butoi – nu a ieşit la rampă. Dar, ieri, în exclusivitate pentru ”ring”, renumitul psiholog criminalist s-a decis să rupă tăcerea şi să facă o analiză completă psiho-judiciară a cazului Marta. O analiză plină de... profeţii judiciare.

Întrebat cum apreciză denunţurile Alinei Petre, fosta noră a lui Virgil Măgureanu, cu privire la presupusa asasinare a lui Codruţ Marta, profesorul Butoi răspunde: ”Practica demonstrează că ne aflăm în faţa unei dispariţii de persoană cu suspiciuni de omor. Acesta este sertarul în care încadrăm fapta. Pledează pentru asta absenţa oricăror informaţii, sursă umană, tehnică, document care să ne prezinte contrariu. Niciun semn de viaţă. Nu se contactează  cercul de prieteni, nu se întreprind activităţi vizibile. Ba, mai mult, epuizate fiind căutările suspectului de  către organele îndrituite, se procedează la declararea morţii judecătoreşti sau  morţii administrative a acestuia, după o perioadă de cinci ani. (...) de asemenea, practica demonstrează că nicio informaţie, venită chiar şi din fond public, darămite de la o sursă umană identificată direct, nu poate fi neglijată, subapreciată, trecută  în derizoriu a priori. Nimeni nu are niciun drept, nicio competenţă de a anula o informaţie,  ba, dimpotrivă, organele de urmărire penală, Parchetul au obligaţia de a se autosesiza şi de a purcede de îndată la  verificări concrete, pe teren, interogatorii încrucişate, exploatare de surse multiple, scotociri, căutări şi aşa mai departe, toate  ţinând de persoana dispărută, în raport cu conţinutul denunţurilor”. Şi, din acest moment, analiza necruţătoare a profesorului Butoi taie... „în carne vie”.

Alina Petre, fosta noră a lui Virgil Măgureanu

Spre sută la sută... omor
Pentru că a acceptat să discutăm despre acest caz atât de sensibil, de controversat, nu puteam să nu-l întrebăm pe profesorul Butoi în ce măsură apreciază, ca specialist, ca psiholog criminalist, că poate  fi vorba de dispariţia fizică lui Codruţ Marta printr-un omor, aşa cum lasă să se înţeleagă aceste denunţuri. Iar răspunsul a venit promt şi la obiect: ”Probabilistic, către sută la sută. Iar argumentele rezultă din analiza psihologică a denunţului. Astfel, motivaţia (n.r. - omorului) se conturează a fi de mare miză şi risc. Este vorba de o sumă uriaşă de bani: 10 milioane de euro. La care se adaugă nerespectarea cuvântului dat de dispărut, deci lipsă de loialitate în tranzacţii. Mai pe româneşte - teamă. La care se adaugă şi lipsa de loialitate faţă de parteneri, făptuitorii (n.r. - posibilii făptuitori) sesizând că vrea să-i dea pe goarnă, atât pe ei, cât şi decriptarea mecanismelor frauduloase. Deci, motivaţie cât se poate de serioasă. Mai departe pot spune că se poate opina că ne aflăm în prezenţa unui anturaj atât pretabil, cât şi potenţial apt de a pune în fapt omorul, câtă vreme surescitartea lor psihică îi face să vorbească şi să-şi exprime intenţiile la o masă, la un şpriţ, atât cu privire la modul de operare - «lichidare fizică», cât şi cu privire  la dispariţia cadavrului - «îngropare într-o pădure», după cum spune denunţătoarea. Aşadar, avem miză, avem motivaţie, avem anturaj pretabil şi, de la gând la faptă, în asemenea  situaţii de miză, risc şi pericol, nu rămâne decât un pas. Absenţa totală a făptuitorului ca persoană fizică, tăcerea care-l înconjoară ne fac să credem, în baza  practicii îndelungate, că asităm la repetarea unui scenariu. Dacă în zeci de cazuri a fost vorba de suprimarea vieţii, ne întrebăm de ce nu ar fi şi aici câtă vreme toate condiţiile sunt îndeplinite?”.”Dintre cei doi, Elan Schwartzenberg nu a mai călcat prin România”
Profesorul Butoi nu a evitat nici cel mai sesibil punct al analizei, momentul-cheie al unei investigţii ca la carte în cazul „Marta”. ”De fiecare dată este necesar interogatoriul investigativ, prin abordarea ultimei persoane care a fost văzută în compania dispărutului. Aceasta este piatra fundamentală a unei anchete, ultima persoană fiind aptă să ofere informaţii-cheie despre persoana dispărută: despre  intenţiile dispărutului, despre starea lui de spirit cu ocazia întâlnirii dinaintea dispariţiei, despre proiectele acestuia, despre eventualele pericole, despre cum arăta fizic, cum era îmbrăcat. Aşadar, ultima persoană este obligatoriu  să fie abordată. Din experienţa mea, ultima  persoană, în marea majoritate a cazurilor a fost dovedită a fi şi făptuitorul omorului. Din conţinutul denunţului rezultă că persoanele care plănuiau suprimarea vieţii lui Marta sunt Dragoş  Dobrescu şi Elan Schwartzenberg. Din cei doi, Elan Schwartzenberg nu a mai călcat prin România de la data dispariţiei lui Marta, iar piaţa vorbeşte  că ar fi fost ultimul văzut în compania dispărutului. Eu am auzit  un jurnalist de investigaţii care spunea la televizor că «ultima persoană cu care a vorbit dispărutul este Elan Schwartzenberg, care a consumat băuturi  într-un bar, pe paharele cu băuturi identificându-se amprentele digitale ale lui Marta şi ale lui Elan  Schwartzerber, iar în conţinutul paharului lui Marta s-a identificat somnifer». Iată-ne, aşadar, la finalul unei analize a unei cauze banale de dispariţie de  persaonă - ca astea au fost zeci – vizavi de care aşteptăm perspicacitatea, inteligenţa, exerciţiul profesional al Parchetului care trebuie să ne facă dovada”.

”Intuiesc un sentiment de panică în rândul făptuitorilor”

Până în prezent, în spaţiul public, nu a apărut nimic despre presupusa/posibila urmărire informativ-operativă post-factum din partea investigatorilor care, şi în cazuri mai simple, să nu vorbim de unul cu aşa de mare miză, au apelat la supravegherea telefoanelor, la înregistrări ambientale şi la alte mijloace asemănătoare. Aşadar, anturajul, eventual cerc al suspecţilor a fost pus sub ascultare în cazul Marta? ”Fiţi fără grijă. Numai nişte făptuitori idioţi ar putea crede că dosarul de dispariţie a lui Marta a stat atâta vreme nelucrat informativ/tehnic. Părere mea este că s-a făcut ceea ce trebuie făcut în dosar”, spune psihologul. Profesorul Butoi este convins că, odată cu rezolvarea cazului Marta ”se va deschide cutia Pandorei”. La finalul analizei sale, renumitul psiholog criminalist pune degetul pe rană: ”Intuiesc un sentiment de panică în rândul făptuitorilor, intuiesc că vor mai apărea alte denunţuri şi informaţii, intuiesc că  înşişi făptuitorii se vor da în primire unii pe alţii, ca să-şi salveze pielea. Şi, în opinia mea, nu suntem prea departe de devoalarea de către organele competente a altor dispariţii de persoane, morţi suspecte, sinucideri suspecte, legate de lumea infectă, ticăloasă, coruptă, populată de indivizi  care au crezut că banul poate face legea”.

De ce n-ar fi putut să-şi însceneze moartea
Evident că l-am  întrebat pe profesorul Butoi şi ce crede despre o altă ipoteză de lucru vehiculată în caz, cea a simulării omorului, pentru ca dispărutul să se poată ascunde cât mai bine, să fie de negăsit. Vorbim aici de dispariţia într-un paradis protectiv, inclusiv prin apelarea la chrurgie estetică, pentru a-şi disimula identitatea. ”Din perspectiva experienţelor proprii, a flerului profesional care se  formează în atâţia ani şi a meciurilor jucate în materie, daţi-mi voie să îmi exprim rezerve că vreuna din aceste situaţii în afara omorului ar putea să explice dispariţia lui Codruţ Marta”, spune profesorul Butoi. ”De ce”, l-am întrebat imediat. Şi răspunsul a venit promt: ”Pentru că ne aflăm în faţa unei intenţii a omorului declarată public, recepţionată de anturaj, în care nu se vorbeşte nicio secundă de variantele enumerate mai sus, care, de altminteri, devin cumva superflue, în sensul «Hai să ne jucăm de-a joaca»”.

Îi vede pe făptuitori de mână spre... Beciul Domnesc
În fine, l-am întrebat pe profesorul Butoi dacă există (şi) o conotaţie politică a acestei dispariţii cu suspiciuni de ”asasinat de lux”, mai ales că preşedintele Traian Băsescu a declarat că o va da în judecată pe ex-nora lui Măgureanu, pentru că ar fi spus: "Eu cred că toată lumea știe că această persoană a fost ucisă, dar ne facem că nu vedem, toată lumea tace. Sunt interese mult mai mari, la niveluri foarte mari. De la președintele României în acel moment, Traian Băsescu, în jos. Toată lumea ascunde această crimă”. Iar fostul preşedinte a replicat. ”Afirmația că ar ști Băsescu e o fantezie care mă obligă să o dau în judecată pe fosta noră a lui Virgil Măgureanu. Să spui că președintele unei țări știa despre uciderea unui om e prea mult și nu are legătură cu realitatea”. Despre aceste aspecte mai mult decât sensibile, profesorul Butoi spune: ”Categoric, asta nu intră în sfera preocupărilor şi specialităţii mele, dar dacă cineva astăzi ar spune România va fi  lovită de un meteorit, sigur s-ar găsi câţiva care să spună că vinovat este fostul preşedinte Traian Băsescu. (...) Am convigerea că Parchetul lucrează şi că, în curând, ne vom afla în faţa rezolvării complete a acestui caz. A intrat panica în ei, gata, sunt pe tobogan. Şi, în curând, îi vom vedea pe bibani mergând de mână... la Beciul Domnesc. Pentru că nu se poate altfel. Niciodată, sângele nu conteneşte să strige din pământ, ca în pagina celebră, cu Cain şi Abel, din Biblie. Când Dumnezeu l-a întrebat pe Cain: «Unde este Abel?». Şi acesta i-a răspuns: «Nu ştiu, Doamne! Ce, răspund eu de fratele meu?!...». Iar Dumnezeu i-a zis: «Nu vezi că strigă sângele lui din pământ?!...». Aşadar, nu rămân nici în acest caz lucrurile nerezolvate şi nesoluţionate. Bine că s-a făcut breşa. Altfel, în opinia mea, Codruţ Marta e mierlit de ăştia. Nu am nici cea mai mică ezitare, ca opinie personală. Nu pot nominaliza persoanele, pentru că  sunt prea multe pretabile. Toţi... nişte ticăloşi!”.

”În curând, îi vom vedea pe bibani mergând de mână... la Beciul Domnesc. Pentru că nu se poate altfel. Niciodată, sângele nu conteneşte să strige din pământ, ca în pagina celebră, cu Cain şi Abel, din Biblie.”, Prof. univ. dr. Tudorel Butoi

"Eu cred că toată lumea știe că această persoană a fost ucisă, dar ne facem că nu vedem, toată lumea tace. Sunt interese mult mai mari, la niveluri foarte mari. De la președintele României în acel moment, Traian Băsescu, în jos. Toată lumea ascunde această crimă.”, ALINA PETRE MĂGUREANU,  nora fostului director al SRI

”Eu nu am discutat niciodată cu Dragoș Dobrescu. Cu Elan Schartenberg nu am mai discutat de când eram primar. Iar afirmația că ar ști Băsescu e o fantezie care mă obligă să o dau în judecată pe fosta noră a lui Virgil Măgureanu. Să spui că președintele unei țări știa despre uciderea unui om e prea mult și nu are legătură cu realitatea.”, TRAIAN BĂSESCU,  la B1 TV

”Codruţ Marta e mierlit de ăştia. Nu am nici cea mai mică ezitare, ca opinie personală. Nu pot nominaliza persoanele, pentru că  sunt prea multe pretabile. Toţi... nişte ticăloşi!”, Prof. univ. dr. Tudorel Butoi

Ti-a placut?

3009

afisari