18°

București

ULTIMA ORA

DE URMĂRIT! Comemorare GHEORGHE URSU, la 30 de ani de la ASASINARE. Fiul disidentului face NOI DEZVĂLUIRI!


Fundaţia „Gheorghe Ursu” şi familia fostului disident, alături de Grupul pentru Dialog Social, Green Hours şi Cinemateca Română, îi invită pe bucureşteni, în zilele de 14-19 noiembrie, la o serie de evenimente care să marcheze celebrarea/comemorarea inginerului şi poetului ucis de Securitate în 1985 pentru că a refuzat să-şi toarne prietenii intelectuali care conspirau împotriva regimului Ceauşescu. Printre evenimentele-surpriză, va fi prezentată o “broşură-samizdat” cu “poezii şi texte selectate din scrierile lui Babu” şi din dosare şi, totodată, vor rula câteva filme îndrăgite de Ursu, printre care şi celebrul “1984”, întâmplător, chiar anul când a început anchetarea disidentului român.
”Păstrînd un moment de reculegere pentru victimele tragediei de la Colectiv, sîntem alături de tinerii ce încă se zbat între viaţă şi moarte şi ne raliem miilor de voci care s-au ridicat în aceste zile împotriva corupţiei, cerînd clasei politice şi statului de drept din România înnoire, transparenţă, integritate. La un an de la redeschiderea anchetei (şi 25 de ani – sic ! - de la iniţierea acesteia), cerem din nou dreptate pentru Gheorghe Ursu prin trimiterea în justiţie, conform probelor şi legii, a ofiţerilor de Securitate implicaţi în această crimă politică”, spune familia Ursu în comunicatul de presă care anunţă că, în perioada 14-19 noiembrie 2015, vor avea loc mai multe evenimnete interesante ocazionate de comemorarea a 30 de ani de la asasinarea lui Gheorghe Ursu, alintat de prieteni şi apropiaţi ”Babu”. Moartea lui Ursu ”Babu” a survenit în data de 17 noiembrie 1985, după ce a fost torturat zile în şir în beciurile Miliţiei şi Securităţii.
Muzică, teatru, poezie. Şi o... ”broşură samizdat”
Programul evenimentelor (anunţat de Fundaţia Gheorghe Ursu) este următorul: Sâmbătă 14 noiembrie, 16.30-19.00, la Green Hours (Calea Victoriei nr. 120), ”O după-amiază cu Babu Ursu - În căutarea libertăţii…muzică, poezie, dosare”. Evenimentul este organizat în colaborare cu Green Hours / Teatrul LUNI. În program: Muzică de cameră cu Aurelian Octav Popa- clarinet, Sanda Crăciun Popa- violă, Lena Vieru Conta - pian. (Maurice Ravel, Anatol Vieru, Felix Mendelssohn-Bartholdy); Ioana Mitu- soprană, Lena Vieru Conta- pian (arii şi lieduri de Mozart, Schumann, Strauss); Poezie, proză, dosare, cu participarea actorilor Marius Manole, Alexandru Potocean, Andrei Runcanu (Poezii de Gheorghe Ursu si alti poeti contemporani, lecturi din dosarele Securitatii); Muzica alternativă si jazz: Ada Milea Ana-Cristina Leonte & Punct.8 [Tavi Scurtu].
În cadrul serii va fi prezentată o "broşură samizdat", cu poezii şi texte selectate din scrierile lui Babu şi din dosare; cîteva exemplare vor fi puse la dispoziţia publicului prezent. Pe timpul evenimentului, în Green Hours nu se va fuma. În ziua de Luni 16 noiembrie, 19.00–20.30, la Green Hours: ”Voi n-ați văzut nimic” (echipa de proiect - Alexandru Fifea, Cătălin Rulea, David Schwartz) – un spectacol de teatru documentar, privind perpetuarea culturii violenţei şi a muşamalizărilor in forţele de ordine din România de ieri şi de azi (Reprezentatie in cadrul Festivalului de Teatru CALEIDO).


Fiul disidentului va ţine o conferinţă de presă
Momentul special al seriei de evenimnete va fi marţi 17 noiembrie , 17.00–19.30, la GDS (Grupul pentru Dialog Social), când va avea loc o conferinţă de presă şi o masă rotundă în organizarea GDS şi a Fundaţiei Gh. Ursu. Sosit din America (Chicago, USA), Andrei Ursu (fiul lui BABU) va prezenta noile descoperiri din dosarul Gheorghe Ursu şi stadiul anchetei în curs de desfăşurare la Secţia Parchetelor Militare.


Filmele îndrăgite de Gheorghe Ursu, proiectate la CINEMATECA
Fundatia Gh. Ursu si Cinemateca Romana vor colabora pentru proiectia (la sala Union, str. Ion Campineanu nr. 21) a doua filme admirate de Babu, ambele despre lupta omului de rind cu viata cotidiana, si a filmului 1984, anul cind Securitatea i-a cofiscat jurnalul lui Gheorghe Ursu, care a dus la declansarea anchetei si in final la asasinarea sa. Intrarea va fi gratuita pentru public. Astfel, joi 19 noiembrie, ora 19.00, la Cinemateca Romana , sala Union, va avea loc proiectia filmului ”Umberto D.” (Italia, 1952; regia - Vittorio De Sica ; 91min); vineri 20 noiembrie, ora 17.00, la Cinemateca Romana , sala Union, va putea fi vizionat filmul ”Insula” (Japonia, 1960; regia - Kaneto Shindo; 94min) şi tot vineri 20 noiembrie, ora 19.00, la Cinemateca Romana , sala Union,  extraordinarul/emblematicul film ”1984”(Marea Britanie, 1984; regia – Michael Radford; 113min), un film despre care Cinemagia scrie: «Viziunile incredibile şi înspăimântătoare ale lui George Orwell despre o societate viitoare totalitară în care un bărbat a cărui datorie de zi cu zi este aceea de a rescrie istoria şi care alege dragostea, plătind scump pentru alegerea sa». Fundaţia „Gheorghe Ursu” şi familia disidentului mulţumesc anticipat tuturor celor care vor participa şi/sau vor susţine aceste evenimente care, printre altele, au menirea să ne înveţe un lucru esenţial. ”SĂ NU UITĂM”!

Ti-a placut?

1995

afisari