18°

București

ULTIMA ORA

EXCLUSIV! „DOSAR” FIERBINTE! Procurorii bucureşteni, băgaţi în şedinţă de Badea în CAZUL „CUTREMURUL LUI GURAN”


După ce au jucat „ping-pong” cu sesizarea lui Mircea Badea privind „cutremurul lui Moise Guran”, acum, procurorii bucureşteni au intrat... în şedinţă. Şi asta pentru că, odată ajunsă la Parchetul Capitalei, care a primit-o de la Pachetul Curţii de Apel Bucureşti, care a primit-o de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, „lucrarea” lui Badea, în fapt o simplă sesizare, pare „un cartof fierbinte” pentru magistraţii care nu prea ştiu de unde... s-o apuce.

„Este, într-adevăr, o lucrare sosită la noi de la Parchetul Curţii de Apel”, spune Procuratura Capitalei care confirmă oficial, printr-un purtător de cuvânt contactat de noi, că sesizarea lui Mircea Badea a ajuns pe masa lor de lucru. Când, în schimb, am întrebat ce se va întâmpla mai departe...

Procuratura: „Sesizarea este destul de sumară”

„În ce priveşte încadrarea, sesizarea este destul de sumară. Practic, se evaluează încadrarea şi paşii care urmează a fi făcuţi. Aşadar, sesizarea primită este (n.r. - în continuare) la stadiul de lucrare, urmând să se decidă  ce curs vor lua verificările şi cercetările”, a declarat, în exclusivitate pentru ziarulring.ro, doamna procuror Simona Mihaela Prescorniţă, purtător de cuvânt al Parchetului Capitalei.

Mircea Badea: „Vă rog să luați măsurile legale care se impun”

Pentru a afla cât de „sumară” este această sesizare pe care trei procuraturi au trimis-o de la una la alta şi acum, la mai bine de două săptămâni de la trimiterea ei, nu-i dau de capăt, vă prezentăm istoricul sesizării lui Badea şi, bineînţeles, textul integral. Trebuie amintit că, într-o postare din 5 martie 2017, Mircea Badea spunea cu subiect şi predicat: „I-am făcut plângere penală lui Moise Guran, exact cum i-a făcut Ghiţă lui Vîntu”. Şi, mai mult, Badea posta modelul acestei „plângeri” (o sesizare a lui Sebastian Ghiţă care s-a transformat într-un dosar penal finalizat cu condamnare împotriva lui Sorin Ovidiu Vîntu), „plângerea” în sine şi nişte presupuse „probe”/”indicii” care constau în „printscreen-urile cu postările Biziday şi cele ale cetăţenilor panicaţi”, pe care le-a ataşat „la sesizarea pentru procurori”. Iată textul integral al „plângerii” (în fapt, sesizare) trimisă de Mircea Badea procurorilor Înaltei Curţi. „Subsemnatul Badea Mircea Radu, proprietar al blogului www.mircea-badea.ro și realizator de emisiuni la Antena3, doresc să sesizez Ministerul Public cu privire la următoarea situație. La data de 3.03.2017, abonații aplicației Biziday au primit o alertă de cutremur de 10 grade pe scara Richter. A apărut astfel un sentiment de panică teribilă la foarte mulți cetățeni care au primit această informație falsă. Prin intensitatea sentimentului de panică și prin dimensiunea răspândirii acestuia, consider că ne aflăm în prezența unui pericol pentru ordinea publică. Situația a devenit subiect de știri și dezbatere pe toate site-urile și televiziunile de știri și pe rețelele de socializare. Domnul Moise Guran, persoană cunoscută în spațiul public, este cel care girează activitatea și funcționarea acestei aplicații și își asumă asta, cu subiect și predicat: http://www.ziare.com/știri/cutremur/nu-a-fost-cutremur-de-10-grade-în-românia-moise-guran-aplicația-biziday-a-luat-o-razna-1456099. Atașez câteva reacții ale abonaților aplicației care au trăit momente de groază și care au acționat sub imperiul acestei stări. Menționez că aceștia sunt oameni obișnuiți să #reziste și nu se sperie ușor. Dar când e vorba despre o situație de viață și de moarte despre care sunt avertizați de o aplicație asumată de un cetățean în care au încredere, s-au lăsat cuprinși de sentimentul de panică și au reacționat ca atare. Față de cele prezentate, chestiuni care consider că întrunesc elementele constitutive ale unor infracțiuni prevăzute de lege, vă rog să luați măsurile legale care se impun.  Aceasta este declarația pe care o susțin și o semnez pe propria răspundere! Vă mulțumesc, Mircea Badea!”.

„Nu s-a indicat o anume infracţiune, doar sunt relatate  anumite aspecte”

Problema procurorilor este, se pare, că Mircea Badea nu le-a spus ce infracţiuni bănuieşte că ar fi comis Moise Guran. „Nu s-a indicat o anume infracţiune, doar sunt relatate  anumite aspecte, urmând a se evalua încadrarea juridică. În funcţie de aceasta, vom stabili dacă se vor continua sau nu cercetările”, ne-a mai declarat doamna procuror Prescorniţă. Evident că procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti vor stabili şi dacă lucrarea va rămâne la ei sau va merge şi „mai jos” spre un Parchet de sector. „Este o perioadă în care, practic, se verifică competenţa. Sunt nişte aspecte prealabile care se verifică la orice sesizare. Şi ne aflăm, de câteva zile, în etapa aceasta, până decidem  ce vom face în continuare”, mai spune reprezentanta Parchetului Capitalei.

Mai citeşte şi:

EXCLUSIV! DE NECREZUT! Procurorii joacă PING-PONG cu sesizarea lui Badea privind „CUTREMURUL LUI GURAN”

„Nu este începută urmărirea penală in rem”

Un lucru este foarte clar, deocamdată: la peste două săptămâni de la sesizare (şi de la faptă), oficial, nu există niciun dosar penal în aceastîă cauză. „Nu este începută urmărirea penală in rem. Asta vă pot spune cu certitudine, pentru că nu este deschis un dosar penal. Când plângerea îndeplineşte toate condiţiile, atunci se începe urmărirea penală in rem”, ne-a explicat, în încheiere, doamna procuror Simona Mihaela Prescorniţă. Este foarte posibil ca Mircea Badea să fie chemat să mai facă unele completări, să mai aducă unele dovezi/probe şi abia apoi să se decidă dacă sesizarea se va transforma în dosar penal. Sau nu. Problema lui Mircea Badea era din start însă alta: dacă la Sebastian Ghiţă s-a putut, la el de ce nu ar fi la fel. Altfel, teoretic, după modelul dosarelor revoluţiei şi mineriadelor, care nici după 27 de ani nu au fost rezolvate, el poate aştepta... mult şi bine.

 

Ti-a placut?

1244

afisari