18°

București

ULTIMA ORA

INCENDIAR! "Decoratul" de Băsescu, ACUZAT ÎN DOSARUL "URSU". Vezi ce dezvăluie fiul disidentului ASASINAT DE SECURITATE


Se împlinesc, mâine (n.r.-marti), 30 de ani de la asasinarea, prin tortură, în beciurile Miliţiei şi Securităţii, a disidentului Gheorghe Ursu. Fiul acestuia va ţine mâine (n.r.-marti), între orele 17.00 şi 19.30, o conferinţă de presă la GDS (Calea Victoriei 120), în care va prezenta noile descoperiri ale CNSAS şi ale Parchetului Militar în cazul „Ursu”.
Sosit special din America (Chicago), Andrei Ursu va dezvălui, în premieră, numele foştilor ofiţeri de securitate pe care procurorii militari i-au pus sub acuzare, printre aceştia aflându-se şi George Homoştean, fost ministru de interne decorat de Traian Băsescu.


Andrei Ursu dezvăluie numele suspecţilor
În exclusivitate pentru ”ring”, astăzi, Andrei Ursu ne-a declarat: ”Deocamdată, în dosar, nu este suspect decât Pîrvulescu (n.r. - fost ofiţer anchetator în Direcţia a VI-a a Securităţii). Din probele văzute la dosar, eu pot să vă spun că urmează (n.r. - conform informaţiilor noastre chiar în acestă săptămână) ca Pîrvulescu să fie anunţat că este inculpat, şi, de la inculpat, nu se mai poate întâmpla altceva decât să se facă rechizitoriu şi să fie trimis în judecată. Urmează de asemenea ca Hodiş (n.r. - fost anchetator în Direcţia a VI a Securităţii) şi Homoştean ( fost ministru de Interne şi cap al Miliţiei şi Securităţii în perioada 1978-1987) să fie chemaţi şi înştiinţaţi că sunt suspecţi în această cauză. Urmează, fie ca procurorii să mai adune nişte probe, fie ca, pe baza probelor care există, să-i inculpe şi pe ei. Distanţa de la suspect la inculpat poate fi imediată, pentru că nu văd ce probe ar mai aduna, întrucât dosarul este imens şi se apropie de sfârşit”.
”Hodiş era în acelaşi birou de anchetă cu Pîrvulescu”
Despre fostul ofiţer de securitate care ar putea fi pus săptămâna acesta sub acuzare, Andrei Ursu spune. ”Hodiş era în acelaşi birou de anchetă cu Pîrvulescu şi a participat, cel puţin în prima fază a arestului tatei, când Pîrvulescu rezultă că era plecat la o reciclare, şi, în perioada în care rezultă că Gherorghe Ursu era bătut la anchetă. Anchetatorul era atunci Hodiş, pentru că nu putea fi Pîrvulescu, care era plecat. Pîrvulescu s-a întors pe la jumătatea lunii august şi l-a luat el în primire pe tata, dar, mai mult ca sigur, Hodiş a continuat şi el ancheta. Noi avem această dovadă (n.r. - informaţie) despre Hodiş din mărturia unui om, unui fost arestat, care spunea că tata a fost bătut de un locotenent în prima parte. Iar Hodiş era locotenent”.
”Homoştean nu avea cum să nu ştie”
Şi despre fostul ministru Homoştean fiul disidentului Ursu face dezvăluiri: ”Homoştean era ministru de interne atunci. Eu cred că procurorii l-au luat pe Homoştean (n.r. - în calitate de suspect) din cauză că acesta a scris nişte telegrame sau adrese către ministru de externe în perioada aceea, respectiv în octombrie 1985, când erau bătăi sub ancheta Securităţii, tata era bătut sistematic, iar Homoştean îi trimitea lui Ştefan Andrei (n.r. - ministru de externe) o înştinţare că Gheorghe Ursu este un deţinut de drept comun arestat pentru valută şi că va ajunge în instanţa civilă, acesta fiind pretextul lor pentru care, oficial, tata era anchetat de Miliţie. Asta, însă, arată că Homoştean nu avea cum să nu ştie ca ministru de interne ce se întâmpla cu adevărat la Securitate, fiindcă el era deasupra Securităţii”.
Cum şi de ce l-a decorat Băsescu pe fostul demnintar comunist
Potrivit presei (Adevărul, Cotidianul etc), ”la 26 aprilie 2010, la propunerea ministrului Apărării Naţionale, preşedintele Băsescu a semnat Decretul 448, prin care mai mulţi veterani de război au fost decoraţi cu Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial la data de 29 aprilie. Textul decretului menţionează că decoraţiile au fost acordate „cu prilejul sărbătoririi Zilei Veteranilor de Război (29 aprilie), în semn de înaltă apreciere pentru devotamentul de care au dat dovadă în îndeplinirea misiunilor încredinţate în cadrul Armatei Române". Printre cei decoraţi a apărut şi sublocotenentul în retragere George Homoştean, veteran de război şi fost ministru de Interne în perioada 1978-1988. El a fost condamnat la închisoare în 1993 pentru implicarea în operaţiunea „Autobuzul" din 1981. Reacţie târzie Preşedinţia României a aflat despre condamnarea lui Homoştean din ediţia online a ziarului „Cotidianul" din 20 mai. Drept urmare, la data de 21 mai 2010, preşedintele Băsescu a semnat decretul de retragere a decoraţiei. Verificările derulate de Administraţia Prezidenţială au arătat că George Homoştean a fost condamnat la 14 ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi. Ulterior, pedeapsa i-a fost redusă la jumătate. George Ioan Homoştean a fost arestat la data de 26 ianuarie 1993 şi eliberat la data de 15 aprilie 1994, prin amnistiere. Ulterior, prin Decretul prezidenţial 952 din 27 noiembrie 2002, la propunerea Ministerului Justiţiei, Ion Iliescu i-a graţiat restul de pedeapsă rămas neexecutat”.
”Luaseră hotărârea ca Gheorghe Ursu să nu mai iasă viu din închisoare”
Ce mai rezultă din anchetă? Iată ce mai dezvăluie Andrei Ursu: ”Fostul ofiţer Dumitraciuc (fost ofiţer din Direcţia a II a securităţii, care răspundea direct de institutul de proiectări la care lucra Ursu) declară că el făcea înştinţări pentru conducerea Ministerului de Interne şi pentru Cabinetul 2, care înţeleg că era Elena Ceauşescu. De aici rezultă că nu avea cum să nu ştie că Gheoghe Ursu era torturat, mai ales că acest caz era în atenţia Externelor. După cum se ştie, totul a pornit de la nişte congremani americani, plus vizita lui Shultz (n.r.- George Shultz, secretar de stat al SUA care, în decembrie 1985, a vizitat România), şi care arată că tot guvernul, până sus la Ceauşeşti ştia ce se întâmplă şi că, mai mult ca sigur, luaseră hotărârea ca Gheorghe Ursu să nu mai iasă viu din închisoare, pentru că ar fi vorbit şi ar fi dejucat pretextul cu Miliţia şi ar fi spus cum a fost torturat. Deci nu putea să mai iasă viu”.
Mai citeşte şi:
DE URMĂRIT! Comemorare GHEORGHE URSU, la 30 de ani de la ASASINARE. Fiul disidentului face NOI DEZVĂLUIRI!
DEZVĂLUIRE INCENDIARĂ! CNSAS A AFLAT CINE a FALSIFICAT dosarul lui GHEORGHE URSU, cel care A SALVAT scriitori disidenţi... CU PREŢUL VIEŢII
PERSEVERENŢĂ! FIUL DISIDENTULUI URSU n-a făcut greva foamei în zadar. Se va redeschide DOSARUL TORŢIONARILOR SECURIŞTI?
IZBÂNDĂ! ANDREI URSU a ieşit victorios din greva foamei: A ÎNFRÂNT... SISTEMUL

Ti-a placut?

1308

afisari