18°

București

ULTIMA ORA

INCREDIBIL, autorităţile RECUNOSC! ANRC: Facturile la căldură sunt calculate după o METODĂ GREŞITĂ


Metoda de calculare a consumului de energie termică la apartamentele cu repartitoare va fi schimbată. Un studiu al inginerilor instalatori, realizat la cererea Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), a arătat că transferul de căldură dintre apartamentele încălzite către cele neîncălzite ajunge la un procent de 78%.


Bucuria locatarilor cu repartitoare care îşi închid caloriferele şi se încălzesc prin pereţii vecinilor este pe cale de dispariţie. Un studiu realizat de Facultatea de Instalaţii Bucureşti şi Asociaţia Inginerilor Instalatori din România, la cererea ANRSC, a arătat că metoda actuală de calcul pentru repartitoarele de costuri la energia termică este total eronată. "Avem gata un studiu cu repartitoarele pe care o să-l testăm în această iarnă, să vedem cum se comportă şi o să facem, eventual, unele modificări. Din acest studiu a reieşit că trebuie să luăm în calcul şi transferul de căldură prin pereţi, să ţinem cont şi de alte surse de căldură, adică de centralele termice aflate în condomeniile respective. Aşadar, pentru împărţirea cantităţii de energie în condomenii, trebuie să se ţină seama de aceste aspecte. Totodată, specialiştii autori care au participat la acest studiu au prezentat şi o nouă metodă de împărţire a consumului. Practic, studiul a relevat că transferul căldurii prin pereţi ajunge până la 78% între un apartament încălzit şi unul total neîncălzit", ne-a declarat Doru Ciocan, preşedintele ANRSC.
Opaina: Singura soluţie, robinete cu limită de acţiune
Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România (FAPR), susţine însă că singura soluţie pentru controversa repartitoarelor este montarea unor robinete care să împiedice închiderea totală a caloriferelor. "Repartitoarele de costuri sunt, într-adevăr, bune, dar cu condiţia să nu închizi caloriferul. În toate ţările civilizate nu s-a permis închiderea caloriferelor, ci s-au montat robinete cu limită de acţiune. Numai în România nu s-a întâmplat aşa. Temperatura din încăpere nu trebuie să coboare sub 18 grade Celsius. Asta este regula, nu mai trebuie să o mai negociem cu nimeni. O singură măsură ar fi eficientă: toate robinetele care se montează trebuie să oprească închiderea completă a caloriferelor. Şi s-a terminat şi cu pereţii, şi cu transferul, şi cu vecinii, şi cu circul, şi cu tot. Ar trebui să vii către oameni cu o soluţie, nu cu bâta. Că se trezeşte unul, după o lună de stat în frig şi de încălzit prin pereţi, că îi vine factura 80%. Ce face atunci? Poate să moară în faţa listei de întreţinere! Mai întâi ai datoria să-i spui că trebuie să facă aşa, adică să monteze robinete cu limită, şi abia după aceea, dacă nu face aşa, vii şi spui că are de plătit atât şi atât", a afirmat Radu Opaina.
"Obligativitatea montării repartitoarelor de costuri intră în vigoare din 2016, deci avem timp să testăm noua metodă de calcul.", DORU CIOCAN, preşedintele ANRSC
"O schimbare a modului de calcul este făcută ca să-l ardă pe om la buzunare.", RADU OPAINA, preşedintele FAPR

Ti-a placut?

5653

afisari