18°

București

ULTIMA ORA

Ion Dogaru, candidat PNL la Primăria Popești-Leordeni: „Referitor la groapa de gunoi Glina, cuvântul de ordine este: toleranță ZERO”


Dezvoltarea zonei metropolitane a Bucureștiului ar trebui să fie atât prioritatea primarilor generali, cât și a celor care conduc comunitățile de lângă Capitală. „ring” a stat de vorbă cu unul dintre candidații la Primăria Popești-Leordeni despre una dintre cele mai mari probleme de mediu care afectează și Bucureștiul: groapa de gunoi de la Glina. Născut în Popești-Leordeni, Ion Dogaru este profesor și directorul Școlii nr. 3 din localitate.

De ce este nevoie de o viziune de dreapta în Popești-Leordeni?

Fără a insista pe doctrină, dreapta promovează valori fundamentale ale umanității, punând în prim-plan progresul, legea şi ordinea socială, şansa la succes a oricărei persoane, familia, credința. Pe scurt, dreapta înseamnă profesionalism, normalitate, legalitate. Echipa din care fac parte promovează aceste valori punând în centru interesul cetățeanului. În activitatea mea de dascăl am constatat că locuitorii orașului împărtășesc aceste valori, întrucât își doresc bunăstare, siguranță și liberă inițiativă. În același timp, cetățenii vor să schimbe actuala conducere, pretins de stânga, a primăriei întrucât s-a dovedit incompetentă şi, după toate probabilităţile, coruptă.

 „Ducem lipsă de un transport civilizat”

Care sunt principalele probleme ale orașului?

Orașul nu este dezvoltat unitar. Aşadar, inclusiv centralizarea şi unitatea reprezintă o problemă. Fiecare zonă are problemele sale specifice, dar, în general, calitatea vieţii este dezechilibrată peste tot. În principiu, putem clasifica problemele ca fiind acute şi de perspectivă. Orașul duce lipsă de un transport civilizat, are un trafic sufocant, are deficienţe în ceea ce privește apa potabilă,  canalizarea, unitățile școlare, spațiile de joacă, parcurile și, nu în ultimul rând, serviciile medicale pe măsura necesităților. Pentru toate aceste probleme avem soluții legale și realiste. În perspectivă, trebuie să rezolvăm, cât ne stă în puteri, accesul rapid al cetăţenilor la justiţie, să găsim soluţii pentru crearea de noi locuri de muncă, precum şi pentru o integrare mai bună atât cu Bucureştiul, cât şi cu celelalte localităţi din jur. Altminteri, într-o oarecare notă de umor trist, aş spune că principala problemă a orașului o constituie actualul primar și majoritatea obedientă a consilierilor locali care au risipit banul public în totală lipsă de respect față de cetățean.

Care sunt prioritățile dacă veți câștiga primăria?

Pe scurt: organizare și eficiență. Doar așa vom reuşi să punem primăria la dispoziția cetățeanului, să gestionăm transparent banul public, să implicăm cetățenii în actul decizional. Trebuie să aducem funcţionarea serviciilor publice la standardele prevăzute în legislație. În acest sens, competenţa funcţionarilor este o absolută necesitate şi vom avea grijă ca aceştia să îşi asume şi responsabilitatea aferentă autorităţii publice. Iar cine nu se acomodează cu respectarea strictă a legislației privind dezvoltarea urbanistică e liber să-şi caute împlinirea profesională în altă parte.

„Vom impune respectarea strictă a legislației de mediu”

Zona Popești-Leordeni este identificată cu groapa de gunoi de la Glina. Cum vă veți raporta la această problemă? Ce e de făcut?

Referitor la groapa de gunoi Glina, cuvântul de ordine este: toleranță ZERO. Pentru noi este de neînțeles atitudinea actualei conduceri a Primăriei Popeşti-Leordeni. Vom impune respectarea strictă a legislației de mediu și a prevederilor contractului de concesiune. Primele măsuri pe care le vom impune administratorului gropii de gunoi vor fi: crearea unei bariere verzi la proximitatea gropii și împrejmuirea acesteia în scopul împiedicării înmulțirii câinilor fără stăpân. Toleranță zero vom avea și față de ceilalți poluatori ai Popeștiului, respectiv Protan şi Picovit, impunându-le respectarea strictă a legislației prin controale dese în echipe mixte cu celelalte organe ale statului.

„140 de persoane la o singură adresă”

Din ce în ce mai multă lume se plânge că în Popești-Leordeni sunt acordate pe bandă rulantă acte noi de reședință muncitorilor sezonieri de pe șantierele imobiliare și că acest fapt nu s-ar fi făcut conform legii.

Sunt stupefiat de ceea ce se întâmplă. Nu vom accepta sub nicio formă astfel de practici. Cât de legal este să iei în spațiul tău locativ 140 de persoane la o singură adresă? Pe acest subiect se desfășoară o anchetă a organelor abilitate. Avem încredere în organele statului că nu le vor permite să voteze celor care, în fapt, nu sunt locuitori ai Popeștiului. Oare de ce actualul primar folosește această metodă frauduloasă? Îi este teamă că va pierde?

Cum vedeți strategia pentru întreaga zonă metropolitană a Capitalei, pentru toate localitățile limitrofe?

Proiectele noastre vin în întâmpinarea strategiei metropolitane, iar în acest sens vom încheia parteneriate cu Primăriile Sectoarelor 3 și 4, precum și cu Primăria Capitalei pentru realizarea investițiilor de infrastructură rutieră, transport în comun. De asemenea, vom apela la Regia de Apă-Canal Ilfov privind atragerea fondurilor europene pentru rezolvarea problemelor acute privind furnizarea apei potabile și a deversării apelor pluviale. Să nu uităm că Bucureştiul este singurul oraș cu metrou, iar această realitate poate fi de un mare ajutor în perspectivă. Studiem posibilitatea construirii unei zone comerciale și de afaceri în strânsă conexiune cu stațiile de metrou și cu Centura Bucureștiului. Nu am uitat în niciun moment că Popeștiul se află pe un ax central pentru două megaproiecte naționale mai vechi, respectiv Canalul Dunăre – București și Aeroportul Sud. Noi nu avem puterea de a determina finalizarea acestor proiecte, dar trebuie să milităm pentru ele și mai ales să fim pregătiți în perspectivă.

Evident, vrem să menținem actualul statut al orașului - cea mai bună zonă rezidențială din jurul Bucureștiului. Atragerea de noi locuitori și dezvoltarea de afaceri în relație cu zonele de locuit sunt, de asemenea, luate în calcul. Pentru toate acestea, suntem pregătiți să reorganizăm și să dezvoltăm serviciile publice și siguranța locuitorilor. Avem în plan să analizăm și să reproiectăm planurile de intervenții pentru urgențe, dezastre, catastrofe sau, în caz de nevoie, de ordine publică. Siguranța cetățeanului și a proprietății este un obiectiv prioritar, iar rezolvarea problemelor locuitorilor este scopul activității noastre.

„Primele măsuri pe care le vom impune administratorului gropii de gunoi vor fi: crearea unei bariere verzi la proximitatea gropii și împrejmuirea acesteia în scopul împiedicării înmulțirii câinilor fără stăpân.”

Ti-a placut?

3251

afisari