18°

București

ULTIMA ORA

La vremuri noi, tot ei! Un ministru de-al lui Grindeanu, consiliat pe BANI PUBLICI de o firmă controlată de un tehnocrat de-al lui Cioloş


Pe vremea când Dacian Cioloş  se afla la „cârma” Executivului,  Dragoş Pîslaru a ocupat, pentru o bună periodă de timp, fotoliul de ministru al muncii. De curând, firma în care acesta a redevenit acţionar  a bătut palma, pe bani publici,  cu Ministerul Economiei, condus de Mihai Tudose.   

Ne referim la firma Gea Strategy & Consulting, printre ai cărei fondatori se află şi Dragoş Pîslaru,  care, în trecut, a fost şi manager general al SA-ului cu pricina.   La un moment dat, el părăsise firma, însă numele lui figurează din nou în structura acţionariatului, potrivit datelor Registrului Comerţului.  De altfel, de-a lungul vremii, printre acţionarii firmei în cauză s-au aflat şi economistul Daniel Dăianu, în prezent membru în consiliul de administraţiei al BNR, şi economistul Liviu Voinea,  care a fost ministru delegat pentru buget pe vremea premierului Victor Ponta.   Interesant este şi faptul că, până prin februarie 2017, când Pîslaru nu figura printre acţionari,  firma cu pricina a avut sediul social chiar acasă la acesta.

Nota de plată: 18.000 de euro

De curând, Ministerul Economiei a apelat la serviciile respectivei firme. Astfel, insitituţia publică la „cârma” căreia se află Mihai Tudose a avut nevoie de consultanţă, nota de plată ridicându-se la 81.000 de lei, adică aproape 18.000 de euro. Mai precis, oficiali de la Economie şi-au dorit să aibă parte de consultanţă pentru „analiza sistemului de politici publice existent”, precum şi pentru adaptarea celui care  vizează „evaluarea impactului politicilor publice bazate pe dovezi de la nivelul ministerului”. De altfel, Gea Strategy & Consulting s-a oferit să presteze respectivele servicii în colaborare cu un ONG în echipa căruia se află şi  Valentin Lazea, economistul-şef al BNR, şi Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR,  respectiv Centrul Român de Politici Economice CEROPE.

În ultimii ani, SA-ul cu pricina a câştigat mai multe contracte consistente de la mai multe instituţii ale statului, printre care şi Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Primăria Sectorului 2,  cea a Bacăului şi cea a Aradului.  De exemplu, Primăria Aradului a apelat la serviciile respectivei firme pentru actualizarea Strategiei de Dezvoltare a Municipiului Arad 2007 – 2013 / 2014 – 2020. „Studiul de fezabilitate a alunecat în brațele a nimeni altul decât Dragoș Pîslaru, fostul ministru tehnocrat al muncii din Guvernul Cioloș. (...) Da, același Dragoș Pîslaru care se ascundea după paravan și declara în momentul învestiturii că a cesionat tot pachetul de acțiuni pe care l-a deținut la compania Gea Strategy & Consulting SA, societate prin care a derulat contracte cu statul pe fonduri europene, urmând a încasa banii în anul 2020”, a reacţionat, anul acesta, senatorul Mihai Fifor.

 

 

 

 

Ti-a placut?

702

afisari