18°

București

ULTIMA ORA

LOVITURĂ DE TEATRU! Ionuţ Gologan are mari ŞANSE SĂ SCAPE de pedeapsa capitală. Av. Sarchizian: Malaysia NU A MAI EXECUTAT TRAFICANŢI şi vrea să renunţe la...


Cazul românului condamnat la moarte în Malaysia, cu toată tăcerea instalată în ultima vreme în jurul său, se apropie, cu paşi repezi, de un moment decisiv. Pe 26 ianuarie va avea loc recursul care ar putea să pecetluiască definitiv soarta tânărului Ionuţ Gologan, aflat de peste doi ani în ”celula morţii”, departe de ţară. Ce şanse mai are să scape de ştreang vom afla... în cele ce urmează.
Mai multe instituţii importante ale statului au promis, de-a lungul vremii, că-l vor ajuta pe Ionuţ Gologan să scape de condamarea la moarte şi, dacă va fi posibil, să-şi execute pedeapsa în ţară. Dar se pare că toţi l-au uitat. Singurul care monitorizează acest caz şi se gândeşte cum să-l ajute pe tânărul condamnat la moarte şi pe ceilalţi trei români arestaţi tot în Malaysia este inimosul avocat Artin Sarchizian, preşedintele Societăţii Române pentru Drepturile Omului.
”Numărul execuţiilor capitale în Malaysia este în scădere”
Avocatul Artin Sarchizian ne explică de ce, oricare ar fi soluţia în cazul recursului, Ionuţ Gologan are mari şanse să scape de execuţia capitală. ”Sunt şanse mari ca Ionuţ Gologan să scape de condamnarea la moarte. Rezultă foarte clar din statisticile studiate de noi, că, în ultimii ani, numărul execuţiilor capitale în Malaysia sunt într-o scădere vertiginoasă, cu toate că sentinţele de condamnare la moarte s-au menţinut ca număr. Practic, din statisticile oficiale şi din diverse declaraţii, în Malaysia, cam două execuţii au avut loc în ultimii patru ani. Şi, dacă nu mă înşel, aceste două execuţii au fost pentru fapte de crimă, deci nu a fost niciun executat, în ultimii patru sau cinci ani, pentru traficul de droguri”, spune avocatul Sarchizian.
Scăparea lui Ionuţ: abolirera pedepsei capitale pentru traficanţi
Cea mai mare şansă a lui Ionuţ, în varianta în care pierde recursul, ar fi renunţarea guvernului malaysian la condamnarea la moarte pentru traficanţii de droguri. Şi asta pentru că, şi Malaysia, are foarte mulţi cetăţeni condamnaţi în alte ţări pentru astfel de infracţiuni, iar renunţarea lor ar fi un bun semnal internaţional. ”Pe de altă parte, şi guvernul malaysian agreează în principiu, sau cel puţin acceptă, să poarte discuţii cu organismele internaţionale pentru a aboli pedeapsa capitală pentru astfel de infracţiuni legate de droguri. Îşi va menţine această pedeapsă pentru celelate fapte, dar, în privinţa traficului de droguri, cum e cazul lui Ionuţ Gologan şi a celorlalţi români arestaţi în Malaysia, se îndreaptă cu paşi destul de repezi (n.r. - autorităţile malaysiene) am putea spune, având în vedere ultimele succesiuni ale evenimentelor, către această idee de a renunţa la pedeapsa capitală pe acest segment de infracţiuni. Aşadar, cele două situaţii expuse de mine sunt favorabile lui Ionuţ Gologan, evident, în situaţia teoretică în care s-ar respnge recursul şi ar fi menţinută soluţia de fond, de condamnare la moarte şi în faza de recurs”, mai arată preşedintele SRDO.
A treia şansă, Comisia pentru Drepturile Omului
Mai există şi o a treia şansă. Iată ce mai spune avocatul Sarchizian: ”Ar mai fi o şansă suplimentară pe care ar avea Ionuţ Gologan, tot în varianta în care se va menţine hotărâre de condamnare la moarte. Această şansă ar însemna ca el să apeleze la Comisia pentru Drepturile Omului (n.r. - din cadrul ONU), având în vedere că Malaysia este semnatară a Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului şi, prin urmare, i-ar putea fi aplicate şi ei prevederile acestor norme internaţionale. Ionuţ Gologan poate face această solicitare prin statul român, iar noi, Societatea Română pentru Drepturile Omului, vom spriji, dacă va fi cazul, acest demers. Dar să aşteptăm întâi recursul, pentru că, poate, lucrurile se îndreaptă chiar în acestă fază procesuală”, explică preşedintele SRDO, care spune că monitorizează zi de zi acest caz, fiind una dintre cele mai grave situaţii din domeniul drepturilor omului cu care se confruntă în străinătate cetăţenii români.
Recursul lui Gologan, toate variantele posibile
Practic, pe 26 ianuarie, pentru Ionuţ Gologan, există două posibilităţi cât se poate de clare: să fie admis sau să fie respins recursul. În varianta admiterii, instanţa poate să-l achite, să-i comute condamnarea la moarte sau să dispună rejudecarea cauzei/reluarea anchetei. În varianta respingerii recursului, Ionuţ, aşa cum am mai arătat în ”ring”, nu va fi executat imediat, el putând apela la clemenţa sultanului, fapt care ar însemna o aşteptare de câţiva ani buni. Timp în care... inclusiv legislaţia s-ar putea... schimba.
Mai citeşte şi:
MĂRTURISIRILE IMPRESIONANTE ale românului CONDAMNAT LA MOARTE în MALAYSIA!
INTERVIU EXCLUSIV cu românul condamnat la moarte în Malaysia: Nu sunt la fel ca tata să MINT PENTRU BANI

Ti-a placut?

2633

afisari