18°

București

ULTIMA ORA

Marian Munteanu, nemulţumit de nivelul protestelor studenţeşti: „Astea sunt glumiţe, nu sunt lucruri serioase”


Protestul de astăzi (n.r.-marţi) al studenţilor care au ieşit „la o ţigară pe Splai” s-a risipit ca un fum după aproximativ o jumătate de oră. Fostul lider al Ligii Studenţilor, Marian Munteanu, crede că astfel de acţiuni nu depăşesc stadiul de „glumiţe”.

„Ai noştri tineri...” nu mai sunt preocupaţi să-nveţe „la gât cravatei cum se leagă nodul”. Sonetul eminescian care i-ar putea fixa într-o anume categorie e vechi, depăşit, prăfuit. Acum, în secolul XXI, „ai noştri tineri” protestează. Şi nu o fac pentru un învăţământ mai bun, pentru condiţii decente în cămine sau pentru îmbunătăţirea vieţii pe planetă. Nu. „Ai noştri tineri” studenţi protestează pentru că nu au unde să fumeze. Aşa că ieri, puţin după ora prânzului, pe Splaiul Independenţei, în dreptul campusului din Regie, au pus-o de un protest preţ de vreo jumătate de oră, timp în care au sugrumat traficul enervând şoferii. Au fost traversări demonstrative pe trecerea de pietoni, fumuri şi „fumuri” aruncate ostentativ reporterilor şi trecătorilor, precum şi dialoguri impertinent-miştocăreşti în care s-a revendicat din toţi plămânii dreptul de a fuma.

Mulţumiri şi... nemulţumiri

„Protestăm ca să ne lase să fumăm în campus. Înţelegem că n-avem voie în cămin, dar mi se pare absurd să mergem tocmai pe Splai ca să fumăm. Nu e OK. Vrem să avem acest drept”, ne-a spus Silvia Şchiopu, studentă la Politehnică. Sigur că oricine are dreptul de a cere drepturi prin intermediul unor proteste organizate. Sigur că un astfel de protest, pentru dreptul de a fuma în spaţiul deschis din campus, poate să pară simpatic. Dar de ce nu un protest pentru a avea condiţii mai bune de locuit în cămine? Iată ce ne-a răspuns la întrebarea asta Rareş I., student la Facultatea de Transporturi: „Personal, sunt mulţumit de condiţiile din cămin. Plătesc 200 de lei pe lună, am curent cât vreau, apă cât vreau, nu e nicio problemă, iarna nu îngheţ de frig, deci e OK din punctul meu de vedere”.

„Aştept mai mult de la studenţi”

Organizatorii protestului mizau pe participarea a circa 3.000 de studenţi, dar au fost cam de 10 ori mai puţini. Auzind cât de „numeros” a fost afluxul studenţilor nemulţumiţi de Legea antifumat, fostul preşedinte al Ligii Studenţilor, Marian Munteanu, a pufnit în râs. „Faptul că fumătorii s-au mobilizat – sau unii dintre ei, pentru că 200-300 înseamnă puţintel – poate să fie o chestiune, să spunem, aşa, simpatică. Dar astea sunt glumiţe, nu sunt lucruri serioase şi nu au legătură cu ceea ce trebuie să însemne spiritul civic universitar, care înseamnă altceva. Mie îmi sunt simpatici studenţii, dar vreau să le transmit prin intermediul dvs. că aştept mai mult de la ei. Trebuie să reţină că mişcarea studenţească din România întotdeauna a avut ca obiectiv central interesele generale ale societăţii româneşti, nu numai ale noastre, particulare”, a declarat, pentru „ring”, Marian Munteanu.

„Formele studenţeşti organizate au scăzut dramatic”

Discrepanţa dintre mobilul protestului de astăzi (n.r.-marţi) şi consecinţele mişcărilor studenţeşti apărute imediat după 1989 ne-a fost explicată tot de Marian Munteanu, poate cea mai importantă voce din timpul fenomenului Piaţa Universităţii din primăvara lui 1990. „Când eram preşedintele Ligii Studenţilor, numai această organizaţie, ca să nu mai spun că erau şi alte organizaţii studenţeşti asociate, controla, practic, întregul sistem universitar din România. Noi aveam majorităţi, ca organizaţii, în toate universităţile, deci membrii noştri reprezentau majoritatea studenţilor din acel moment din România. În decembrie 1990 am organizat greva naţională studenţească, iar aceasta a blocat tot sistemul. Astăzi, cel mai grav că formele studenţeşti organizate au scăzut dramatic”, a mai spus Marian Munteanu.

Ar mai fi nevoie de o... cantină

În timpul protestului de astăzi (n.r.-marţi) am vorbit şi cu o studentă de la Facultatea de Electronică, Geanina T. Plină de candoare, ne-a mărturisit că fumatul nu este singura problemă care o preocupă. „Mie mi se pare că ar trebui să se mai deschidă o cantină, pentru că sunt persoane care nu primesc pachete şi care trebuie să meargă la facultate până la ora trei şi jumătate ca să mânânce. Asta mi se pare singura problemă din cămin”, ne-a spus Geanina T.

„Au exagerat cu legea asta, e discriminare. Ne trebuie locuri special amenajate pentru fumat.”, Nicolae, student

Ti-a placut?

1113

afisari