18°

București

ULTIMA ORA

MISTERELE "CLUBULUI INFERNULUI", în atenţia legiuitorilor. Oamenii legii le taie elanul: "Să fim serioşi! Ce ar face o comisie MAI MULT DECÂT ANCHETA?!..."


După modelul „niciodată nu e prea târziu”, senatorul ALDE Dian Popescu îi solicită preşedintelui Comisiei pentru apărare din Senat înfiinţarea unei subcomisii care să verifice dacă instituţiile a căror activitate este în atenţia acestei comisii şi-au făcut sau nu datoria în evenimentele din cazul „Colectiv”. Dacă membrii comisiei par a agrea un astfel de demers (rămâne de văzut dacă se va şi pune pe roate), anchetatorii consultaţi de „ring” sunt sceptici. Ba chiar nu le dau... nicio şansă.
Potrivit unui comunicat al senatorului Dian Popescu, membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, rolul acestei subcomisii ar fi “lămurirea semnalelor de întrebare care în ultimul timp au fost puse în spaţiul public privind cazul «Colectiv»”. Şi nu numai. “Această subcomisie nu are drept scop dublarea sau sabotarea anchetelor pe care organele abilitate le fac, ci de a verifica dacă instituţiile publice a căror activitate este în atenţia Comisiei de apărare şi-au făcut sau nu datoria. Tragedia din clubul Colectiv a produs deja 63 de victime şi este obligaţia noastră, ca aleşi ai poporului, să investigăm circumstanţele şi, mai ales, cauzele acestei cumplite tragedii, a doua ca mărime în istoria recentă a României după accidentul aviatic de la Baloteşti”, se arată în comunicatul senatorului ALDE. Existenţa unei astfel de (sub)comisii - care, poate, ar fi trebuit să fie înfiinţată de mai mult timp - depinde de o majoritate în votul tuturor membrilor Comisiei pentru apărare din Senat. Dacă va avea sau nu succes...
“Înfiinţarea unei astfel de subcomisii este o decizie colectivă”
Dian Popescu susţine că în spaţiul public au apărut mai multe controverse cu privire la drama din clubul Colectiv, iar obligaţia senatorilor în faţa cetăţenilor este să contribuie la aflarea adevărului. El cere chiar şi întreruperea vacanţei parlamentare pentru a începe lucrările, având în vedere că este un caz de interes naţional care necesită “prezenţa şi acţiunea urgentă” a aleşilor. Toţi senatorii membri ai Comisiei de apărare cu care am discutat ieri se arată deschişi la înfiinţarea unei astfel de subcomisii, dar în niciun caz în vacanţa parlamentară, ci în februarie, imediat ce se vor întoarce la lucru. Contactat de noi ieri, senatorul Marius Obreja, preşedintele Comisiei de apărare, ne-a declarat printre altele: “Am luat notă de scrisoarea domnului senator Dian Popescu, care, de altfel, este membru al comisiei. Normal că vom da curs solicitării. Va trebui însă să vă precizez că înfiinţarea unei comisii sau a unei subcomisii în cadrul unei comisii este o decizie deliberativă a colegilor senatori, deci nu este o decizie a preşedintelui, a vicepreşedintelui sau a secretarului comisiei. Cu proxima ocazie a întrunirii comisiei şi a îndeplinirii cvorumului vom discuta această propunere, o pun eu pe ordinea de zi. Iar decizia de înfiinţare este o decizie colectivă, care se ia prin vot majoritar, ca în orice altă comisie. (...) Dacă se va lua decizia înfiinţării unei subcomisii, aceasta se va cristaliza ca să fie funcţională. Eu nu vreau să comentez care sunt şansele, dar cu siguranţă vom avea grijă, pentru a trata cu foarte mare seriozitate problema, ca orice domeniu din speţa Colectiv, să nu fie abordată de vreunul dintre Parchetele din România. În orice caz nu putem să ne intersectăm cu organele de cercetare penală. Acesta este lucru pe care îl vom analiza în cea mai rapidă întâlnire pe care o vom avea. Pe de altă parte, vă spun la modul general că orice activitate a unei comisii parlamentare se finalizează cu un raport şi, dacă se observă un aspect de conotaţie penală, suntem obligaţi prin lege să sesizăm Parchetul”.
Dobriţoiu: “Dacă raportăm drama de la Colectiv la ce se întâmplă straniu în spaţiul UE...”
La rândul său, fostul preşedinte al comisiei, senatorul Corneliu Dobriţiu, ne-a declarat: “În situaţia în care se va agrea înfiinţarea unei comisii de anchetă dedicate tragediei de la Colectiv, vă daţi seama că şi noi (n.r. - membrii comisiei senatoriale) va trebui să facem recurs la competenţa unor structuri care deja au fost avizate, cum este institutul de la Petroşani care am înţeles că e pe cale să întocmească un raport, dar tot din surse publice am aflat că acel raport va avea un caracter secret. Ce pot să vă spun eu cert este că, în prima şedinţă a comisiei, voi ridica problema pentru a solicita o comisie de anchetă, având în vedere şi celelalte aspecte, nu neapărat de natură penală. Asta se poate face, fără doar şi poate. Nu ştiu de ce ce nu s-a făcut până acum. Cred că un demers de acest gen ar fi fost oportun mult mai devreme. În cazul în care se va agrea prin vot - pentru că aceasta este procedura - înfiinţarea unei comisii de anchetă, pentru a analiza şi celelalte chestiuni conexe legate de tragedia de la Colectiv, inclusiv cu afirmaţii care ne duc în zona unor teorii ale conspiraţiei şi aşa mai departe, vom încerca să decelăm ce este pură declaraţie politică dictată de oportunism şi care este realitatea. Vă spun că asta vom face în prima şedinţă, în momentul în care va începe sesiunea de lucru a parlamentului. Dar eu vă spun că, indiferent de ancheta penală, o comisie de anchetă paralelă la oricare dintre cele două Camere ar fi bine-venită pentru că, oricum, dacă raportăm drama de la Colectiv la ce se întâmplă straniu în spaţiu UE, la manifestările generate de emigranţi, categoric o astfel de dezbatere ar fi avut un sâmbure politic. Dar trebuia imediat. Acum asta este... Din punct de vedere politic, nu este târziu nici dacă ridicăm subiectul şi dacă-l dezbatem în prima şedinţă din februarie, pentru că-l menţinem cald”.
“Măcar să culeagă ceva pentru elaborarea unei legi deştepte”
Ar putea face mai mult o anchetă parlamentară decât ancheta penală propriu-zisă? “Hai să fim serioşi! Ce ar putea să facă o astfel de comisie mai mult decât ancheta noastră?!... Nu are ce”, ne-a declarat în exclusivitate, sub protecţia anonimatului, unul dintre greii dosarului “Colectiv”, care ne-a mai spus următoarele: “E o chestiune politică, dar habar nu am la ce ajută o astfel de comisie. Poate că pe viitor, ca să îndrepte legile, să găsească ei soluţii (n.r. - pentru astfel de situaţii de criză), dar... mira-m-aş. Altfel, nu am nicio explicaţie. Cercetările noastre nu pot fi îmbunătăţite nicicum de această comisie parlamentară. Măcar, din datele pe care le adună comisia asta, să culeagă ceva pentru elaborarea unei legi pertinente, deştepte, uşor de aplicat şi pe înţelesul tuturor. Să poată fi preîntâmpinate toate neglijenţele care au dus la tragedia de la Colectiv. Să terminăm cu chestiile astea pe proprie răspundere, din cauza cărora mor oameni nevinovaţi. Să fie legi clare: de aici până aici ai voie, mai încolo nu. Pentru că, vedeţi dvs., noi ne încurcăm în foarte multă birocraţie în ţara asta şi normal că toate lucrurile merg anapoda, pentru că nu mai ştii ce şi cum să aplici. Înainte era o lege clară şi toată lumea o aplica”.
Se vrea transparenţă maximă
Senatorul ALDE Dian Popescu vrea şi ca toate dezbaterile şi audierile din această comisie să fie transmise în direct de posturile de televiziune interesate sau de site-urile de ştiri care consideră acest subiect de interes public. Comisiile pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din parlament au atribuţii în special în ceea ce priveşte Ministerul de Interne, Ministerul Apărării Naţionale, precum şi toate instituţiile şi agenţiile din subordinea acestora, cuprinzând astfel majoritatea instituţiilor care au fost implicate în cazul „Colectiv”, precum poliţişti, pompieri, jandarmi şi militari. Ce succes va avea această comisie, rămâne de văzut.
Mai citeşte şi:
ENIGMELE "CLUBULUI INFERNULUI", încă neelucidate! Şeful experţilor: VITEZA FOCULUI în clubul Colectiv reprezintă... PROBLEMA-CHEIE
CONFIRMARE universitară pentru DEZVĂLUIRILE ”RING”! Gazul rezultat în "CLUBUL INFERNULUI" - UN AMESTEC EXTREM DE TOXIC!
TEORIA CONSPIRAŢIEI dă FIORI în cazul "CLUBUL INFERNULUI": "Dacă ar fi PREMEDITARE, ar fi ACT TERORIST"

Ti-a placut?

2516

afisari