18°

București

ULTIMA ORA

A MURIT RADU BELIGAN. Marele actor s-a stins din viaţă într-un spital din Capitală


Reputatul actor român Radu Beligan a decedat astăzi, în jurul orei 13:00, la vârsta de 97 de ani, au declarat surse medicale de la Spitalul Elias.

“Maestrul Radu Beligan, în vârstă de 97 de ani, a fost internat în Spitalul de Urgenţă Elias vineri, la ora 13.00, în secţia de Terapie Intensivă, în stare de degradare biologică progresivă, în contextul vârstei. Pe perioada internării, a beneficiat de monitorizare strictă a funcţiilor vitale şi a confortului fizic şi psihic adecvate. A decedat miercuri, la ora 13.00, în urma unui stop cardio-respirator ireversibil”, a declarat Dana Safta, directorul medical al spitalului Elias.

 

UPDATE 15.15

Președintele Klaus Iohannis susine că Radu Beligan a fost întruchiparea desăvârșită a actorului și omului de teatru, adăugând că el va rămâne în memoria publicului ca un simbol al “dăruirii și credinței în valorile fundamentale ale umanității”.

“Viața este o scenă, spunea Shakespeare. Astăzi, Radu Beligan, întruchiparea desăvârșită a actorului, a omului de teatru, părăsește această scenă. Prin energia dedicată publicului de-a lungul întregii sale vieți, ne-a lăsat un mesaj fundamental: nimic nu se poate construi fără dăruire, credință în valorile fundamentale ale umanității și fără iubire. Aplauzele publicului i-au fost cel mai drag cântec și imbold, fie ca ele să-i însoțească memoria în posteritate. Ne vom aminti de Radu Beligan la fiecare coborâre și ridicare de cortină. Dumnezeu să vă odihnească, Maestre!”, a scris președintele pe pagina sa de Facebook.

Şi ministrul Culturii, Corina Şuteu, a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care îşi exprimă regretul faţă de moartea actorului şi regizorului Radu Beligan. ”Regret moartea actorului Radu Beligan şi exprim condoleanţe familiei şi celor apropiaţi. Dispariţia dintre noi a marelui actor marchează dispariţia unei generaţii care a marcat istoria teatrului românesc. A interpretat roluri celebre, în capodopere ale dramaturgiei româneşti şi universale, piese semnate, printre alţii, de Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu sau Jean Anouilh. Dumnezeu să-l odihnească!”, este mesajul demnitarului.

 

UPDATE 14.55

Alexandru Arșinel: “N-am să uit niciodată încurajarea pe care mi-a adus-o Radu Beligan! E un moment de doliu pentru teatrul românesc. E un moment pe care trebuie să-l simţim şi să îl cinstim într-un fel sau altul prin a nu abandona drumul. Dumnezeu să îl odihnească!”

 

UPDATE 14.00

Monica Davidescu, actriţă: “Cred că am învăţat despre teatru atât de multe lucruri de la dumnealui. Noi suntem nemuritori pentru public, dar muritori în viaţa de zi cu zi. În 77 de ani de carieră, spectatorii şi-l pot aminti din foarte foarte multe lucruri”.

Radu Beligan s-a născut pe 14 decembrie 1918, la Galbeni (Filipești), în judeţul Bacău, iar numele său a ajuns în Cartea Recordurilor, în 2013, pentru cea mai lungă carieră pe scena unui teatru. De asemenea, el a fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004, iar în 27 martie 2011 a primit o stea pe Walk of Fame București. Radu Beligan a fost unul dintre discipolii actriţei Lucia Sturdza Bulandra şi al scriitorului Eugen Ionescu. El a interpretat - în peste șapte decenii - roluri célèbre.

Activitate în teatru, film, televiziune şi radio

Radu Beligan este privit în general ca unul dintre numele majore ale teatrului românesc, cu un repertoriu complex, clasic și modern. A jucat alături de actori importanți, cu reprezentații atât în țară cât și în străinătate. Radu Beligan a avut o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi radio. A fost director al Teatrului de Comedie din Bucuresti, intre anii 1961 si 1969, si director al Teatrului National Bucuresti, intre 1969 si 1990. Totodată, a fost profesor la Institutul de Teatru si Film, între 1950 şi 1965, şi a fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004, în semn de recunoaştere a activităţii sale în domeniul artei. Este Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti.

În februarie 2014, Radu Beligan a fost inclus într-un top al celor mai puternice o sută de personalităţi din lume din domeniul divertismentului, alături de actorul român în clasament regăsindu-se numeroase celebrităţi de toate vârstele, de la Hollywood, printre care Robert De Niro, Martin Scorsese, Clint Eastwood, Woody Allen, Judi Dench, Helen Mirren si Angelina Jolie, potrivit site-ului american Business Insider.

(stire în curs de actualizare)

Ti-a placut?

3703

afisari