ZiarulRing

16-apr.2024

ULTIMA ORĂ

EVENIMENT

Oficial – declarat mort de supradoza, rudele sustin ca a fost batut. MOARTEA SUSPECTA‚ a detinutului Resmovici

Avatar

Publicat

pe

Un tânăr de 24 de ani, care era închis la penitenciarul giurgiu, a murit la spitalul de urgență floreasca, unde a stat internat o săptămână, după o supradoză de medicamente, potrivit autorităților. Unchiul său spune că a filmat trupul după autopsie și că tânărul avea dinții sparți, o gaură în cap, mâna ruptă și organele genitale distruse.

Cătălin resmovici, un tânăr de 24 de ani, din teleorman, închis la penitenciarul giurgiu pentru că a furat un telefon, a murit în condiții suspecte în urmă cu aproximativ două săptămâni. Membrii familiei tânărului spun că suspiciunile cu privire la moartea lui cătălin au apărut atunci când au aflat de la o cunoștință că acesta este internat la spitalul de urgență floreasca, în comă. „nu ne-au anunțat autoritățile, ci o persoană care are un băiat închis tot la penitenciarul giurgiu. Ne-a spus de cătălin că a fost bătut de mascați pentru că l-au găsit cu un telefon și că e în comă de câteva zile, la spitalul floreasca. Asta era la 3 ianuarie și băiatul era la spital de la data de 28 decembrie. De ce nu ne-a anunțat nimeni dacă este adevărată varianta lor?”, ne-a povestit unchiul lui cătălin, iulian resmovici.

nu i-au lăsat să-l vadă decât după autopsie
varianta autorităților este că tânărul a luat o supradoză de medicamente, gest care a dus la decesul său. Unchiul lui cătălin spune însă că secretomania cu privire la moartea nepotului său, dar și faptul că abia l-a recunoscut atunci când l-a văzut mort pe masa de metal de la institutul național de medicină legală (inml) îl fac să creadă că acesta a fost omorât în bătaie. „în primul rând că la spital nici nu era înregistrat cu numele lui. Am rugat-o pe fata de la recepție să-l caute și nu l-a găsit în calculator, dar am întrebat în toate părțile și ne-a spus cineva că e un băiat de vreo 24 de ani în comă la terapie intensivă. Am fost acolo și, într-adevăr, era el, dar era păzit de gardieni și nu ne-au lăsat să intrăm nici măcar 30 de secunde ca să îl vedem. De fapt nu ne-au lăsat să-l vedem decât după ce a murit și avea și autopsia făcută”, a mai spus iulian resmovici.
Dinții sparți, gaură în cap, mâna ruptă și organele genitale distruse
la inml, membrii familiei lui cătălin au avut un șoc. Tânărul de 24 de ani era de nerecunoscut. „medicii ne-au spus că avea în organism de 11 ori doza letală de diazepam sau nu știu ce medicamente. Dar i-am întrebat de ce avea toți dinții sparți, o gaură în cap, mâna ruptă și organele genitale distruse dacă a luat singur pastilele. Nu ne-au răspuns. Ne-au dat afară din birou”, a mai zis bărbatul.

Anp: a luat o supradoză de medicamente


contactați de ziarul „ring”, reprezentanții administrației naționale a penitenciarelor (anp) au declarat că în acest caz a fost demarată o anchetă internă, din care a rezultat că tânărul nu a fost agresat în niciun fel. „ancheta noastră internă s-a încheiat. În urma acesteia a reieșit că deținutul nu a fost agresat în niciun fel, iar moartea a survenit în urma unei supradoze de medicamente”, au declarat reprezentanții anp.
Inml: „intoxicație prin ingestie polimedicamentoasă”
evident, am vrut să știm cum stau lucrurile la la inml. Cum raportul medico-legal (cu toate expertizele, mai durează), am încercat să aflăm, pe surse, ce și cum. Sursele noastre (medico-legale) ne-au informat că, oficial, cauza morții este „intoxicație prin ingestie polimedicamentoasă (n.r. – benzodiazepine, tranchilizante puternice). Se pare că în corpul decedatului s-au găsit și ceva urme de droguri. Despre urme de agresiune, oficial, însă… Nici pomeneală. Puteți citi, aici, o descriere plastică presărată cu detalii interesante din „saga” medico-legală a trupului neînsuflețit al tânărului cătălin resmovici, mort – până la proba oficială contrarie – în codiții deocamdată… Suspecte.


„Dacă avea vreun traumatism, dacă era vreo suspiciune de omor, legistul ar fi menționat”
relatarea sursei noastre (medicol-legale) este, pe cât de plastică și plină de amănunte interesante, pe atât de… Șocantă: „tânărul acesta al cărui cadavru a fost dus la noi era tratat și în spital (în penitenciar) cu niște tranchilizante: benzodiazepine. Am înțeles că le lasă flacoanele la dispoziție, se servesc singuri. A luat mult, a ajuns de la giurgiu la spitalul floreasca, unde au fost depistate toxicologic cantități mari de benzodiazepină -tranchilizante. Medical (și medico-legal) se cheamă așa: intoxicație prin ingestie polimedicamentoasă. Concret, a băut mai multe droguri de liniștire la cap, se pare că se și droga, pentru că mai avea și alte droguri în el (n.r. – se pare chiar cocaină – cum a ajuns acest drog la deținut, ar trebui să stabilească o anchetă internă, dar și una… Penală) și a făcut insuficiență multiplă de organe. Mai precis, au cedat pe rând toate organele. Adică și insuficiență respiratorie, și cardiacă, și hepatică, și renală. De obicei, aceste substanțe afectează sistemul nervos în primul rând. Bolnavul intră într-o comă a sistemului nervos, după care urmează și celelalte. De aceea vorbim de comă pluriorganică. Cedează sistemul nervos și cad pe rând toate sistemele vitale: rinichi, ficatul, plămânii, inima”, explică specialistul consultat de „ring”. Revenind la datele concrete legate de moartea tânărului (și nefericitului) cătălin resmovici, sursa „ring” precizează că „decesul acestui tânăr a survenit ca urmare a unei intoxicații prin ingestie (prin băutură, prin înghițire), nu prin injecție. Cauză polimedicamentoasă, cu benzodiazepine. Nu s-a drogat, s-a otrăvit cu ele.

Advertisement

Avea tratament și, avându-le la îndemână, a înghițit multe odată, a luat supradoză și a intrat în comă”. Întrebată dacă, oficial (sau chiar neoficial), au fost depistate și urme/plăgi ce ar putea proveni de la o posibilă agresiune, sursa „ring” spune: „nu avea decât urme de puncții. Posibil că se și droga prin pușcărie pe acolo. Era ciuruit. Puncțiile pot proveni de la injecții (din spital) sau de la droguri. La gură avea un mic infiltrat, semne de intubație întrucat a fost la terapie intensivă. În rest, conform raportului (n.r. – constatărilor medico-legale oficiale), absolut nicio agresiune. Dacă avea vreun traumtism, dacă era vreo suspiciune de omor, legistul ar fi scris: suspiciune de agresiune. Dar nu scrie în raport, la codificare, decât atât: cauza principală a morții – intoxicație prin ingestie polimedicamentoasă. Confirmată și în spital”.

Există și o anchetă. De formă?

Ancheta care continuă însă este cea a parchetului judecătoriei sectorului 1, care s-a sesizat (mai mult sau mai puțin formal), potrivit procedurilor legale în vigoare, după ce tânărul a decedat în spitalul de urgență floreasca. În mod normal, pentru suspiciuni de crimă, cazul ar trebui anchetat de un parchet de tribunal. Cel puțin. Fie prin sesizarea făcută de familia decedatului sau de terți, fie prin autosesizare, fie prin declinare de competență făcută de parchetul sectorului 1. Vezi pe ziarulring.ro în ce ar consta o astfel de anchetă privind o posibilă… Crimă. Prin tortură?!…

În ce ar putea consta o anchetă privind o posibilă… Crimă
vorbind despre sesizarea directă, familia, în baza probelor pe care le deține (fotografii, imagini filmate, declarații de martori) și, de ce nu, solicitând exhumarea și reexpertizarea cadavrului, ar trebui să facă plângere penală la parchetul capitalei sau la parchetul giurgiu. Sau chiar la parchetul înaltei curți. S-ar putea, așadar, implica, foarte bine chiar și parchetul general, fiind vorba de o posibilă anchetă complexă, în care am putea vorbi, pe de o parte, de o posibilă agresiune urmată de moartea victimei (lovituri cauzatoare de moarte/lcm) sau, și mai rău, de tortură. Iar tortura dacă, ipotetic vorbind, ar fi avut loc, se pedepsește foarte aspru. Åži, tot ipotetic vorbind, dincolo de lcm sau tortură, am putea vorbi și de o posibilă culpă medicală, dar și de fapte de tăinuire/acoperire a agresiunii/torturii. Adică de complicități. Care pot fi pedepsite la fel de grav ca și faptele în sine.

Putea fi pus în libertate cătălin resmovici ispășea în penitenciarul giurgiu o pedeapsă de trei ani pentru că furase un telefon mobil. Executase deja un an și 10 luni și peste două luni urma să intre în comisia pentru eliberare condiționată. Pe de altă parte, pe noul cod penal, pentru această faptă, cătălin resmovici putea fi pus în libertate… De îndatä‚. Citiți pe ziarulring.ro ce spune noul cod că ar putea păți posibilii agresori, dacă deținutul resmovici a fost agresat/torturat… În pușcărie.

Dacă a fost torturat, autorii pot primi 25 de ani de închisoare
pe noul cod penal, tortura se pedepsește cu până la 25 de ani de închisoare conform art. 282 (ncp), care spune: „fapta funcționarului public care îndeplinește o funcție ce implică exercițiul autorității de stat sau a altei persoane care acționează la instigarea sau cu consimțământul expres ori tacit al acestuia de a provoca unei persoane puternice suferințe fizice ori psihice: a. În scopul obținerii de la această persoană sau de la o terță persoană informații sau declarații; b. În scopul pedepsirii ei pentru un act pe care aceasta sau o terță persoană l-a comis ori este bănuită că l-a comis; c. În scopul de a o intimida sau de a face presiuni asupra ei ori de a intimida sau a face presiuni asupra unei terțe persoane; d. Pe un motiv bazat pe orice formă de discriminare, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Noul cod penal. (2) – dacă fapta prevăzută în alin. (1) a avut ca urmare o vătămare corporală, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. (3) – tortura ce a avut ca urmare moartea victimei se pedepsește cu închisoarea de la 15 la 25 de ani și interzicerea exercitării unor drepturi”. O precizare foarte interesantă a noului cod (cu privire la torturä‚), este următoarea: „nicio împrejurare excepțională, oricare ar fi ea, fie că este vorba de stare de război sau de amenințări cu războiul, de instabilitate politică internă sau de orice altă stare de excepție, nu poate fi invocată pentru a justifica tortura.

De asemenea, nu poate fi invocat ordinul superiorului ori al unei autorități publice”. Dacă privind o posibilă crimă (prin tortură sau nu) va exista o anchetă, pe noul sau pe vechiul cod penal, rămane… De vä‚zut.
„medicii ne-au spus că avea în organism de 11 ori doza letală de diazepam sau nu știu ce medicamente. Dar i-am întrebat de ce avea toți dinții sparți, o gaură în cap, mâna ruptă și organele genitale distruse dacă a luat singur pastilele. Nu ne-au răspuns.” – iulian resmovici, unchi
„nu avea decât urme de puncții. Posibil că se și droga prin pușcărie pe acolo.

Advertisement

Era ciuruit. Puncțiile pot proveni de la injecții (din spital) sau de la droguri. La gură avea un mic infiltrat, semne de intubație întrucat a fost la terapie intensivă. În rest, conform raportului (n.r. – constatărilor medico-legale oficiale), absolut nicio agresiune. Dacă avea vreun traumtism, dacă era vreo suspiciune de omor, legistul ar fi scris: suspiciune de agresiune.” – sursä‚ medico-legalä‚
„dacă avea vreun traumatism, dacă era vreo suspiciune de omor, legistul ar fi scris: suspiciune de agresiune.” – sursä‚ medico-legalä‚

2 luni mai avea până la eliberarea condiționată Cătălin Resmovici.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *