18°

București

ULTIMA ORA

Pericolul din cana cu apă


De ani de zile, România nu mai bea apă de la robinet. Pentru că umblă şobolanii prin ea, pentru că are un gust ciudat sau din cauza altor legende urbane. Din păcate, s-a dovedit că dacă nu ştim să alegem, uneori dăm banii pe…boală la sticlă.

O veste greu de digerat ne spune că apa îmbuteliată pe care o cumpărăm nu este atât de pură cum am fi fost tentaţi să credem. Ce-i drept, acest pericol ne paşte doar dacă nu ştim să deosebim apa minerală plată de ceea ce se numeşte apă de masă sau apă de izvor.

Din 17 analizate, cinci sunt neconforme

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a demarat, începând cu 3 martie, o acţiune la nivel naţional de prelevare de eşantioane de apă de masă şi de izvor din magazine pentru a verifica modul în care acestea respectă normele în vigoare. Conform legii, NTG, adică Numărul Total de Germeni admis într-un mililitru de apă, este de 100, în condiţiile în care apa analizată are o temperatură de maximum 22 de grade Celsius.  ANPC a prelevat eşantioane din diverse sortimente de apă de masă sau de izvor din ”reţeaua comercială a unor lanţuri de hipermarketuri şi supermarketuri din Bucureşti”. Au fost testate 17 astfel de sortimente de apă, iar, dintre acestea, cinci sunt neconforme, au stabilit analizele de laborator efectuate la SC Manor Laboratory Center SRL Bucureşti. Inspectorii au dat amenzi de 50.000 de lei, au oprit definitiv de la comercializare şi au retras ”din circuitul consumului uman” aceste tipuri de apă.

Rezultatele analizelor

  • Winny - apă plată, NTG 1.000
  • Aro - apă de masă necarbogazoasă, NTG 20.000
  • Calipso – apă de izvor, NTG 14.700
  • Izvorul Zânelor - apă de izvor, NTG 2.820
  • Aqua Queen - apă de izvor, NTG 2.000.

Ce înseamnă “de masă” şi “de izvor”

Apa de izvor este extrasă dintr-o zonă curată, suficient filtrată pentru a o face potabilă. Apa de masă poate proveni de la o fântână acviferă (acumulare în subteran la mică adâncime) în urma forării stratului permeabil, sau adusă la suprafaţă prin altă metodă. Ambele tipuri de apă sunt sensibile la modificările climatice şi la poluarea de suprafaţă. În mod normal, apa este tratată împotriva bacteriilor cu jet de ultraviolete, filtrată şi apoi se mai adaugă anumite substanţe.

„Din punctul de vedere al sănătăţii, noi am făcut o adresă şi am informat Direcţia de Sănătate Publică, instituţie ce va decide cât de periculoase sunt aceste NTG-uri pentru organismul uman.”, Paul Anghel, preşedinte ANPC

Foto: wefitter.com

Ti-a placut?

1057

afisari