18°

București

ULTIMA ORA

Premierul Cioloş, interimar la Sănătate


Numit la finalul anului trecut ministru al sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu a păstorit greu, vreme de cinci luni, acest sistem, iar astăzi (n.r.- luni) şi-a dat demisia. La cârma sistemului sanitar va fi, interimar, premierul Dacian Cioloş.

A preluat portofoliul Sănătăţii în noiembrie  2015, însă  şi-a exercitat funcţia numai cu sabia deasupra capului. Răniţii din incendiul din clubul Colectiv  mureau pe capete, a urmat avalanşa de cazuri de sindrom hemolitic uremic la bebeluşii din Argeş, iar acum a explodat scandalul dezinfectanţilor diluaţi. Prin urmare, Patriciu Achimaş-Cadariu şi-a prezentat, ieri, demisia din funcţia de ministru al sănătăţii. Decizia a fost luată după o discuţie cu premierul Dacian Cioloş, care a avut loc la Palatul Victoria.

Toţi ochii, pe minister

Există surse care susţin că Achimaş ar fi plecat de la Ministerul Sănătăţii, pentru că nu ar fi fost de acord cu modul în care s-a decis în guvern gestionarea crizei dezinfectanţilor din spitale. Premierul Cioloş ceruse, sâmbătă, Ministerului Sănătăţii să demareze o anchetă administrativă în ceea ce priveşte biocidele, toate produsele folosite în prezent la dezinfecţie în fiecare spital din ţară urmând să fie verificate din punct de vedere al concentraţiei şi al eficienţei. Şi preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, vineri, că aşteaptă din partea Ministerului Sănătăţii o analiză "exactă" şi un "plan clar" de măsuri de urgenţă.

50 de spitale, pe lista neagră

Ministerul Sănătăţii a publicat lista celor 50 de spitale în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme la dezinfectanţi, nouă dintre aceste unităţi fiind din Capitală, acolo unde au fost trataţi şi răniţii din incendiul de la Colectiv. Ca urmare a deciziei lui Achimaş de a părăsi Ministerul Sănătăţii, premierul Dacian Cioloş a convenit, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis, să preia conducerea interimară a ministerului “pentru a coordona direct şi a asigura continuitatea măsurilor necesare în sectorul de sănătate", se arată într-un comunicat de presă al guvernului.

SRI susţine că a informat despre infecţii

După ce “Gazeta sporturilor” a relatat că Serviciul  Român de Informaţii (SRI) ştia despre infecţiile existente în spitalele din ţară şi despre problema dezinfectanţilor de calitate îndoielnică, au apărut şi reacţii oficiale. SRI a precizat că a acţionat, în baza  informaţiilor pe care le deţinea, pentru a proteja dreptul la sănătate al cetăţenilor şi i-a informat pe decidenţii legali despre vulnerabilităţile din sistemul public de sănătate şi calitatea necorespunzătoare a unor dezinfectanţi utilizaţi la nivelul unităţilor spitaliceşti din ţară. ”Pe această problemă, SRI i-a informat pe preşedinţii de consilii judeţene, prefecţii, miniştrii, pe primul-ministru, preşedintele României. Toţi aceşti beneficiari legali au primit informări constante, fiecare potrivit atribuţiilor lui, despre disfuncţionalităţile din sistemul public de sănătate din România. În ultimii cinci ani, SRI a trimis circa 100 de informări, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infecţiilor nosocomiale intraspitaliceşti”, a precizat SRI pentru Digi 24. În mod ciudat, fostul preşedinte Traian Băsescu spunea vineri, la emisiunea „24 într-o oră”, de la Digi24, că nu a fost informat de SRI în legătură cu aceste probleme.

Ti-a placut?

599

afisari