18°

București

ULTIMA ORA

Raportul criminalistic în cazul “Colectiv – Clubul Infernului” a ajuns pe masa procurorilor. Şeful INEC: Concluziile expertizei se referă şi la ipoteza premeditării


În sfârşit! La aproape patru luni şi jumătate de la cea mai mare tragedie postdecembristă, raportul INEC în cazul “Colectiv” a ajuns pe masa procurorilor. În mod normal, ancheta privind moartea a 63 de tineri nevinovaţi şi rănirea altor peste o sută ar trebui să intre în linie dreaptă. Şi ar trebui să fie doar o chestiune de timp până la trimiterea dosarului în instanţă. Numai că, după câte ne spune şeful experţilor pe ţară, ar putea să mai apară surprize.

Ziarul “ring” a urmărit îndeaproape mersul anchetei în cazul „Colectiv” şi, mai ales, evoluţia expertizei/expertizelor legate de controversatul incendiu care a dus la cea mai mare tragedie postdecembristă. De trei ori ne-a anunţat şeful experţilor pe ţară că întârzie finalizarea raportului, ultima oară fiind amânat pentru data de ieri. Discuţia de ieri cu directorul Institutului Național de Expertize Criminalistice (INEC) a fost uşor diferită faţă de ultimele dăţi, încadrându-se mai degrabă într-un registru al misterului, al suspansului, în care orice ar fi posibil, înclusiv un verdict-bombă. “Am predat în această dimineaţă (n.r. - joi) raportul şi concluziile noastre către Parchet. Având în vedere concluziile lucrării, eu zic să aşteptaţi, că e mai bine aşa. Sunt informaţii diferite puţin şi e mai bine să aşteptăm”, ne-a declarat directorul adjunct al INEC, Grigoraş Beţiu, pe un ton misterios, menit să le transfere procurorilor responsabilitatea comunicării concluziilor raportului criminalistic în cazul „Colectiv”. Nu a vrut să ne spună de ce şi faţă de ce informaţiile din raport sunt uşor diferite. Ne-a spus doar că, “în momentul acesta, nu e bine să discutăm mai mult”. Şi a adăugat: “Eu nu dau nicio informaţie. E mai bine să avem calea legală. Concluziile sunt ale Parchetului, pentru că Parchetul administrează acest caz şi este normal să fie aşa”.

“Este cea mai complexă lucrare, inclusiv la nivelul INEC”

Am vrut să aflăm câteva generalităţi legate de această lucrare criminalistică fără precedent, iar directorul Institutului Național de Expertize Criminalistice ne-a declarat în exclusivitate: “Ce pot să vă spun este că această lucrare a fost foarte dificilă şi au fost făcute mai multe experimente de către institut pentru a ne convinge că raportul nostru şi concluziile pe care le formulăm în raport sunt susţinute şi sunt cele corecte”. Iar concluzia acestuia este că, “indiscutabil, este cea mai complexă lucrare pe care am executat-o, inclusiv la nivelul institutului”.

Am aflat de ce s-au amânat de trei ori concluziile raportului

Rugat să explice de ce au fost trei amânări ale definitivării raportului şi dacă, eventual, au apărut răsturnări de situaţie spectaculoase, şeful experţilor neagă şi oferă explicaţii. “Spectaculoase?!... Nu. Într-o expertiză, totdeauna trebuie să fii convins că tot ceea ce scrii reprezintă ceea ce constaţi şi atunci, în general - dar acum a fost cazul mai mult decât altă dată -, se fac mai multe determinări şi se repetă anumite analize pentru a fi convinşi că raportul şi concluzia acestuia rezultă în virtutea cunoştinţelor mele şi a experienţei mele din acest moment”, spune directorul INEC. Cât despre “premeditare” şi “mână criminală”, întrebări obsesive în cazul “Colectiv”, şeful experţilor nu a mai fost la fel de categoric ca în ultimele discuţii pe care le-am avut, rămânând totuşi în zona misterului: “Haideţi să aşteptăm concluziile expertizei inclusiv pe acest aspect”.

“În mod cert, ulterior se vor mai face nişte determinări”

Despre amploarea raportului şi a concluziilor acestuia, directorul INEC spune: “Raportul are în jur de 130 de pagini. Concluziile sunt pe două pagini şi jumătate, cu răspunsuri la nouă obiective”. Întrebat dacă se aşteaptă la contestaţii, obiecţii, solicitări de contraexpertize, şeful INEC spune: “În mod cert, ulterior se vor mai face nişte determinări, analize, experimente pe care le vor solicita, probabil, ambele părţi: atât procurorii (n.r. - care, într-un fel, reprezintă victimele), cât şi reprezentanţii acuzaţilor”. Aşadar, afacerea judiciară “Colectiv - Clubul Infernului” se anunţă a fi... de durată.

130 de pagini are raportul INEC, aproape egal cu numărul zilelor care au trecut de la tragedia din Colectiv, iar concluziile sunt nouă, potrivit obiectivelor solicitate de anchetatori.

Ti-a placut?

1958

afisari