18°

București

ULTIMA ORA

SCANDAL cât casa privind implicarea ISU Bucureşti la "CLUBUL INFERNULUI". Raed Arafat: "NU DEMISIONEZ!". CHEIA este... la DNA


Iureş mare, astăzi (n.r.-miercuri), după ce s-a descoperit că ISU Bucureşti ştia de concertele organizate de firma Emagic în clubul Colectiv, dar nu a făcut verificări care ar fi putut preveni tragedia în urma căreia au murit 60 de oameni şi alţi aproape 200 au fost grav răniţi. Premierul Dacian Cioloş a cerut demiterea conducerii ISU Bucureşti. La rândul său, Raed Arafat, luat la întrebări de jurnalişti, la o conferinţă de presă a Ministerului Sănătăţii, a declarat răspicat: ”Nu demisionez!”.
Încă de la primele ore ale dimineţii, redacţiile şi site-urile de ştiri au răsunat de un nou scandal: dovezile privind minciuna că ISU Bucureşti nu ar fi ştiut ceea ce se întâmplă în clubul Colectiv înaintea tragediei. Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a trimis două răspunsuri la adresa din 23 septembrie a firmei Emagic, în care prezenta obligaţiile legale ale societăţii, însă nu s-au găsit dovezi că cineva de la ISU a făcut verificări la Colectiv. El a spus că a trimis la DNA aceste documente/dovezi/probe şi că a suspendat conducerea ISU Bucureşti. În şedinţa de guvern de astăzi (n.r.-miercuri) , premierul Dacian Cioloş a cerut pe un ton imperativ: "Vreau să mă asigur că persoanele care au fost la conducerea ISU vor fi demise şi nu mai au ce căuta în sistem".
”Nu putem găsi argumentul că nu avem oameni”
După verificările făcute la aproape o lună de la incendiul din clubul Colectiv, în urma căruia au murit 60 de oameni care participau la un concert, şefii ISU Bucureşti-Ilfov – inspectorul-şef colonel Mihai Mirel Guţă, prim-adjunctul locotenent-colonel Orlando Schiopu şi locotenent-colonelul Giani Aldoiu - au fost suspendaţi din funcţii, iar premierul Dacian Cioloş a cerut demitere lor imediată, pentru ca întoarcerea lor în sistem să nu mai fie posibilă. "Există pe adresa Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă o adresă pentru un eveniment cu 2.000 de persoane. Au fost trimise două adrese spre firmă, dar nu există nicio dovadă că s-a făcut vreo verificare. Când vine o adresă, trebuie să se ţină cont de ea şi să se verifice locul în care se orgnizează evenimentul. Nu putem găsi argumentul că nu avem oameni, putem să-i luăm din alte locuri", a precizat Raed Arafat.
Arafat: Superiorii mă pot demite, eu nu cred că am greşit
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a declarat astăzi (n.r.-miercuri), în mai multe împrejurări, că nu are de ce să demisioneze pentru că nu consideră că a greşit, iar o astfel de decizie acum ar însemna că fuge de răspundere, precizând că, dacă şefii lui consideră că a greşit, îl pot demite. Raed Arafat a spus că el este în aparatul public, şi nu implicat politic, de aceea, dacă superiorii săi consideră că a greşit, îl pot demite. "Chiar dacă funcţia de secretar de stat este politică, eu fac parte din personalul tehnic. În cazul meu, sunt două situaţii: dacă şefii consideră că am greşit, mă pot demite. Nu consider că am greşit", a spus Raed Arafat. La o conferinţă de presă ulterioară, secretarul de stat a ţinut să precizeze că, în acest context, dacă şi-ar da demisia, ar însemna că fuge de răspundere. "A-mi da demisia, mai ales că nu consider că am greşit, ar însemna că fug de răspundere, or, eu nu fug de răspundere. Aşteptăm finalizarea anchetelor", le-a spus jurnaliştilor care l-au asaltat cu întrebări tranşante. Iar la conferinţa de presă a Ministerului Sănătăţii, a repetat răspicat, cu subiect şi predicat. ”Nu demisionez!”.
Membri ai conducerii ISU, cercetaţi la DNA
Fără doar şi poate, ultimul cuvânt, în acest caz tot mai complicat, îl va avea DNA, acolo unde, de altfel, au şi fost trimise de către Raed Arafat documentele care ar atesta că, la ISU Bucureşti, se ştia despre cazul Colectiv, dar nu s-a intervenit... preventiv. Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a vorbit şi ea, astăzi (n.r.-miercuri), la „24 de minute” (de la Digi 24), despre dosarul ”Colectiv”: ”Avem suspiciuni de abuz în serviciu pentru funcţionari din primărie care, în exercitarea atribuţiilor, nu au respectat dispoziţiile legale, dar şi funcţionari, şi membri ai conducerii ISU care sunt în investigaţii. Nu vă pot spune dacă vor fi noi învinuiţi”. Şi tot cu privire la ”dosarul Infernului”, şefa DNA a mai adăugat: "Nu știu dacă neapărat după cazul Colectiv s-a schimbat ceva în mentalitatea oamenilor sau în percepția oamenilor. (...) În schimb, acest eveniment tragic (...) a dus la o conștientizare mai puternică a gravității fenomenului corupției. Pentru că, până la urmă, corupția care este sistemică și care afectează foarte multe domenii în societatea românească are două consecințe mari. În primul rând, pune în pericol însuși statul de drept și democrația, iar în al doilea rând creează o neîncredere puternică a oamenilor în instituțiile publice". Pe seară, pe agenţiile de ştiri, a apărut şi informaţia potrivit căreia, la DNA sunt audiaţi inspectorii cu funcții de conducere de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bucureşti - Ilfov care au fost suspendaţi din funcţii, iar premierul a cerut demiterea acestora, respectiv Mihai Guță, Orlando Şchiopu şi Marian Aldoiu, acesta din urmă fiind responsabil cu prevenirea incendiilor. Pentru a afla dacă aceştia au fost puşi sub acuzare sau nu, rămâneţi... pe ziarulring.ro.
La Parchetul general, extinderi... de urmărire penală
Procurorii Parchetului General au dispus începerea urmăririi penale faţă de SC Club Colectiv SRL, firma care administra clubul Colectiv, şi Golden Ideas Fireworks Artists SRL, responsabilă cu efectele pirotehnice. Astfel, pe lângă Daniela Niţă, administrator şi acţionar majoritar al firmei Golden Ideas Fireworks Artists, procurorii au extins urmărirea penală pentru ucidere şi vătămare din culpă şi pe numele lui Viorel Zaharia, pirotehnistul din ”Clubul Infernului”, angajat al firmei Golden Ideas Fireworks Artists SRL. ”În continuarea cercetărilor în cauza privind incendiul produs în Clubul ,,Colectiv’’, în perioada 24 – 25 noiembrie 2015 au fost efectuate activităţi de urmărire penală, după cum urmează: s-a dispus schimbarea încadrării juridice în ceea ce-i priveşte pe inculpaţii MINCU COSTIN, ANASTASESCU GEORGE - ALIN şi GANCEA PAUL - CĂTĂLIN din infracţiunea de vătămare corporală din culpă în infracţiunea de ucidere din culpă ca urmare a deceselor intervenite după data de 2 noiembrie 2015; faţă de Niţă Daniela s-a dispus extinderea urmăririi penale pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, privind toate victimele; faţă de Zaharia Viorel s-a dispus extinderea urmăririi penale pentru ucidere din culpă privind victimele decedate după data de 2 noiembrie 2015; s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de s.c. Club Colectiv S.r.L. şi S.C. Golden Ideas Fireworks Artists S.R.L. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă cu victime multiple; au fost aduse la cunoştinţă obiectivele expertizelor tehnico-ştiinţifice criminalistice dispuse în cauză; au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra bunurilor aparţinând inculpaţilor şi societăţilor comerciale mai sus menţionate. Pe măsura derulării cercetărilor vom informa opinia publică”, se arată în comunicatul de astăzi (n.r.-miercuri) al Parchetului general. Cât de departe/cât de sus vor ajunge anchetele de la DNA şi Parchetul general în dosarul ”Clubul Infernului” rămâne... de văzut.
Mai citeşte şi:
ÎNCEPE să se facă DREPTATE! Acţionarii de la "CLUBUL INFERNULUI", puşi sub ACUZARE şi REŢINUŢI! Cine urmează?
INCREDIBIL! LISTA posibililor NOI SUSPECŢI în dosarul "Clubul Infernului". Cât de sus se va ajunge?
SECRETUL FOCULUI din "Clubul Infernului": PUNGA DE GAZ s-a aprins ca în mină, când A FĂCUT MASĂ CRITICĂ! Criminalistul Butoi lansează o SPECTACULOASĂ IPOTEZĂ DE LUCRU
TEORIA CONSPIRAŢIEI dă FIORI în cazul "CLUBUL INFERNULUI": "Dacă ar fi PREMEDITARE, ar fi ACT TERORIST"
 TE CUTREMURI ! Şi oamenii legii plâng, mai ales în dosarul "CLUBUL INFERNULUI": Anchetator: "Te încarci nu cu o durere, ci cu ZECI DE DRAME"
 

Ti-a placut?

1478

afisari