18°

București

ULTIMA ORA

SCRISOARE IMPRESIONANTĂ, din America, a fiului disidentului Ursu: „M-A SURPRINS PUTERNIC. Sper că judecătorii Înaltei Curţi N-AU UITAT...”


A făcut greva foamei de două ori, riscându-şi viaţa pentru ca adevărul despre moartea tatălui său, în fapt un asasinat politic în toată regula, să iasă la iveală. Şi să fie un exemplu pentru istorie. Pentru ca o crimă, sub tortură, în beciurile unui arest demn de Evul Mediu, să nu se mai repete niciodată. Acum, după ce dosarul „Ursu - crimă împotriva umanităţii” a ajuns, în sfârşit, în instanţă,  Andrei Ursu, fiului disidentului ucis de Securitate în 1985, este şocat, „surprins puternic”, cum cu delicateţe spune, şi, din America, trage un nou... semnal de alarmă.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis, miercuri, retrimiterea la Parchetul Militar a rechizitoriului prin care erau încredințați instanței un fost ministru de interne, un fost şef al Departamentului Securităţii Statului, acuzaţi că l-ar fi torturat pe disidentul Gheorghe Ursu.

„Admite, în parte, cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Pârvulescu Marin, Hodiş Vasile, Postelnicu Tudor şi Homoştean George. În baza art. 345 alin. 2 Cod de procedură penală, constată neregularitatea rechizitoriului din data de 29.07.2016, emis în dosarul nr. 32/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţia şi Justiţie, Secţia Parchetelor Militare, sub aspectul modului de descriere a faptelor pentru care s-a dispus trimiterea în judecată a celor patru inculpaţi. Dispune ca procurorul să precizeze detaliat, explicit şi distinct, pentru variantele normative prevăzute de art. 439 alin.1 lit. e, g şi k din Codul penal, faptele ce se circumscriu în concret fiecăreia dintre variante, cu indicarea actelor materiale ce corespund elementului material al laturii obiective, vătămarea produsă şi legătura de cauzalitate”, se arată în decizia dată miercuri de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Procurorii au la dispoziţie cinci zile pentru a remedia rechizitoriul sau să ceară restituirea dosarului pentru continuarea cercetărilor, decizia instanţei supreme nefiind definitivă. Într-o impresionată scrisoare trimisă pentru ziarulring.ro, Andrei Ursu explică, încă o dată, pe puncte şi în detaliu, toate suferinţele prin care a trecut tatăl său, arătând că procurorii au cuprins aceste lucruri destul de bine în rechizitoriu. El este convins că procurorii militari vor adăuga şi ceea ce le-a cerut Înalta Curte şi îşi exprimă speranţa că judecătorii supremi nu au uitat aşa uşor „abjecţia morală şi mizeria dictaturii comuniste”.

„Tatăl meu a fost adus la starea morbidă, nu mai putea să meargă, vărsa sânge, urla de durere”

Cazul „Ursu”, un caz exemplar pentru disidenţa anticomunistă a anilor `80 ai veacului trecut a fost îndeaproape urmărit de autorul acestor rânduri şi de ziarulring.ro. Ne-a surprins şi pe noi, cum a surprins pe toată lumea, faptul că instanţa supremă a hotărât să întoarcă dosarul în care, după îndelungi eforturi, au fost trimişi în judecată capi importanţi ai Miliţiei şi Securităţii. I-am scris lui Andrei Ursu, întrebându-l ce crede despre această decizie. Iar fiul disidentului Ursu ne-a răspuns din America, acolo unde trăieşte de peste 25 de ani, printr-o scrisoare impresionată. „M-a surprins puternic această hotărâre. Nu cred că au greşit nimic semnificativ procurorii. Rechizitoriul, din punctul meu de vedere, dar şi al avocaţilor, este solid  argumentat. Poate fi văzut de oricine pe site-ul fundaţiei ( http://gh-ursu.ong.ro/20160729-rechizitoriu-anonimizat.pdf) Faptele pentru care s-a dispus trimiterea în judecată a celor patru inculpaţi sunt descrise pe zeci de pagini, argumentate cu probe - documente şi zeci de declaraţii ale martorilor. S-au stabilit toate legăturile de cauzalitate dintre acţiunile de tortură sistematică, în tipul detenţiei (deci când tatăl meu se afla sub paza făptuitorilor). Rechizitoriul demostrează foarte solid, detaliat, explicit şi distinct latura materială, adică faptele în sine, consecinţele lor asupra tatălui meu, care a fost adus la starea morbidă, când nu mai putea să meargă, vărsa sânge, urla de durere, ca urmare a torturilor, şi legăturile de cauzalitate între actele torţionarilor şi starea respectivă, care a dus la moarte (n.r. - la uciderea prin tortură a disidentului anticomunist Gheorghe Ursu)”, arată, în exclusivitate pentru ziarulring.ro, Andrei Ursu, de parcă ar retrăi – a câta oară? – cumplita dramă a tatălui său.

„Ministrul de interne şi şeful Securităţii au ascuns crima faţă de guvernul american”

Faptul că rechizitoriul a atins corect şi precis complicităţile la nivel înalt şi rolul jucat de capii Internelor şi Securităţii în scoperirea arestării abuzive şi a torturii, dar şi în ascunderea crimei faţă de de guvernul american şi de occident în general este, de asemenea, explicat de Adrei Ursu cu... lux de amănunte: „Rechizitoriul, de asemenea, descrie foarte precis rolul ministrului de interne şi al şefului Securitatii în acoperirea arestării abuzive (sub un pretext de drept comun), a torturilor la care a fost supus de ofiţerii de securitate, la ordine superioare; şi, apoi, în acoperirea faţă de guvernul american a crimei, faţă de ambasada americană, faţă de Occident în general, dar şi faţă de presă, deci au fost complici la faptele torţionarilor”, mai explică Andrei Ursu.

„Rechizitoriul descrie în detaliu criminalitatea sistemului totalitar comunist”

Nu în ultimul rând, Andrei Ursu ţine să amintească despre menționarea, cu lux de amănunte, în rechizitoriu, a premisei uciderii tatălui său, respectiv criminalitatea de sistem, criminalitatea sistemului totalitar, de-a lungul întregii perioadei roşii sub care s-a aflat România. „Mai mult, rechizitoriul descrie în detaliu situaţia premisă, adică criminalitatea sistemului totalitar comunist, din `45 până în `89, conturând foarte clar, pe zeci de pagini, explicând că faptele inculpaţilor s-au făcut în cadrul unui sistem de represiune discreţionar, generalizat, îndreptat sistematic împotriva  grupurilor de opozanţi, ba, mai mult, împotriva scriitorilor şi oricăror altor grupuri care erau suspectate ca ar putea avea «concepţii duşmănoase», şi că ar putea să «uneltească împotriva orânduirii socialiste». Asta a fost şi acuzaţia (art. 166 - propagandă împotriva orânduirii socialiste) - sub care inculpaţii l-au anchetat şi pe tatăl meu”.

„Nu cred că se justifică această solicitare de materiale suplimentare”

Fiul disidentului nu crede că se justifică solicitările suplimentare ale instanţei de judecată. „Nu cred deci că se justifică această solicitare de materiale suplimentare care să descrie faptele inculpaţilor sau să le circumscrie şi mai exact infracţiunilor împotriva umanităţii, deoarece sunt deja descrise foarte detaliat atât sub latura obiectivă, cât şi sub cea subiectivă, şi înscrise foarte concret şi direct în cadrul premiselor - adică a regimului dictatorial de represiune sistematică şi generalizată a tuturor disidenţilor”.

Despre încrederea în procurori, despre CEDO, despre Memorialul durerii. Şi despre... speranţă

Este convins că procurorii militari vor îmbogăţi cu probe şi detalii rechizitoriul crimelor comunismului. „Înţeleg însă că Secţia Parchetelor Militare va adauga totuşi o descriere şi mai detaliată a faptelor, cu circumscrierea lor în «variantele normative» ale articolelor de lege respective (art. 439 alin. 1 lit. e, g şi k). Procurorii vor reitera şi mai explicit şi distinct atât actele materiale şi vătămările produse, cât şi legăturile de cauzalitate. Mai mult, vor îmbogăţi materialul care să stabilească şi mai clar situaţia premisă, adică represiunea, teroarea şi criminalitatea sistemului comunist, aşa cum au fost descrise oricum în zeci de cărţi de după `89, în alte decizii ale ICCJ (Vişinescu, Ficior) şi CEDO, în raportul  Comisiei Prezidenţiale (Tismăneanu), în dosarele şi lucrările IICCMER-ului şi CNSAS-ului, în Memorialul Durerii şi în atâtea şi atâtea articole de presă, filme documentare şi lucrări de cercetare ştiinţifică şi istorică prin care ne-am asumat istoria acelor decenii. Îmi vine greu să cred că cei care au îndurat abjecţia morală şi mizeria dictaturii lui Ceauşescu au uitat-o; sau că cei mai tineri chiar pun acea istorie sub semnul întrebării. Sper că judecătorii celei mai înalte Curti de justiţie a ţării le cunoşteau deja. Sper ca materialui adițional pe care-l va furniza Secția Parchetelor Militare le va elimina orice dubiu legat de moartea tatălui meu”.

Parchetul General confirmă speranţele lui Andrei Ursu. Procurorul-şef Ramona Bulcu, şefă a Biroului de presă şi purtător de cuvânt al Parchetului General, ne-a declarat: „Colegii de la Secţia Parchetelor Militare vor lucra să detalieze rechizitoriul: să precizeze explicit ceea ce a cerut judecătorul, considerând că se circumscrie în concret fiecăruia din variantele prevăzute în actul normatic enunţat” (n.r. - de Înalta Curte).

Aşadar, Andrei Ursu, luptătorul pentru dreptate şi adevăr până la capăt, este convins că procurorii militari vor adăuga şi ceea ce le-a curut Înalta Curte şi îşi exprimă speranţa că judecătorii supremi nu au uitat aşa uşor „abjecţia morală şi mizeria dictaturii comuniste”. Să fim şi noi încrezători alături de el. Pentru că, altfel, societăţii civile ce-i rămâne să mai creadă? Decât că Securitatea fostului regim este încă vie, prin urmaşii ei, şi, în continuare, trage... sforile?!... Ar fi grav. Extrem de grav. Şi ar mai rămâne decât... să tragem clopotele. Pentru ce, pentru cine?!...

UPDATE:

Parchetul General confirmă speranţele lui Andrei Ursu. Procurorul-şef Ramona Bulcu, şefă a Biroului de presă şi purtător de cuvânt al Parchetului General, ne-a declarat: „Colegii de la Secţia Parchetelor Militare vor lucra să detalieze rechizitoriul: să precizeze explicit ceea ce a cerut judecătorul, considerând că se circumscrie în concret fiecăruia din variantele prevăzute în actul normatic enunţat” (n.r. - de Înalta Curte).

Mai citeşte şi:
IZBÂNDĂ! ANDREI URSU a ieşit victorios din greva foamei: A ÎNFRÂNT... SISTEMUL

DECLARAŢII DURE! Generalul Voinea: Ancheta în cazul "Ursu" trebuie SĂ AJUNGĂ LA CAPII SECURITĂŢII. Vezi ce nemulţumiri are FIUL DISIDENTULUI UCIS ÎN URMĂ CU 30 DE ANI

Document excepţional! Vezi mărturii şocante despre cum a fost torturat disidentul Gheorghe Ursu

Fiul disidentului ucis în 85 la Rahova: ”Cazul URSU a contribuit la CĂDEREA COMUNISMULUI”

Ti-a placut?

1298

afisari