18°

București

ULTIMA ORA

Sergiu Nicolaescu POATE FI ÎNMORMÂNTAT. Purtătorul de cuvânt al BOR explică procedura


Biserica Ortodoxă Română ar putea să îşi reconsidere poziţia faţă de Sergiu Nicolaescu. Purtătorul de cuvânt al BOR, Constantin Stoica, ne-a spus cum ar fi posibil ca marele regizor să beneficieze de o înmormântare creştină şi a lansat un apel către Primăria Capitalei.


Prezenţa unui preot, zilele trecute, la Buftea, la dezvelirea unei troiţe închinate marilor actori români a generat rapid un adevărat scandal. Motivul a fost că la baza troiţei era trecut şi numele regizorului Sergiu Nicolaescu care, potrivit canoanelor creştine, nu are dreptul să beneficieze de o slujbă religioasă din cauza faptului că a fost incinerat şi nu înmormântat. Părintele Constantin Stoica ne-a oferit detalii: “Preotul a fost identificat şi va fi sancţionat disciplinar. El aparţine Episcopiei Târgoviştei şi nu avea voie să oficieze o slujbă la Buftea, care ţine de Episcopia Bucureştilor. A fost indus în eroare, probabil, de familia Nicolaescu sub pretextul că trebuie sfinţită o troiţă în memoria actorilor care au trecut la Domnul. Probabil că au folosit aceeaşi dezinformare ca în adresa care a fost trimisă de familie şi către Episcopia Bucureştilor. “
„Dacă testamentul este real, se poate oficia o slujbă religioasă”
Purtătorul de cuvânt ne-a explicat şi cum ar fi posibil ca marele regizor să beneficieze de serviciile creştineşti chiar şi în condiţiile în care trupul său a fost incinerat: “Dacă acel testament este real şi se constată o inducere în eroare a Bisericii, atunci se poate acorda o dispensă, iar urna cu cenuşa domnului Nicolaescu se poate introduce într-un mormânt şi să se oficieze o slujbă religioasă. Dar această slujbă nu este posibilă decât în urma unei cereri din partea familiei domnului Nicolaescu către Biserică”.
Apel către Primăria Capitalei
Constantin Stoica a arătat disponibilitatea Bisericii de a ameliora această problemă, însă ne-a explicat că trebuie să se implice şi administraţia publică a Capitalei. „Eu pun o întrebare. Dacă testamentul este autentic , Primăria Capitalei nu poate acorda un loc de veci la Cimitirul Bellu pentru ca acesta să devină un loc de pelerinaj pentru admiratorii domnului Nicolaescu? “, a adăugat Stoica.
“Eu o să plec, dar nu o să mor niciodată!” SERGIU NICOLAESCU

Ti-a placut?

6775

afisari