18°

București

ULTIMA ORA

Sunt ofiţeri ”acoperiţi” în Parlament şi în Justiţie? SRI neagă, AMJ...acuză


INFIRMARE. Scandal pe ”acoperiţii” din parlament şi justiţie! După recentele acuzele aduse serviciilor secrete care şi-ar fi infiltrat ofiţeri acoperiţi în parlament sau în justiţie, au urmat şi reacţiile... oficiale.
Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, a declarat, vineri, că dezminte categoric existenţa unor angajaţi ai serviciului care ar avea calitatea de parlamentar, precizând că instituţia a fost acuzată de persoane implicate în dosare penale la care SRI a avut, legal, o contribuţie. El a adăugat că inclusiv intervenţia şefului statului (n.r. - la B1 TV) pe această temă a fost clară şi nu lasă loc la interpretări. Cum rămâne totuşi cu ”acoperiţii” din justiţie?
AMJ vs SRI
“Nu există nicio incompatibilitate legată de activitatea serviciilor în raport cu membri ai parlamentului sau cu puterea judecătorească”, a fost declaraţia recentă a directorului SRI, pe care Asociaţia pentru Monitorizarea Justiţiei, citată de luju.ro, a interpretat-o astfel: “Considerăm că declaraţia domnului Maior din Parlamentul României nu face decât să confirme că SRI are colaboratori sau ofiţeri activi din rândul magistraţilor”. Asociatia pentru Monitorizarea Justitiei (AMJ), ONG compus din avocati si specialisti in drept, considera ca directorul SRI, George Maior, a recunoscut, printr-o declaraţie confuză/lipsită de claritate faptul ca Serviciul Roman de Informatii are colaboratori din randul magistratilor. Dupa intalnirea pe care a avut-o cu Comisa de control a SRI din Parlament, în 12 februarie 2013, George Maior a precizat ca a discutat cu membrii Comisiei aspecte interesante, inclusiv cele privind presupuse relatii ale unor magistrati cu serviciile secrete. Cu aceasta ocazie, Maior a afirmat ca nu exista nicio incompatibilitate legata de activitatea serviciilor secrete in raport cu puterea judecatoreasca: “Nu exista nicio incompatibilitate legata de activitatea serviciilor in raport cu membri ai parlamentului sau cu puterea judecatoreasca. Este o declaratie ferma”.
”Domnul Maior cunoaste si ascunde numele unor persoane aflate in stare de incompatibilitate care nu ar mai trebui sa fie magistrati”
In opinia AMJ, George Maior, prin raspunsul sau lipsit de transparenta, nu a negat existenta unor raporturi intre servicii si magistrati, ceea ce inseamna ca declaratia sa nu face decat sa confirme faptul ca SRI are colaboratori in randul judecatorilor sau procurorilor: “Consideram ca declaratia domnului Maior din Parlamentul Romaniei nu face decat sa confirme ca Serviciul Roman de Informatii are colaboratori sau ofiteri activi din randul magistratilor. Domnul Maior nu a negat existenta unor astfel de raporturi, nici nu a raspuns in mod transparent intrebarilor care i-au fost puse de catre parlamentari si ziaristi. A ales insa sa afirme inexistenta unor situatii de incompatibilitate. Ceea ce echivaleaza cu o recunoastere (...) Realitatea este ca legea 303/2004 contine o prevedere prin care se interzice in mod expres o astfel de apartenenta, sub sanctiunea pierderii calitatii de magistrat: Art. 7 – (1) Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor nu pot fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii; ( 2) Persoanele prevazute la alin. (1) completeaza, anual, o declaratie autentica, pe propria raspundere potrivit legii penale, din care sa rezulte ca nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii; (3) Consiliul Suprem de Aparare a Tarii verifica, din oficiu sau la sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii ori a ministrului justitiei, realitatea declaratiilor prevazute la alin.(2); (4) Incalcarea dispozitiilor alin. (1) conduce la eliberarea din functia detinuta, inclusiv cea de judecator sau procuror. Si atunci, ramane o singura intrebare: Care sunt magistratii care se afla in aceasta situatie, considerata de catre domnul Maior ca nefiind de incompatibilitate? Deoarece, dincolo de opinia domnului Maior, ferma sau nu, subliniem ca o asemenea incompatibilitate exista, iar aceasta atrage pierderea functiei de magistrat. Ceea ce inseamna ca domnul Maior cunoaste si ascunde numele unor persoane aflate in stare de incompatibilitate care nu ar mai trebui sa fie magistrati”, arată luju.ro, citând surse din AMJ. Cu astfel de suspiciuni ”în serie” şi ”în oglindă”, Justiţia va avea mereu probleme de credibilitate. Dar, vorba ceea: CINE-I JUDECĂ PE JUDECĂTORI?!...
"Dezmint în mod categoric existenţa unor angajaţi ai serviciului care ar avea calitate de parlamentar sau orice alte calităţi care nu sunt compatibile cu statutul de angajat al serviciului. Avem legi militare foarte clare în acest sens" Sorin Sava ,purtător de cuvânt SRI
”Ce vă pot garanta este că înainte de validarea parlamentarilor, înainte de prezentarea Guvernului, imediat ce am aflat lista Guvernului, au fost chemaţi şefii ambelor servicii care ţin direct de CSAT, SIE şi SRI, şi întrebaţi şi puşi să verifice imediat dacă există vreo incompatibilitate, asta însemnând ofiţer acoperit printre miniştri sau parlamentari. Iar răspunsul ambelor servicii a fost "Nu". Deci nu există incompatibilităţi, aşa că pot să-şi spună ei ce şi-or spune. Eu am făcut această verificare pentru că aş fi avertizat şi Camera şi Senatul şi Guvernul, pe premier, dacă ar fi existat astfel de incompatibilităţi”, Traian Băsescu, la B1 TV.
”Nu exista nicio incompatibilitate legata de activitatea serviciilor in raport cu membri ai parlamentului sau cu puterea judecatoreasca. Este o declaratie ferma”, Cristian Maior, director SRI
“Considerăm că declaraţia domnului Maior din Parlamentul României nu face decât să confirme că SRI are colaboratori sau ofiţeri activi din rândul magistraţilor”, Asociaţia pentru Monitorizarea Justiţiei (AMJ)

”ROBERT TURCESCU:Deci spuneţi că în Parlament astăzi nu avem ofiţeri acoperiţi...
TRAIAN BĂSESCU: Da. Nu pot fi ofiţeri acoperiţi, că n-au voie...
ROBERT TURCESCU: Activi, mă rog...
TRAIAN BĂSESCU: Activi, da...
ROBERT TURCESCU: În Guvern pot fi?
TRAIAN BĂSESCU: Nu.
ROBERT TURCESCU: Nici în Guvern n-avem ofiţeri.
TRAIAN BĂSESCU: In magistratură nu pot fi judecători sau procurori.
ROBERT TURCESCU: Bun. Nu sunt ofiţeri acoperiţi în aceste structuri.
TRAIAN BĂSESCU: Nu, nu. (...)", dialog Turcescu-Băsescu, la B1 TV

Ti-a placut?

4513

afisari