18°

București

ULTIMA ORA

Tatăl Getei NU avea atestat să organizeze expediţii


Ovidiu Popescu, tatăl alpinistei Geta Dor Popescu, fata în vârstă  de 12 ani decedată sâmbătă în avalanșa din Munții Retezat, nu avea atestat să organizeze expediţia în care au pierit fiica sa şi un alt copil, Erik Gulacsi, tot alpinist de performanţă.

Potrivit Societăţii Ghizilor şi Liderilor Montani, Ovidiu Popescu nu avea  calificarea necesară să organizeze astfel de expediţii precum cea în care şi-au pierdut viaţa cei doi copii şi la care  participarea costa 390 de lei/persoană şi nici nu figurează în baza de date cu ghizii montani calificaţi, administrată de Ministerul Turismului.

Se autointitula antrenorul fiicelor sale

Mai mult, în ziua expediţiei, Ovidiu Popescu a fost avertizat că există risc mare de avalanşă, ceea ce înseamnă că un echipament corespunzător şi o pregătire bună, dublate de experienţă şi prudenţă, ar fi putut duce la luarea unor decizii care, probabil, ar fi însemnat evitarea acestei tragedii. Ovidiu Popescu este criticat pentru faptul că a ales o scurtătură pe un traseu de vară, mult mai expus la avalanșă.  În plus, Ovidiu Popescu nu avea nici calificare de antrenor, deşi se autointitula antrenorul fiicelor sale.

Ilegal în Parcul Naţional Aconcagua?

Dintr-o postare de pe  blogul mirceaordean.blogspot.ro reiese că Ovidiu Popescu era foarte sever cu fiicele sale şi, indiferent de sacrificiu, ţinta lui era doar performanţa.  Pe acelaşi blog,  autorul  spune că îşi aminteşte ce a scris cândva  Claudia Szabo, fotoreporter la „Realitatea”, colegă de expediţie cu Marius şi Cătălina Albu, referitor la o expediţie în care Ovidiu era împreună cu fiica sa cea mare, Crina Coco Popescu: „Ovidiu Popescu, membru fondator al clubului montan «Altitudine», mi-a atras atenţia. Vedeţi voi, Ovidiu avea cu el pe fata lui de 14 ani, deşi acest lucru era ilegal, pentru că minorii nu sunt acceptaţi în rezervație. Cum a reuşit performanţa? A folosit paşaportul unei românce pentru a doua oară, astfel încât românca respectivă avea două permise emise pe numele ei. Au intrat (el şi cu fata lui) în rezervatie, dar nu s-au oprit la Confluencia, pentru că nu voiau să treacă prin controlul medical care ar fi văzut, probabil, că fata e minoră. Au dormit noaptea pe valea Horcones, sub o piatră (aveau saci, nu ştiu dacă aveau şi cort), numai că în drum spre Plaza de Mulas au greşit cărarea astfel încât au trebuit să treacă râul de câteva ori. Fata era la ciclu şi a trecut prin apă rece de gheţar de multe ori, astfel încât a răcit. Rău de tot. Au ajuns la Mulas şi aia mică de-abia se mai putea mişca şi îi spunea Cătălinei că «mă doare şi când stau în picioare». Nici antibiotice nu putea să ia (era la 4.300 m). Nici la doctor nu se putea duce, nici cu elicopterul nu putea fi evacuată. Într-o noapte, băieţii din Arad care aveau cortul lângă cortul pe care îl împărţea cu tatăl ei, Ovidiu, l-au auzit pe Ovidiu cum o înjura pe fată şi îi spunea că trebuie să facă un efort mental să se vindece cu mintea. După care alte înjurături. N-au mai stat mult în tabără pentru că fata se simţea din ce în ce mai rău, aşa că au luat-o din nou pe jos spre ieşirea din rezervaţie. Fata s-a dus la Santiago la doctor şi şi-a revenit”.

 La 7.000 m fără asigurare medicală?

 Autorul blogului mai spune că a aflat, de la apropiaţi  ai cercului de prieteni/cunoştinţe al lui Ovidiu Popescu, faptul că acesta  „a intrat fraudulos în Parcul Naţional Aconcagua în prima tentativă de ascensiune pe Aconcagua (ianuarie 2008), soldată cu o gravă îmbolnăvire a Crinei şi nevoia imperioasă de a o trimite la tratament – prin intervenţii la colega noastră de la Universitatea din Santiago, Loredana Smaranda (oare Ovidiu îşi mai aminteşte măcar numele ei, căci sunt sigură ca a omis de mult să-i… mulţumească!!!). Pe atunci, plecaseră din ţară şi n-aveau nici măcar asigurare medicală – e înfiorător să VREI să duci un copil la aproape 7.000 de metri şi să nu-ţi iei minimum de precauţii medicale!”.

 

Ti-a placut?

24094

afisari