18°

București

ULTIMA ORA

Uber, scos în afara legii? Transportatorii îi cer premierului un OUG


Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) îi cere şefului Executivului ca platformele care funcţionează în ţara noastră fără acreditare, autorizări, licențe să fie scoase în afara legii. În scrisoarea deschisă adresată premierului Sorin Grindeanu este menţionat şi Uber.

„Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR)  vă atrage atenția asupra pericolului pe care-l reprezintă activitățile de transport situate în afara legii în România. Intrarea pe piață a unor firme care fac transport neautorizat înseamnă aruncarea în haos a pieței de Transporturi, falimentul firmelor de transport rutier, dar mai ales lipsa colectării, pe viitor, a taxelor și impozitelor la bugetul statului - atât de la actualii transportatori, care vor intra în faliment din cauza concurenței neloiale, cât și din partea celor care sfidează legislația și care vor declara foarte curând că așa cum nu fac transport de persoane, nu au nici încasări de bani, deci n-au pentru ce să plătească taxe și impozite. Din acest motiv, vă cerem să analizați foarte bine situația creată de firmele care se sustrag de la prevederile legislației în vigoare, ascunzându-se în spatele unor platforme on-line și invocând evoluția tehnologiei pentru a se apăra de acuzațiile de sustragere de la legile în vigoare”, scrie în scrisoarea deschisă adresată şefului Executivului.

Reprezentanţii COTAR îi cer lui Grindeanu să analizeze „pretențiile” companiei   Uber privind modificarea legistaţiei în ţările în care activează.    „Uber ne aduce în atenție chiar o recomandare a Comisiei Europene - în niciun caz o directivă - care le spune țărilor afectate de activitatea în afara legii a firmei Uber că ar putea să reevalueze posibilitățile de a accepta și acest tip de prestări servicii, dacă vor găsi o bază legală în acest sens”, precizează COTAR.

Organizaţia îi cere premierului adoptarea unei ordonanţe de urgenţă: „Astfel de activități ascunse în spatele tehnologiei au acaparat deja, prin platforme on-line, nu doar activitățile de taximetrie sau de transporturi, în general, ci și serviciile de turism, consultanță etc., precum și activitățile de comerț, astfel încât să nu se mai plătească taxe și impozite la bugetele țărilor afectate, printre care se numără și România. Așteptăm soluționarea acestei situații printr-o ordonanță de urgență care să scoată în afara legii activitatea tuturor platformelor care funcționează în România ilegal, fără a avea acreditare, autorizări, licențe etc. Ordonanța de urgență privind scoaterea în ilegalitate a activităților de transport care nu respectă legea deja este promovată de Ministerul Transporturilor și așteaptă avizul de la MAI, MDRAP și semnătura domniei voastre”.

În cadrul respectivei scrisori deschise, COTAR vorbeşte şi depspre decizia Curții de Apel de la Cluj din acest an, instanţa hotârând că serviciile Uber să nu fie interzise, aşa cum ceruse o asociaţie de taximetrişti. „Vă rugăm să analizați în ce fel face firma Uber ridesharing - activitate care nu presupune plată și care stă la baza motivării instanței Curții de Apel de la Cluj pentru ridicarea suspendării activității UBER -, dar, în același timp, Uber declară că plătește taxe și impozite pe banii încasați în urma curselor efectuate. Vă rugăm să analizați decizia Curții de Apel de la Cluj, în favoarea Uber, care motivează prin faptul că Uber gestionează o platformă tehnologică, activitate care nu poate să echivaleze «cu activități de transport public», însă, în același timp, chiar Uber s-a apărat în fața acuzațiilor aduse de COTAR, declarând oficial că la bugetul statului român ajung anual taxe și impozite pentru plățile încasate de șoferi în urma efectuării curselor - adică în urma activității de transport public. ANAF ar trebui să verifice felul în care se fac sau nu se fac aceste plăți, precum și legalitatea facturilor pe care Uber le emite, pentru activitatea declarată de ridesharing”, scrie COTAR, care acuză că toate activitățile de tip ridesharing din România  sunt „doar ilegalități comise cu ajutorul evoluției tehnologiei”.

 

 

Ti-a placut?

400

afisari