18°

București

ULTIMA ORA

Veste bună pentru româncele care au făcut MASTECTOMIE! Acum pot beneficia de IMPLANTURI GRATUITE


Când cea mai groaznică veste din lume se abate asupra ta – cancer la sân –, întreg Universul pare că s-a prăbuşit. Există însă şi două veşti bune: intervenţia chirurgicală şi tratamentul oncologic asociat îţi pot salva viaţa, iar reconstrucţia mamară postmastectomie îţi va reda încrederea şi te poate ajuta să te simţi din nou femeie. Dr. Carmen Giuglea, medic-şef al Secţiei de Chirurgie Plastică a Spitalului Clinic de Urgenţă "Sf. Ioan" din Bucureşti, îţi spune ce trebuie să faci pentru a putea beneficia de reconstrucţie într-un spital de stat precum cel în care lucrează.


Din fericire, cancerul de sân are o rată foarte mare de vindecare dacă boala este depistată în fază incipientă şi se intervine rapid. Însă, pentru a putea trece cu bine peste această grea încercare, care loveşte nu doar fizic, ci şi psihic, aveţi nevoie de sprijinul familiei, de consiliere psihologică şi de medici buni.
CNAS decontează protezele
"Cred că este insuficient cunoscut faptul că femeile care au avut cancer mamar şi au suferit o mastectomie pot beneficia gratuit de reconstrucţie mamară şi de implanturi. Începând din acest an, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a iniţiat un program prin care sunt decontate şi implanturile siliconice folosite în reconstrucţia mamară. Este adevărat că nu în toate spitalele, ci doar în cele care sunt introduse în acest program, respectiv şase unităţi medicale din Bucureşti şi mai multe din ţară. Reconstrucţia cu implant este una dintre modalităţile mai facile de reconstrucţie mamară şi este mai uşor suportată de paciente, de aceea este atât de agreată în toată lumea. Faptul că, în sfârşit, se poate face şi la noi în ţară gratuit, pentru pacientele asigurate, este un mare câştig. Pacientele pot beneficia de această intervenţie dacă au recomandarea oncologului şi bilet de trimitere de la medicul de familie", ne-a declarat dr. Carmen Giuglea.
Au fost realizate deja câteva operaţii
"În ciuda faptului că a început de câteva luni, programul de reconstrucţie mamară nu este suficient cunoscut. Deşi am şansa să lucrez într-un spital care adună sub acelaşi acoperiş o secţie de chirurgie generală, un departament de oncologie medicală şi o secţie de chirurgie plastică, adresabilitatea pacientelor pentru reconstrucţia mamară este încă scăzută. La noi în clinică au fost realizate deja câteva reconstrucţii mamare gratuite pentru paciente cu mastectomie, dar este clar că, din lipsă de informare sau de teamă, numărul doritoarelor este mic. Vrem să le transmitem potenţialelor paciente să vină să se informeze direct, să aibă o discuţie cu chirurgul plastician şi după aceea să se hotărască dacă merită să încerce. În ţările civilizate, către care ne uităm cu jind, reconstrucţia a devenit o etapă cvasiobligatorie în tratamentul cancerului de sân. Este momentul ca şi noi să începem să gândim aşa, iar Secţia de Chirurgie Plastică din cadrul Spitalului «Sfântul Ioan» doreşte să încerce să vă convingă. Conlucrarea dintre cele trei departamente mai sus amintite din spitalul nostru va face posibil, cât de curând, tratamentul modern al cancerului mamar, în care, concomitent cu excizia tumorii, se poate începe reconstrucţia mamară primară, toate completate, firesc, de tratamentul oncologic absolut necesar", explică dr. Giuglea.
"Sper că, în viitorul apropiat, aceste intervenţii de reconstrucţie mamară să devină o rutină şi la noi în ţară. Toate pacientele cu mastectomie trebuie să ştie că pot beneficia deja de această oportunitate. Este necesar doar să fie informate şi să-şi dorească.", DR. CARMEN GIUGLEA, Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Ioan" din Bucureşti
8.000 de cazuri noi de cancer la sân se înregistrează, anual, în România.

Ti-a placut?

3100

afisari