18°

București

ULTIMA ORA

Viaţa unui copil bolnav de cancer, salvată printr-o procedură unică


Un băiat de 12 ani, din Făgăraş, va fi operat, mâine (n.r.-vineri), la Spitalul Budimex, printr-o procedură ce constituie o premieră medicală. Mihai Laszlo A. suferă de cancer, iar după extirparea tumorii, localizată în zona bazinului, i se va face o endoprotezare şi viaţa lui va reveni la normal.
În cazul lui Mihai Laszlo A., localizarea tumorii face ca aceasta să fie foarte dificil de abordat chirurgical. “Orice tehnică operatorie pe care am găsit-o, până acum, în literatura de specialitate este foarte dificilă. Aşa că echipa mea medicală va recurge la un concept propriu de operare, ce constituie o premieră: vom păstra o porţiune din os, pentru ca băiatul să poată sta în picioare şi să meargă absolut normal, şi vom elimina doar partea din os pe care s-a extins tumoarea. Se va recurge la endoprotezare pentru porţiunea de 65% din os ce va fi extirpată chirurgical”, ne-a explicat prof. dr. Gheorghe Burnei, şeful Clinicii de Ortopedie a Spitalului Budimex şi coordonatorul echipei chirurgicale care îl va opera pe micuţul Mihai.


Proteza, expandată pe măsură ce copilul creşte
“Băiatul a venit la noi acum patru luni şi, în urma investigaţiilor, a fost diagnosticat prin biopsie. După aceea a primit tratament oncologic cu citostatice. Partea bună este că nu prezintă metastaze. Hemiproteza ce îi va fi implantată are şi posibilitatea de a fi expandată pe măsură ce băiatul va creşte. În elaborarea acestei proceduri medicale am beneficiat şi de ajutorul Laboratorului de Sintetizare Selectivă cu Laser din cadrul Institutului de Mecatronică”, spune prof. dr. Burnei.
Cum se pun la cale premierele
Peste 50 de premiere naţionale şi cinci mondiale au fost realizate, până în prezent, de echipa condusă de prof. dr. Gheorghe Burnei. Acesta ne-a explicat cum se lucrează la elaborarea acestor proceduri unice: “Analizez cazul, îl revăd, studiez litearatura de specialitate, metodele de diagnostic şi principiile terapeutice. Dacă voi constata, din experienţa personală, că ceva nu se adaptează la caz, voi încerca să îmbunătăţesc procedura. Gândesc metode, tehnici sau procedee care să aducă beneficii pacientului. Pacienţii ştiu când recurgem la procedee nestandardizate şi întotdeauna avem acceptul lor. Uneori analizăm cazurile în studii de cercetare aplicativă sau experimentală. De asemenea, discut cu medicii colaboratori asupra metodei de tratament şi a tehnicilor operatorii la care vom recurge. Trei ani a fost perioada cea mai lungă în care am căutat o soluţie pentru rezolvarea unui caz”, ne-a mărturisit prof. dr. Burnei.
“Avem module de cercetare în cadrul cărora, lunar, ne întâlnim cu matematicieni şi specialişti străini şi analizăm unele cazuri. De exemplu, pe 7 februarie, va sosi la noi un specialist japonez.”, PROF. DR. GHEORGHE BURNEI

Ti-a placut?

5636

afisari