18°

București

ULTIMA ORA

Ionuţ Gologan, optimist după vizita emisarului preşedintelui şi premierului României: “Nu contează cât mai stau în puşcărie, măcar să scap de pedeapsa cu moartea”


Răsturnările de situaţie în cazul românului condamnat la moarte în Malaysia se succed rapid, de la o săptămână la alta. Astăzi (n.r.-duminică), la scurt timp după ce a fost vizitat în închisoare de un emisar al preşedintelui Iohannis şi al premierului Cioloş, Ionuţ Gologan şi-a sunat tatăl, iar “ring” a aflat, în exclusivitate, primele gânduri din “celula morţii”.

Dacă, la începutul acestei luni, guvernul român anunţa că va negocia cu Malaysia încheierea unor tratate în domeniul cooperării judiciare în materie penală pentru extrădarea persoanelor care sunt condamnate în această ţară, inclusiv pentru condamnatul la moarte Ionuţ Gologan, la sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele şi premierul României au trimis în îndepărtata ţară asiatică un emisar special, cu o misiune foarte clară: apel la clemenţă. Este vorba despre ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, care deja s-a întâlnit, sâmbătă, la Kuala Lumpur, cu oficiali ai Malaysiei, transmiţând din partea preşedintelui Klaus Iohannis şi a premierului Dacian Cioloş scrisori oficiale în care se face apel la clemenţă în cazul Gologan. Mai mult, acesta l-a vizitat pe Ionuţ în “închisoarea morţii”, iar ziarul “ring” a aflat, în exclusivitate, cum a decurs această întâlnire... de zile mari.

Vizita emisarului special, consemnată oficial

“Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, s-a întâlnit azi, 12 martie 2016, la Kuala Lumpur, cu ministrul de externe al Malaysiei, Dato’ Sri Anifah Aman, şi cu Hajah Nancy Binti Haji Shukri, ministru în cabinetul prim-ministrului responsabil pentru justiţie. Demnitarul român efectuează o vizită de lucru în statul asiatic pentru a discuta cu autorităţile din Malaysia rezolvarea cazurilor celor patru cetăţeni români arestaţi pentru trafic de droguri. În calitate de emisar special al preşedintelui Klaus Iohannis şi al premierului Dacian Cioloş, ministrul delegat a transmis scrisorile oficiale din partea celor doi înalţi demnitari români, în care se face apel la clemenţă din partea autorităţilor malaysiene în cazul pedepsei cetăţeanului român Ionuţ Gologan, pentru a-i putea salva viaţa”, a anunţat MAE prin intermediul unui comunicat de presă. Potrivit aceleiaşi surse, în cadrul întrevederii, ministrul delegat şi-a exprimat, de asemenea, speranţa că deciziile justiţiei în cazurile celorlalţi trei cetăţeni români vor evita pedeapsa capitală şi a subliniat importanţa încheierii unor acorduri de colaborare în domeniul justiţiei între România şi Malaysia.

“Ministrul a fost la Ionuţ chiar în această dimineaţă”

Cum a decurs vizita ministrului român Dan Stoenescu la închisoarea de maximă siguranţă din Malaysia în care este închis Ionuţ Gologan am aflat chiar de la tatăl condamnatului. “Am vorbit în această dimineaţă (n.r. - duminică), pe la 10.00, cu Ionuţ. M-a sunat el. A zis că a fost vizitat de ministrul delegat pentru românii de pretutindeni. Ministrul a fost la Ionuţ chiar în această dimineaţă şi i-a explict cum stă treaba. Acum a rămas la aprecierea sultanului. În caz că îi aprobă graţierea, mai stă 20 de ani în puşcărie, acolo, în Malaysia, din ziua în care i-o aprobă. Aşa mi-a spus Ionuţ că i-a explicat domnul ministru Stoenescu. Dacă îi comută pedeapsa, dacă schimbă ei legea în Malaysia, va mai sta doar opt ani, după care i se deschide alt proces. Dar trebuie aşteptat”, ne-a dezvăluit Dumitru Gologan, care, întrebat dacă ministrul a stat de vorbă cu Ionuţ în celula acestuia sau la vorbitor, ne-a explicat: “Ministrul a discutat cu Ionuţ la vorbitor, aşa cum am făcut şi eu. Vă daţi seama că puşcăria este de maximă securitate. Poate că nici în România nu i-ar da voie unui ministru să viziteze celula unui condamnat, cu atât mai mult în Malaysia”.

“Tată, fii liniştit, că o să vin acasă şi o să ne ridicăm din nou!”

Întrebat cum a primit Ionuţ vizita şi ce crede el despre demersurile preşedintelui şi premierului, care şi-au trimis un emisar să-l vadă şi să discute cu autorităţile malaysiene, Dumitru Gologan spune: “De acum încolo e optimist. Până acum nu prea era, văzând că totul a fost numai în defavoarea lui. Dar, cu ajutorul lui Dumnezeu, cu credinţă, cu rugăciuni, cu ajutorul instituţiilor, sperăm că de acum încolo să fie bine şi că timpul va curge în favoarea lui, dar şi a celorlalţi trei români care sunt acolo închişi, că şi ei suferă. Toţi suferă. Sperăm să-l vedem cât mai repede în România. Mai e de luptat, dar schimbarea din aceste zile este una radicală. (...) Ce să vă zic, Ionuţ a fost şi el surprins că l-a vizitat de dimineaţă ministrul sosit din România cu un mesaj de la preşedinte şi premier. În urmă cu două săptămâni a mai fost vizitat de un avocat din România. Şi este vizitat în continuare de doamna consul Camelia Tudose. Dar mi-a spus: «Tată, e de durată, nu se vor schimba lucrurile peste noapte». A aflat şi el de la doamna consul şi s-a bucurat că Malaysia a demarat procedurile pentru abolirea pedepsei cu moartea. El nu face în continuare decât să se roage, pentru că rugăciunile lui şi ale noastre, credem noi, au făcut posibile aceste schimbări de situaţie. (...) Acum, ce să zic, Ionuţ stă şi el mai liniştit, dar tot mai e cu sufletul la gură şi zice: «Aoleu, când vine ziua aia să fiu liber sau măcar să ştiu sentinţa?!». Aşa cum mi-a spus la telefon: «Tată, nu contează cât voi mai sta în puşcărie: opt ani, 20 de ani, dar măcar să ştiu că scap de pedeapsa la moarte». I-a dat Dumnezeu o cruce grea, dar dacă va scăpa şi va ajunge acasă, Ionuţ va ieşi întărit din acest necaz. Mi-a spus: «Tată, fii liniştit, că o să vin acasă şi o să ne ridicăm din nou şi o să facem doar ce e bine! Nu mă mai iau după unul şi altul, că ştiu cât am avut de suferit»".

Mulţumiri adresate ziarului “ring”

Dumitru Gologan crede că au contat şi scrisorile mamei sale, bunica lui Ionuţ, care le-a scris preşedintelui Iohannis, miniştrilor de externe, premierilor Ponta şi Cioloş, inclusiv sultanului Malaysiei, dar a ţinut să adauge: “Sigur că au contat şi scrisorile mamei, aşa cum a contat şi tot ce aţi scris dumneavoastră în «ring», precum şi emisiunile pe care le-aţi făcut la «ring TV» (n.r. - emisiune găzduită de B1 TV). Pe această cale, eu, mama mea şi Ionuţ, de acolo, de departe, din Malaysia, ţinem să mulţumim ziarului «ring» şi tuturor jurnaliştilor care au fost de partea noastră. Aşa cum, prin intermediul ziarului «ring», le mulţumim domnului preşedinte Iohannis, domnului prim-ministru Cioloş, domnului ministru delegat Stoenescu şi tuturor celor din Ministerul de Externe şi din alte ministere şi, nu în ultimul rând, domnului avocat Artin Sarchizian, care a luptat pentru dreptatea noastră. Le vom trimite tuturor scrisori de mulţumire”.

„Poate că aşa a fost să fie. Aşa a vrut Dumnezeu să-l încerce pe băiatul meu. Dar poate că suferinţa lui şi tot ce s-a întâmplat în cazul lui vor fi un exemplu pentru întreaga lume.”, DUMITRU GOLOGAN, tatăl românului condamnat la moarte în Malaysia

Ti-a placut?

1088

afisari