18°

București

ULTIMA ORA

Astăzi este ziua Sfântului Patrick


Irlandezii din întreaga lume sărbătoresc, azi, Ziua Sfântului Patrick, protectorul spiritual al Irlandei. Sărbătoarea comemorează moarte sfântului, însă, în timp, aceasta s-a transformat într-un motiv de a organiza parade fastuoase sau petreceri tematice.

Deşi Sfântul Patrick a ajuns să fie sărbătorit acum în toate culţurile lumii, puţini ştiu povestea lui. Născut în anul 385 în Britania, Patrick a fost răpit la vârsta de 16 ani, şi dus în Irlanda, unde a fost pus să muncească ca păstor la oi. După aproximativ şase ani, a reuşit să fugă şi a deveni ucenicul episcopului Gherman din Auxerre, care l-a hirotonist diacon, preot și episcop. După mai mulţi ani, Patrick s-a întors în Irlanda, pentru a-i converti pe localnici la creştinism. Se spune că Sfântul Patrick se folosea de trifoi pentru a ilustra doctrina Sfintei Treimi.

După moartea sa, Sfântul a început să fie sărbătorit, prin procesiuni, începând cu secolele IX-X. Sărbătoarea a ajuns în calendarul catolic abia la începutul secolului al XVII-lea, iar în 1993 a devenit ziua națională a Republicii Irlanda.

Ti-a placut?

312

afisari