18°

București

ULTIMA ORA

De ce…”iepuri şi love(le)”: cu (şi de la) Mugur I., fără număr?


“În momentul în care dai drumul la iepuri în pădure, ca apoi să pui BNR să-i prindă de urechi pe aceşti iepuraşi, este nu numai o sarcină imposibilă, dar şi una umilitoare!”

Ştiţi sau măcar bănuiţi cine a spus asta? Evident, nu La Fontaine. Aţi ghicit: a spus-o Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. Iar, în FABULA GUVERNATORULUI, iepurii reprezintă lichidităţile (popular, LOVELE).
Care creează serioase probleme băncilor (cu capital străin) din România, dar şi BNR, mai nou, un fel de PENDULOCĂMILĂ: ba  CREDITOR, ba DEBITOR. De unde şi problema/dilema iepurilor/lichidităţilor din pădurea adormită. 

(Cât) despre   iepurii care, în lipsă de morcovi, ar putea roade copacii şi aceştia s-ar usca şi ar cădea peste noi ori despre alte posibile teorii ale conspiraţiei cu şi despre purtătorii de urechi (lungi) încă nu ne spune NIMIC M. I.
Aşa cum nu ne spune nici de ce le zice leilor iepuraşi. Poate doar de dragul metaforei cu iepuraşul (la plural, iepuraşi). Şi a variaţiunilor pe aceeaşi temă (“iepuraşul şi morcovul”, “iepuraşul şi vânătorul”, “iepuraşul din joben”). 

Metafore pe care tot mai des le folosesc, în diverse formule, şi alţii. Mai ales în ani electoral-prezidenţiali.  Deocamdată, anul acesta,  preşedintele (stăpânul jocului)  pare a fi doar… CRIZA.

Până la vânătoarea din sezonul “toamnă-iarnă” al iepuraşilor poate trece. Timp în care, despre lumea iepurilor (de tot felul) vom mai vorbi. Cât despre “lumea morcovilor”, putem spune ca bătrânul Galilei: “E PUR SI MUOVE”!
 

Ti-a placut?

548

afisari