18°

București

ULTIMA ORA

Liber-întreprinzătorii au TESTOSTERONUL mai ridicat decât cei cu job-uri fixe


Un studiu apărut în Economics and Human Biology Journal, 2014, a arătat că nivelul de testosteron este mai ridicat la bărbaţii liber-întreprinzători decât la cei care sunt simpli angajaţi sau şomeri.
Bărbaţii care simt că deţin mai puţin control la locul de muncă şi sunt mai stresaţi din cauza ocupaţiei lor au niveluri de testosteron mai scăzute. Pe de altă parte, nivelul ridicat de testosteron poate conferi atât o rezilienţă crescută cât şi o reactivitate scăzută la stres, dar şi o motivaţie şi diligenţă mai ridicate.
Asumarea de riscuri stimulează
"Cercetătorii sunt de părere că este prima dată când s-a observat o asociere directă între nivelul de testosteron şi liber-întreprindere, şi  rezultatele arată clar că liber-întreprinzătorii au nivelul acestui hormon masculin mult mai ridicat decât al altor bărbaţi care sunt angajaţi în joburi fixe sau care sunt şomeri. Acest lucru se explică prin faptul că nivelul de testosteron este asociat cu asumarea de riscuri şi comportamentele competitive. Se ştie că există deja o relaţie între nivelurile de testosteron şi statutul bărbatului, mai ales în sporturile competitive, câştigătorii având întotdeauna nivelul de testosteron mai ridicat decât perdanţii", susţine psiholog Diana Nicolescu (www.diananicolescu.ro).
Hormonul de anabolism creşte la sportivi şi suporteri
Pe de altă parte, un studiu din Journal of Strength and Conditioning, 2014, susţine această ipoteză şi arată că după un meci de rugby, testosteronul (un hormon de anabolism corelat cu agresivitatea) este mai crescut cu 27% la învingători decât la perdanţi. Ce este interesant e că aceste niveluri de testosteron nu sunt elevate numai la cei care participă direct într-o competiţie, ci şi la cei care îi sprijină, precum fanii echipelor sportive. Ceea ce înseamnă că după ce echipa favorită câştigă, fanii vor avea aceleaşi niveluri de testosteron crescute, fapt ce îi predispune la acte de agresivitate. Această alianţă masculină între victorioşi şi susţinătorii lor are efecte directe pe câmpul de luptă, bunăoară. "Nivelurile de testosteron din timpul competiţiilor sunt modulate în funcţie de relaţia dintre competitori şi poate fi relaţionată şi de formarea alianţelor pe timp de război", susţine psiholog Diana Nicolescu.

Ti-a placut?

1150

afisari