18°

București

ULTIMA ORA

SINDROMUL „CUMINŢENIA PĂMÂNTULUI”! Un tablou celebru, achiziţionat în Scoţia printr-o CAMPANIE PUBLICĂ


Ceea ce la noi, în România, nu a reuşit în urma controverstei campanii de strângere de fonduri pentru cumpărarea sculpturii bârncuşiene „Cuminţenia pământului”, la scoţieni a avut succes. Dar nu cu o statuie, ci cu o pictură celebră în „ţara cimpoaielor” şi a „kilturilor”. Tabloul ”Monarch of the Glen”, de Edwin Landseer, una dintre cele mai cunoscute picturi din Scoţia, a fost achiziţionat pentru stat cu 4 milioane de lire sterline printr-o campanie de strângere de fonduri, pentru a împiedica vânzarea lui în străinătate, informează The Guardian.

Potrivit news.ro, care citează presa britanică, iniţial, tabloul a fost oferit spre vânzare la licitaţie, în luna noiembrie, de către proprietarul acestuia, Diageo, o companie multinaţională de băuturi alcoolice. Galeriile Naţionale ale Scoţiei au acţionat şi au ajuns la o înţelegere cu Diageo, care a acceptat o ofertă aflată la jumătatea preţului estimat iniţial - 8 milioane de lire sterline. John Leighton, directorul general al Galeriilor Naţionale din Scoţia, le-a mulţumit participanţilor la campania de strângere de fonduri. ”Suntem încântaţi că am reuşit să ne asigurăm că lucrarea de artă este inclusă în colecţia naţională. Sprijinul enorm al publicului a fost incredibil, cu donaţii care au venit din toată lumea, din Scoţia şi din restul Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord”, a spus el. Cea mai mare contribuţie a aparţinut jucătorilor Loteriei Naţionale. Heritage Lottery Fund a donat 2,65 de milioane de lire sterline, sumă urmată de o altă donaţie, de 634.000 de lire sterline, provenită de la trusturi private şi fundaţii. O contribuţie de 350.000 de lire sterline a aparţinut Art Fund, iar una de 100.000 de lire sterline a provenit de la guvernul scoţian, din fondul de achiziţii NGS.

„Cerbul rege”, imagine în marketing pentru... whisky

O campanie publică, cu donaţii provenite din mai multe regiuni ale lumii - Anchorage, Los Angeles, Hong Kong, şi din Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord -, a strâns suma de 266.000 de lire sterline. Tabloul, care în ultimii 17 ani i-a fost împrumutat Muzeului Naţional al Scoţiei, va fi expus la Galeria Naţională a Scoţiei înainte de a fi expus într-un turneu prin ţară. Tabloul ”Monarch of the Glen”, pictat în anul 1851, prezintă un cerb maiestuos aflat într-un peisaj ceţos din Highlands. Imaginea a fost reprodusă de nenumărate ori şi a fost utilizată în marketing pentru numeroase produse, precum whisky.

 

Ti-a placut?

255

afisari